Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Ληστεία: 3 δις. Ευρώ αφαιρούνται απο τις επικουρικές συνταξεις το 2016 – 2019

Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας τις μειώσεις με 20 τρόπους των κύριων και επικουρικών συντάξεων, των εφάπαξ παροχών και των μερισμάτων, που ψήφισε με τον πρόσφατο αντιασφαλιστικό νόμο 4387/2015, προχωρά στις 2 Σεπτέμβρη στημείωση άλλων 150.000 επικουρικών συντάξεων.  Είναι ο δεύτερος γύρος περικοπών στις επικουρικές συντάξεις (ο πρώτος έγινε για 70.000 συνταξιούχους τον Αύγουστο), ενώ θα ακολουθήσει και ο τρίτος γύρος τον Οκτώβριο, που θα αφορά σε περίπου 120.000 συνταξιούχους.
 Παράλληλα, τον Οκτώβριο, και οι συνολικά 340.000 συνταξιούχοι, στους οποίους η κυβέρνηση θα έχει μειώσει τις επικουρικές συντάξεις, εκτός από τις περικοπές, θα έχουν να επιστρέψουν, ως αχρεωστήτως καταβληθέν, και το ποσό της πρώτης δόσης τωναναδρομικών. Επειδή οι μειώσεις στις επικουρικές ξεκίνησαν από τις συντάξεις του Ιουνίου, με βάση τον ''νόμο Κατρούγκαλου'', θα πρέπει να γίνει αναδρομική επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών σε τρεις δόσεις (τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο).
Για τον εκ νέου υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων, από τον οποίο θα προκύψουν οι περικοπές, χρησιμοποιείται νέος, πολύ χαμηλότερος συντελεστής, 0,45%. Ως ''δίχτυ ασφαλείας'' υπάρχει το συνολικό ύψος των 1.300 ευρώ μεικτά (1.120 ευρώ καθαρά) από κύριες και επικουρικές συντάξεις. Για όσους λαμβάνουν συντάξιμες αποδοχές κάτω από αυτό το όριο, η διαφορά μεταξύ παλαιού και νέου ποσού διατηρείται και εγγράφεται ως ''προσωπική διαφορά''. Για τους υπολοίπους, η διαφορά μεταξύ της νέας και της παλιάς επικουρικής κόβεται αυτόματα.
Στους 150.000 συνταξιούχους, στους οποίους κόβεται η επικουρική σύνταξη στις 2/9, περιλαμβάνονται πρώην υπάλληλοι ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων (ΤΕΑΥΝΤΠ), πρώην εμποροϋπάλληλοι(ΤΕΑΥΕΚ), καθώς και συνταξιούχοι της πρώην Τράπεζας Πίστεως (ΤΑΠΤΠ), οι οποίοι λόγω των υψηλών κύριων συντάξεων δεν προστατεύονται από το όριο των 1.300 ευρώ. Μειώσεις θα δουν και χιλιάδες συνταξιούχοι από το πρώην επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ).
Οι μεγάλοι χαμένοι των νέων μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις θα είναι οι συνταξιούχοι:
1)Toυ IKA (κύρια) και του ΕΤΕΑΜ (επικουρική), με 25ετια και άνω, οι οποίοι, εάν έχουν ''αποχωρήσει'' από την 22η Ασφαλιστική Κλάση και πάνω, αντιμετωπίζουν μειώσεις στις επικουρικές από 5% έως και35%.
2) Του ΙΚΑ (κύρια) και ΤΡΑΥΝΤΠ (ναυτιλιακοί πράκτορες), που θα χάσουν 10% - 40%.
3) Του ΙΚΑ (κύρια) του ΤΕΑΥΕΚ (εμποροϋπάλληλοι), που θα χάσουν πάνω από 10%.
4) Της ΔΕΗ, που θα χάσουν από 5% έως 10%.
5) Των τραπεζών, των οποίων το προσυνταξιοδοτικό έχει μετατραπεί σε επικουρική, που θα χάσουν από 5% έως 12%.
Έως τον Οκτώβριο θα έχει ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) ο εκ νέου υπολογισμός επιπλέον 120.000 συντάξεων με ειδικά καθεστώτα. Όπως εκτιμάται από τους παράγοντες της κοινωνικής ασφάλισης, πρόκειται για αυτές που καταβάλλονται από τα ταμεία των αρτοποιών και των πρατηριούχων υγρών καυσίμων (ΤΕΑΑ &ΤΕΑΠΥΚ του ΟΑΕΕ), τους τομείς επικουρικής ασφάλισης μηχανικών καιεργοληπτών δημόσιων έργων, συμβολαιογράφων και δικηγόρων (ΕΤΑΑ), τους τομείς επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, το ΚΕΑΝ των ναυτικών, των ΤΕΑΕΧ και ΕΑΥΑΠ της πρώην χωροφυλακής και της αστυνομίας πόλεων, καθώς και του ΤΕΑΠΕΤΕ των συνταξιούχων τηςΕμπορικής Τράπεζας.
Στο πρώτο κύμα του επανυπολογισμού και των περικοπών είχαν περιληφθεί συντάξεις από το ΤΕΔΥτων δημοσίων υπαλλήλων, το ΤΕΑΠΟΚΑ των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία το ΤΑΔΚΥ τωνδημοτικών υπαλλήλων, το ΤΕΑΧ των χημικών, το ΤΕΑΕΙΓΕ των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, τα επικουρικά του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ, της ΕΡΤ και της ΕΤΒΑ, τον ΕΛΕΜ του προσωπικού της πρώηνΑγροτικής Τράπεζας και του ΤΕΑΥΠΣ των πυροσβεστών. Συνολικά, μέσω των τριών γύρων θα υπολογιστούν εκ νέου 1,23 εκατομμύριο επικουρικές συντάξεις.
ΑΦΑΙΡΟΥΝ 3 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνόδευε το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο Κατρούγκαλου, η περικοπή στις επικουρικές θα ανέλθει φέτος στα 174 εκατ. ευρώ, το 2017 στα 291 εκατ. ευρώ, το 2018 στα 284 εκατ. ευρώ και το 2019 στα 277 εκατ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή θα φτάσει τα 1,026 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, ταυτόχρονα, θα υποστούν μειώσεις και οι νέες επικουρικές συντάξεις, που θα εκδίδονται μετά την ψήφιση του Ν.4387/2016, δηλαδή μετά τις 12 Μαϊου του 2016, οι οποίες θα υπολογίζονται με τους νέους συντελεστές (0,45% για κάθε έτος ασφάλισης). Οι απώλειες στις νέες επικουρικές συντάξεις που θα εκδοθούν, υπολογίζονται για την ίδια τετραετία στα 123 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπονται και επιπλέον 36 εκατ. ευρώ ως «κόφτης» στη δαπάνη των επικουρικών για το 2019.
Σε αυτές τις απώλειες θα πρέπει να προσθέσουμε αυτές που προέκυψαν  πριν από ένα χρόνο με την ψήφιση του 3ου μνημονίου από όλα τα μνημονιακά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ), όταν για πρώτη φορά επιβλήθηκε στις επικουρικές συντάξεις εισφορά για τον κλάδο Υγείας 6%, οι οποίες ανέρχονται στα 150 εκατ. ευρώ και συνολικά στην τετραετία 2016 – 2019 στα 600 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης η κυβέρνηση με το «πρόσχημα» της διάσωσης των επικουρικών και του ΕΤΕΑ παράλληλα με τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, προχώρησε με τον νόμο 4387/2016 σε αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων (όπου προβλέπεται επικουρική ασφάλιση) υπέρ του ΕΤΕΑ από το 6% στο 7% (3,5% μισθωτοί και 3,5% επιχειρήσεις). Βάσει της παραπάνω Έκθεσης του ΓΛΚ, η συνολική πρόσθετη επιβάρυνση των ασφαλισμένων υπέρ ΕΤΕΑ την τετραετία 2016 – 2019 θα ανέλθει στα 1,251 δισ. ευρώ.
Το ανατριχιαστικό συμπέρασμα το οποίο προκύπτει από όλα τα παραπάνω είναι ότι η συνολικήεπιβάρυνση σε βάρος συνταξιούχων και ασφαλισμένων της επικουρικής ασφάλισης θα ξεπεράσει στην τετραετία τα 3 δισ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν, όχι για τη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά για την αποπληρωμή στους δανειστές ενός υπέρογκα διογκωμένου, μη βιώσιμου και άδικου δημοσίου χρέους.
Οι νέες μειώσεις στις επικουρικές θα δημιουργήσουν νέο σοκ και απόγνωση στους συνταξιούχους μπροστά στα ΑΤΜ και στα γκισέ των τραπεζών. Το μεγάλο ζητούμενο είναι, το πώς η απόγνωση των εκατομμυρίων συνταξιούχων και ασφαλισμένων θα μετατραπεί σε μαζική αντίσταση και δράση, για να ανατραπούν οι μνημονιακές πολιτικές που τους εξαερώνουν τα εισοδήματα και όσοι τις εφαρμόζουν ή τις στηρίζουν. Διαφορετικά αυτό το μνημονιακό καθεστώς θα παγιωθεί και οι συντάξεις τους θα μετατραπούν σε παιδικά φιλοδωρήματα.
H διαδήλωση, που διοργανώνουν τα συνδικάτα, η ΛΑΕ και άλλες δυνάμεις της Αριστεράς στη ΔΕΘ, μπορεί και πρέπει να είναι με τη συμμετοχή χιλιάδων ασφαλισμένων και συνταξιούχων η  αφετηρίαγια ένα «θερμό» φθινόπωρο για την κυβέρνηση, τους δανειστές και τις δυνάμεις του κεφαλαίου, και για μία νικηφόρα αντεπίθεση του εργατικού και λαϊκού κινήματος και της Αριστεράς, για τηναντιμνημονιακή ανατροπή και για μία θετική διέξοδο για το λαό και τη χώρα μας.
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ
Μέλους Π.Γ. ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, πρώην Αν. Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: