Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

42 οι νεκροί πρόσφυγες στο ναυάγιο στην Καλόλιμνο

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 26 άτομα ενώ από τις 42 σορούς οι 16 ανήκουν σε γυναίκες και επτά σε άνδρες. Στο σημείο πλωτά του Λιμενικού συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων.
ΚΚΕ: Να σταματήσει τώρα το έγκλημα
Το ΚΚΕ σχολίασε τη νέα τραγωδία με τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων, τονίζοντας πως πρέπει να σταματήσει τώρα το έγκλημα της μη ασφαλούς διέλευσης προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη.

«Η νέα διπλή τραγωδία στο Αιγαίο, με θύματα 21 ( σ.σ. η ανακοίνωση έγινε λίγη ώρα μετά τη γνωστοποίηση του ναυαγίου) νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων 8 παιδιά, βάζει επιτακτικά το αίτημα: Να σταματήσει τώρα το έγκλημα! Να διασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις γειτονικές τους χώρες στις χώρες τελικού προορισμού τους, να αντιμετωπιστούν τα εγκληματικά κυκλώματα των δουλεμπόρων, να αυξηθούν τα μέσα και το προσωπικό διάσωσης, να σταματήσει η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και αλλού».

ΝΔ: Η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί το βάρος μόνη της

«Το Αιγαίο δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι απέραντο νεκροταφείο, ούτε, βέβαια, η χώρα μας απέραντος καταυλισμός εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών, σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Στρέφοντας τα βέλη της κατά της κυβέρνησης, προσθέτει ότι «αφού πρώτα περιπλανήθηκε στην ιδεοληψία και την απραξία, ανέλαβε δεσμεύσεις και, τώρα, καλείται να τις εφαρμόσει και, βέβαια, να αξιοποιήσει άμεσα όλα τα διαθέσιμα κονδύλια και προγράμματα. Εάν δεν τα κάνει αυτά, θα ενισχύσει εκείνους που περιμένουν να εκτοξεύσουν κατηγορίες ή/και να λάβουν αποφάσεις σε βάρος της χώρας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Τονίζει ακόμα πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί το βάρος του προσφυγικού μόνη της ούτε να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα τέτοιας κλίμακας και έντασης». Αναφέρεται επίσης στη θέση της Τουρκίας επισημαίνοντας πως «ολοι είναι ανάγκη να αναγνωρίσουν ότι η Τουρκία είναι απαραίτητο να κάνει πράξη, χωρίς ολιγωρίες, τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, τόσο απέναντι στην Ελλάδα, όσο και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Να εφαρμόσει πλήρως τις σχετικές συμφωνίες. Και, πρωτίστως, να εξαρθρώσει άμεσα τα παράνομα δίκτυα διακινητών, που δρουν στο εσωτερικό και στις ακτές της».

«Ειδικά, αυτό το τελευταίο, μαζί με την παραδοχή ότι λύση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, πρέπει να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους, κάποιοι που, επιπόλαια, σκέπτονται ή μιλούν για ανατροπές στη Συνθήκη Σένγκεν» καταλήγει.

Ποτάμι: «Είναι οι πνιγμένοι, ηλίθιε»

Το Ποτάμι εξαπέλυσε πυρά κατά της στάσης που τηρεί η Ευρώπη απέναντι στους πρόσφυγες, παραφράζοντας τη φράση του Σόιμπλε, ο οποίος χθες, αναφερόμενος στον Α. Τσίπρα, δήλωσε «είναι η εφαρμογή ανόητε». «Είναι οι πνιγμένοι, ηλίθιε», αναφέρει το σχόλιο του Ποταμιού.

«Άλλοι 42 πνιγμένοι στο Αιγαίο. Γυναίκες και παιδιά. Η Ευρώπη συνεχίζει να στήνει συρματοπλέγματα και, στο Νταβός, να κοροϊδεύει τον εαυτό της για τις προτεραιότητές της. Την ίδια στιγμή η πορεία χιλιάδων προσφύγων προς την Ευρώπη μοιάζει με ένα όλο και πιο ακριβό στοίχημα. Γι' αυτούς».

www.thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: