Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Νέο βαρύ πρόστιμο για τοξικά απόβλητα

Νέα «καμπάνα» ήρθε χθες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αυτή τη φορά για τα τοξικά απόβλητα. Λόγω πολυετούς καθυστέρησης στη λήψη μέτρων, η χώρα μας τιμωρήθηκε με κατ’ αποκοπή πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ, καθώς και χρηματική ποινή ύψους 30.000 ευρώ την ημέρα, που υπολογίζεται από την ημερομηνία έκδοσης της καταδικαστικής απόφασης ώς τη συμμόρφωση στις κοινοτικές οδηγίες και φτάνει τα 5,4 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο!
Είναι η τρίτη καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου για σοβαρές παραλείψεις της Ελλάδας στην προστασία του περιβάλλοντος.Τον Απρίλιο του 2015 επιβλήθηκε κατ’ αποκοπή πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ και 14,5 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο για τη διατήρηση των 39 τριτοκοσμικών χωματερών για τα οικιακά σκουπίδια, από τις οποίες οι 10 βρίσκονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Τον Οκτώβριο του 2015 ακολούθησε νέο πρόστιμο (10 εκατ. ευρώ κατ’ αποκοπή και 3,64 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο) για την 20ετή καθυστέρηση στη διαχείριση αστικών λυμάτων στην Ανατολική Αττική. Η πρώτη καταδίκη της χώρας μας για τα τοξικά απόβλητα είχε εκδοθεί στις 14 Σεπτεμβρίου 2009 και τότε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε δώσει περιθώριο ώς τις 25 Μαρτίου 2013 για να ξεκινήσει πρόγραμμα διαχείρισης των υλικών που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία αλλά και το περιβάλλον.
Το 2014 η Επιτροπή διαπίστωσε τη μη συμμόρφωση της Ελλάδας και αποφάσισε να παραπέμψει πάλι την υπόθεση στο Δικαστήριο, που αυτή τη φορά εισηγήθηκε την επιβολή προστίμων υψηλότερων σε σχέση με αυτά που αποφασίστηκαν χθες.
Παράνομη αποθήκευση
Στη χώρα μας, με στοιχεία του 2011, παράγονται περίπου 280.000 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων, που προέρχονται από βιομηχανικές δραστηριότητες, από κάθε λογής μπαταρίες και λιπαντικά, νοσοκομεία και εργαστήρια, αλλά και από μπάζα που περιέχουν αμίαντο. Μικρές ποσότητες, περίπου 5.000 τόνοι, υφίστανται επεξεργασία στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Οι υπόλοιπες αποθηκεύονται παράνομα σε υπαίθριους χώρους ή καταλήγουν σε ρέματα, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του Ασωπού.
Πάντως οι μεγαλύτερες ποσότητες επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων παράγονται από μονάδες οι οποίες λειτουργούν στην ανατολική Στερεά (27,3%) και ακολουθούν η Αττική (26,9%), η κεντρική Μακεδονία (18,9%) και η Θεσσαλία (13,8%).  Το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως εξήγησαν στην «Εφ.Συν.» συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Τσιρώνη, είναι αποφασισμένο να πάρει μέτρα για να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα.
Εχει ήδη εκπονήσει σχέδιο διαχείρισης, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, ενώ ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία το ηλεκτρονικό μητρώο αποβλήτων στο οποίο θα καταγραφούν όλες οι ποσότητες απορριμμάτων και λυμάτων από όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν μετά από έγκριση περιβαλλοντικών όρων.
Εχουν προχωρήσει συζητήσεις με τους περιφερειάρχες για να δημιουργηθούν οι πρώτες μονάδες συγκέντρωσης και επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων στα Οινόφυτα, τον Ασπρόπυργο, την Κοζάνη, τη Λάρισα και τη Μεγαλόπολη, με συνολική δυναμικότητα 70.000 τόνων σε ετήσια βάση. Είναι επενδύσεις που, εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος, θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας και θα μειώσουν το κόστος για τις επιχειρήσεις που εξάγουν τα απόβλητά τους.
Οι σχεδιασμοί του υπουργείου για τα επικίνδυνα απόβλητα με χρονικό ορίζοντα το 2020 και για προβλεπόμενη παραγόμενη ποσότητα 323.000 τόνους στοχεύουν σε ανάκτηση του 57% (183.000 τόνοι) και διάθεση του υπόλοιπου 43% (140.000 τόνοι) για ταφή στους ειδικούς χώρους που θα δημιουργηθούν.



Δεν υπάρχουν σχόλια: