Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Στο εδώλιο οι «τυφλοί» της Χίου

Με  120 κατηγορούμενους για το αδίκημα της απάτης εις βάρος του δημοσίου ξεκίνησε σήμερα (Πέμπτη) στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χίου, η εκδίκαση της υπόθεσης των επιδομάτων τυφλότητας που έπαιρναν δεκάδες άνθρωποι στο ακριτικό νησί. Μετά από σωρεία αναβολών η πολύκροτη δίκη ξεκίνησε με πλήθος ενστάσεων από τους συνηγόρους υπεράσπισης που αιτούνταν είτε την παραγραφή λόγω παρέλευσης πενταετίας είτε ακόμα την πλήρη παύση της ποινικής δίωξης, λόγω θανάτου ορισμένων εξ αυτών, μιας και στο ενδιάμεσο οι πλέον ηλικιωμένοι έχουν αποβιώσει. 
Υπενθυμίζουμε ότι στην υπόθεση κεντρικό ρόλο είχε η οφθαλμίατρος του Νοσοκομείου Χίου και νυν κατηγορούμενη για συνέργεια στη απάτη, που χορηγούσε τα ανάλογα πιστοποιητικά σε οικονομικά ασθενείς πολίτες «αναπληρώνοντας» επί της ουσίας έτσι, τα όποια κενά κοινωνικής πολιτικής περασμένων ετών. Η ίδια τότε απολογούμενη είχε δηλώσει ότι προχωρούσε στην «εξυπηρέτηση» αυτή, θεωρώντας ότι οι αιτούντες θα εξετάζονταν και από δευτεροβάθμια επιτροπή του ΙΚΑ, κάτι που ωστόσο δεν συνέβη ποτέ, με αποτέλεσμα ορισμένοι εξ αυτών τώρα να κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος, αφού τα εισπραχθέντα επιδόματα τυφλότητας ξεπέρασαν τα σχετικά όρια που θέτει ο νόμος. 

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Όσοι καταδικαστούν, θα βρεθούν ενώπιον της υποχρέωσης να επιστρέψουν εντόκως τα ποσά που έλαβαν όλα αυτά τα χρόνια. 
.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: