Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Επικύρωσαν Κίνα και ΗΠΑ τη συμφωνία για το κλίμα

Η Κίνα, κύριος ρυπαντής του πλανήτη ανακοίνωσε επίσημα την επικύρωση της παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα του Παρισιού, ανοίγοντας τον δρόμο για την πολυαναμενόμενη κοινή ανακοίνωση με τις ΗΠΑ ότι θα συμμετάσχουν επιτέλους στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.               Η συμφωνία του Παρισιού, που υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο, υπογράφηκε επισήμως από 175 χώρες τον Απρίλιο στη Νέα Υόρκη, όμως κάθε χώρα οφείλει στη συνέχεια να επικυρώσει το κείμενο σύμφωνα με τις δικές της διαδικασίες (ψήφος του κοινοβουλίου, διάταγμα κλπ.).

Για να τεθεί σε ισχύ μέχρι το 2020, θα πρέπει να επικυρωθεί τουλάχιστον από 55 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 55% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων.   Και όπως είπε ο Λι Σούο σύμβουλος της Greepeace στη Νοτιοανατολική Ασία, «Κίνα και ΗΠΑ μαζί αντιπροσωπεύουν το 38% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων, επομένως η εφαρμογή της συνθήκης του Παρισιού τώρα γίνεται πολύ πιο ρεαλιστική».  
Μέχρι τώρα, μόνο 23 χώρες έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία: κυρίως μικρά νησιωτικά κράτη, τα οποία είναι τα πιο εκτεθειμένα στις επιπτώσεις από την άνοδο της θερμοκρασίας, αλλά δεν αντιπροσωπεύουν παρά ένα απειροελάχιστο τμήμα των εκπομπών.                                                                Σε σημερινές δηλώσεις του ο Κινέζος πρόεδρος δεν έκανε απευθείας αναφορά στο θέμα, αλλά υποστήριξε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τα αίτια της κλιματικής αλλαγής, υποσχόμενος να κλείσει τα ανθρακωρυχεία και τα χαλυβουργεία στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας. 
«Έχω πει πολλές φορές ότι τα πράσινα βουνά και τα καθαρά νερά έχουν την ίδια αξία με τα βουνά από χρυσάφι και ασήμι», τόνισε. «Προστασία του περιβάλλοντος σημαίνει προστασία της παραγωγικότητας και βελτίωση των συνθηκών για ενίσχυση της παραγωγικότητας... Θα κάνουμε την Κίνα μια όμορφη χώρα με μπλε ουρανούς, πράσινη βλάστηση και καθαρούς ποταμούς έτσι ώστε ο λαός μας να μπορεί να απολαμβάνει την ζωή του σε ένα καλό περιβάλλον με οικολογικά οφέλη που θα προκύψουν από την ανάπτυξη».  
Προκειμένου να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού η Κίνα θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές των ρύπων κατά 60-65% για κάθε μονάδα του ΑΕΠ της μέχρι το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005 και να ενισχύσει τα εναλλακτικά (μη ορυκτά) καύσιμα έτσι ώστε να αντιστοιχούν στο 20% της ενεργειακής κατανάλωσης. 
Ακολούθησαν και οι ΗΠΑ
Σχετική ανακοίνωση για την επικύρωση και από την Ουάσιγκτον της συμφωνίας του Παρισιού εξέδωσε το πρωί και ο Λευκός Οίκος. 
Μιλώντας στο Hangzhou της Κίνας, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η συμφωνία για το κλίμα  είναι «η μοναδική καλή ευκαιρία για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που μπορεί τελικώς να μεταμορφώσει τον πλανήτη μας».
Επαίνεσε και την Κινεζική ηγεσία και υπογράμμισε ότι «κινούμαστε σημαντικά πιο κοντά προς τον στόχο που έχει τεθεί».
Η επικύρωση από ΗΠΑ και Κίνα είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά για την υλοποίηση της παγκόσμιας συμφωνίας.
Πολλές άλλες χώρες θα συνεχίσουν να καθυστερούν την επικύρωση, αλλά σίγουρα η συναίνεση ΗΠΑ- Κίνας θα ασκήσει πιέσεις στις χώρες των G20 να κινηθούν πιο γρήγορα, υλοποιώντας την υπόσχεση τους να καταργήσουν τις επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα.
Γεγονός πάντως είναι ότι ακόμα και εάν επικυρωθεί η συμφωνία και γίνει δεσμευτική για τους συν υπογράφοντες, οι προκλήσεις παραμένουν πολλές.

 .efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: