Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Τράπεζες:Φέρνουν μπροστά προγράμματα εθελουσίας

Η ανάγκη να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα, χωρίς να τεθεί επ΄ αμφιβόλω ο στόχος επανόδου σε κερδοφορία. Ποια τράπεζα κινεί πρώτη τις διαδικασίες έγκρισης. Τα σχέδια των άλλων και η ιδιαιτερότητα της Εθνικής.   Μέσα στους προσεχείς μήνες αναμένεται να τρέξουν τα πρώτα, μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, προγράμματα εθελουσίας από τράπεζες με στόχο τη μείωση του εν Ελλάδι απασχολούμενου προσωπικού τους.  Παρότι τα αναθεωρημένα σχέδια αναδιάρθρωσης δίνουν στις τράπεζες χρόνο ως και το τέλος του 2017, προκειμένου να μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους στις τραπεζικές και μη δραστηριότητες που έχουν στην Ελλάδα, οι περισσότερες διοικήσεις φέρονται αποφασισμένες να υλοποιήσουν εμπροσθοβαρώς τις σχετικές δεσμεύσεις.
Στόχος είναι να μειωθούν έγκαιρα τα κόστη μισθοδοσίας, που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος των λειτουργικών δαπανών, χωρίς να τεθούν επ αμφιβόλω οι προυπολογισμοί της χρήσης που προβλέπουν επαναφορά σε κερδοφορία για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης.
Για να εξασφαλισθεί η παραπάνω ισορροπία θα πρέπει όποια προγράμματα μείωσης προσωπικού μέσω παροχής κινήτρων εξόδου να διενεργηθούν νωρίς μέσα στη χρονιά ώστε οι μειωμένες δαπάνες μισθοδοσίας να αντισταθμίσουν εν μέρει το έκτακτο έξοδο της εθελουσίας.

Στην κατεύθυνση αυτή κάποιες τράπεζες επεξεργάζονται, ήδη, προγράμματα παροχής κινήτρων πρόωρης συνταξιοδότησης που σε συνδυασμό με τις πωλήσεις non core business assets ή τις μειώσεις προσωπικού σε μεγάλες θυγατρικές θα οδηγήσουν στην υλοποίηση της δέσμευσης που έχει αναληφθεί με τα αναθεωρημένα πλάνα αναδιάρθρωσης.
Ήδη το σύνολο σχεδόν των τραπεζών μειώνει επιθετικότερα το δίκτυο καταστημάτων του σε σχέση με τα στοχο-χρονοδιαγράμματα των πλάνων αναδιάρθρωσης καθώς η επιβολή των capital controls και οι προωθούμενες αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς επιβάλουν την ενίσχυση της ηλεκτρονικής τραπεζικής, εξέλιξη που μειώνει σημαντικά τα κόστη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Πειραιώς βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο και αναμένεται να είναι η πρώτη τράπεζα που θα καταθέσει το σχετικό πρόγραμμα προς έγκριση στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το νέο πλάνο αναδιάρθρωσης προβλέπει τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων εν Ελλάδι σε τραπεζικές και μη δραστηριότητες σε 12.800 άτομα ως το τέλος του 2017.
Σημειώνεται ότι Πειραιώς και Εθνική έχουν λάβει πρόσθετη κρατική βοήθεια κατά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση και έχουν αναλάβει βαρύτερες δεσμεύσεις με τα αναθεωρημένα σχέδια σε σχέση με τις Alpha και Eurobank.
Γιατί δεν βιάζεται για εθελουσία η Εθνική

Η Εθνική από την πλευρά της διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει άμεσα σε αντίστοιχη κίνηση, παρ ότι δεσμεύεται να μειώσει το εν Ελλάδι απασχολούμενο προσωπικό της κατά 2.500 άτομα εκ των οποίων τα 1.605 από τη μητρική τράπεζα.
Το ατού στα χέρια της Εθνικής είναι η πώληση της Finansbank και η μείωση του κόστους χρηματοδότησης που θα επέλθει. Λόγω της μείωσης του σταθμισμένου ενεργητικού η Εθνική ποντάρει ότι ο SSM θα της επιτρέψει την πρόωρη εξόφληση ως και του συνόλου των CoCos που έχει εκδώσει.
Ταυτόχρονα, μέρος της ρευστότητας που θα αντληθεί από την πώληση της Finansbank θα υποκαταστήσει αυτή που αντλεί η Εθνική μέσω ομολόγων με εγγύηση Δημοσίου (Πυλώνας ΙΙ του νόμου Αλογοσκούφη). Η συνολική εξοικονόμηση από τόκους και μείωση του κόστους χρηματοδότησης εκτιμάται σε 250 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Ο σχεδιασμός των άλλων τραπεζών
Το ενδεχόμενο στοχευμένων κινήσεων εξετάζει και η Eurobank η οποία πρέπει να μειώσει το εν Ελλάδι απασχολούμενο προσωπικό της ως το τέλος του 2017 κατά 1.000 άτομα. Η πώληση της Eurolife θα μειώσει το προσωπικό κατά περίπου 350 άτομα, επιτυγχάνοντας μέρος του στόχου, εξετάζονται όμως και στοχευμένες ενέργειες, ανάλογες με αυτές που εφαρμόστηκαν στο τέλος του 2014.
Τέλος η Alpha υποχρεούται να μειώσει το προσωπικό της μόλις κατά 174 άτομα στην Ελλάδα, στόχος που μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς χρήση παροχής κινήτρων πρόωρης συνταξιοδότησης. Άλλωστε τρέχουν ήδη διαδικασίες που μπορεί να οδηγήσουν στη πώληση non core business assets (Hilton).

www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: