Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Με πλήθος εκδηλώσεων έρχεται ο Σεπτέμβριος στο Ηρώδειο

Συναυλίες αγαπημένων συνθετών και τραγουδιστών, ενδιαφέρουσες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, καθώς και παραστάσεις χορού συνθέτουν το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων -εκτός Φεστιβάλ Αθηνών- του Ηρωδείου, που θα ξεκινήσουν στις 30 Αυγούστου και θα διαρκέσουν έως τις 9 Οκτωβρίου, μετά τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).
 30 Αυγούστου: Βασίλης Παπακωνσταντίνου – Εννέα και Πέντε

    Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Χρήστος Θηβαίος και ο Οδυσσέας Ιωάννου στο ρόλο του αφηγητή, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση και τις βιντεοπροβολές του Παντελή Βούλγαρη, ξεδιπλώνουν μέσα από τραγούδια, λόγια και αισθήματα την ιστορία μας από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Μια παράσταση για τους κοινούς μας τόπους, για τις προσωπικές διαδρομές που τέμνουν τη συλλογική μνήμη.
·         1 Σεπτεμβρίου: «Σήκω ψυχή μου δώσε ρεύμα». Μουσική παράσταση με τον Διονύση Σαββόπουλο, την Ελένη Βιτάλη και 7μελή ορχήστρα.
Η παράσταση» που ηχογραφήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε αποτελεί ένα «θέατρο τραγουδιών» που εμπνεύστηκε ο Διονύσης Σαββόπουλος με συνοδοιπόρο επί σκηνής την σπουδαία λαϊκή μας τραγουδίστρια, Ελένη Βιτάλη. Μια παράσταση που ένωσε τους δυο μεγάλους καλλιτέχνες, τους μουσικούς και το κοινό, θυμίζοντας τις αξίες και όσα μας δένουν, με την πάντοτε επίκαιρη τραγουδοποιία του Σαββόπουλου, αλλά και την αναφορά στο ηλεκτρικό, το παραδοσιακό και το λαϊκό ελληνικό τραγούδι.
·         4 Σεπτεμβρίου: «Μικρασία φεύγαμε και για σένα λέγαμε».
Μουσικοχορευτική παράσταση που αποτίει φόρο τιμής στη Μικρά Ασία και τον πολιτισμό της και μία ευκαιρία πολιτισμικής ένωσης με τις σύγχρονες πόλεις της Ι. Μητρόπολης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας. 150 χορευτές, ηθοποιοί, τραγουδιστές και μουσικοί υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Σοφίας Σπυράτου θα ταξιδέψουν το κοινό στη Σμύρνη, την Πόλη, την Καππαδοκία και τον Πόντο μέσα από παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια καθώς και κείμενα ποιητών και λογοτεχνών που γεννήθηκαν και έζησαν εκεί: Διδώ Σωτηρίου, Φώτης Κόντογλου, Γιώργος Σεφέρης, Ηλίας Βενέζης κ.ά.
·         5 Σεπτεμβρίου: Τάνια Τσανακλίδου «Μείναν τα τραγούδια»
Μετά τη μεγάλη επιτυχία των συναυλιών της στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου  επαναλαμβάνεται η μουσική παράσταση.
·         7 Σεπτεμβρίου: «Ορέστεια» του Αισχύλου
Ο Γιάννης Χουβαρδάς δημιουργεί μια παράσταση για τις απαρχές και το μέλλον της ανθρώπινης βίας. Πρόκειται για τη μοναδική σωζόμενη αρχαία τριλογία. Αγαμέμνων, Χοηφόροι, Ευμενίδες. Ο στυγερός και αιματηρός κύκλος των Ατρειδών στα τρία κορυφαία έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, μέσα από μια σπουδαία θεατρική συνάντηση.
Με τους: Κ. Μαρκουλάκη, Κ. Καραμπέτη, Ν. Κουρή, Στ. Γουλιώτη, Ν. Ψαρρά, Ιερ. Καλετσάνο, Κ. Αβαρικιώτη, Αλκ. Πουλοπούλου, Δ. Παπανικολάου, Σ. Κεκέ, Π. Βογιατζή και Χρ. Μαξούρη.
·         8 Σεπτεμβρίου: 100 Τσιγγάνικα Βιολιά
Η μεγαλύτερη τσιγγάνικη συμφωνική ορχήστρα του κόσμου απαρτίζεται από 54 βιολιά, 10 βιόλες, 10 τσέλα, 10 κοντραμπάσα, 10 κλαρινέτα, 6 κύμβαλα και 100 δεξιοτέχνες.
·         10 Σεπτεμβρίου: «Ρεμπέτικο Μυστήριο» - Κώστας Φέρρης
Λαϊκή όπερα σε δύο πράξεις
Μουσική: Θέσια Παναγιώτου
Σκηνικά: Μιχάλης Σδούγκος
Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος
Ήχος: Μιχάλης Μπούφης
Σκηνοθεσία: Κώστας Φέρρης
·         14 Σεπτεμβρίου: «Πλούτος» - Γιώργος Κιμούλης
Οι Γιώργος Κιμούλης, Γιάννης Μπέζος, Πέτρος Φιλιππίδης, παρουσιάζουν ένα νέο, φιλόδοξο ανέβασμα του έργου του Αριστοφάνη.
Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης (Πλούτος & Πενία), Γιάννης Μπέζος (Χρεμύλος), Πέτρος Φιλιππίδης (Καρίων), Τάσος Γιαννόπουλος (Βλεψίδημος, Συκοφάντης Γριά, Ερμής), Αλμπέρτο Φάϊς (Δίκαιος & Ιερέας).
Χορός: Γκιζέλη Χριστέλα, Δαβάκη Βερόνικα, Ζησάκης Ευθύμης, Ζουγανέλης Αλέξανδρος, Κατσώλης Παναγιώτης, Μαούτσου Κατερίνα, Σπατιώτη Χριστίνα, Στασινοπούλου Ντένια, Τσαβά Ειρήνη, Τσιμπρικίδου Ελένη, Τσουρής Γιώργης, Χιώτης Χάρης
·         15 Σεπτεμβρίου: Θεατρική παράσταση «Σιρανό ντε Μπερζεράκ» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Με τους: Β. Χαραλαμπόπουλο, Δ. Ματσούκα, Κ. Μπερικόπουλο, Γ. Παπαγεωργίου κ.ά.
·         16 Σεπτεμβρίου: 100 Κιθάρες στο Ηρώδειο - Βαγγέλης Μπουντούνης
Ο Βαγγέλης Μπουντούνης, η Μάρω Ραζή και 300 περίπου συντελεστές – χορωδοί, σολίστες, ερμηνευτές - τιμούν την μαγεία της κιθάρας και της μουσικής. Συμμετέχουν η Βάσια Ζαχαροπούλου (τραγούδι), κι ακόμη η Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου και οι Παιδικές Χορωδίες Εθνικού Ωδείου. Μαζί τους οι String Demons.
·         17 Σεπτεμβρίου: Μουσική παράσταση «Αν θυμηθείς το όνειρό μου-ο χορωδιακός Μίκης με τρόπο Επτανησιακό». Τριάντα περίπου τραγούδια και αποσπάσματα από διάφορα έργα μελοποιημένης ποίησης του Μ. Θεοδωράκη σε χορωδιακή εκτέλεση συνοδεία συμφωνικής μαντολινάτας σε τρόπο Επτανησιακό.
·         18 Σεπτεμβρίου: Μουσικοχορευτική παράσταση «Tango en eros» με τη συμμετοχή της ορχήστρας «Tangarto» και 9 ζευγάρια χορευτών από την Αργεντινή και την Ευρώπη.
·         20 Σεπτεμβρίου: ΚΟΑ-Concha Buika Trio
Η Concha Buika θα παρουσιάσει ένα συμφωνικό project με τη συμμετοχή περισσότερων από 60 μουσικών. Θα την πλαισιώσουν η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και τρεις δικοί της μουσικοί που αποτελούν το αγαπημένο της σχήμα (κιθάρα, μπάσο και καχόν) υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης Toni Cuenca.
·         22 Σεπτεμβρίου: «Οιδίποδας Τύραννος» του Σοφοκλή
Στο πλαίσιο της επιδίωξής του για συνεργασία τόσο με ελληνικούς όσο και διεθνείς θεατρικούς οργανισμούς, το Εθνικό Θέατρο συμπράττει για πρώτη φορά με το φημισμένο Θέατρο Βαχτάνγκοφ παρουσιάζοντας το εμβληματικότερο ίσως δράμα της αρχαίας γραμματείας, που μιλά για τον αγώνα του ανθρώπου να αποφύγει το πεπρωμένο του.
Πρόκειται για μια σπουδαία συμπαραγωγή σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Ρίμας Τούμινας, με ρώσους και έλληνες ηθοποιούς και τον Βίκτορα Ντομπρονράβοφ στον κεντρικό ρόλο.
Η δραματουργική επεξεργασία είναι της Έλσας Ανδριανού και η μουσική του Θοδωρή Αμπαζή.
·         24 Σεπτεμβρίου: «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη.
Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός συναντάται για πρώτη φορά με τον μεγάλο κωμικό ποιητή, σκηνοθετώντας το πιο αντιπολεμικό έργο του, τη Λυσιστράτη, με ένα σύνολο έξοχων ηθοποιών. Σε νέα μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη. Τον κεντρικό ρόλο ερμηνεύει η Λένα Κιτσοπούλου. Με τους: Αιμ. Χειλάκη, Γ. Μπινιάρη, Γ. Βογιατζή, Χ. Τσιτσάκη, Θ. Πάνου, Ελ. Τοπαλίδου, Λ. Παπαληγούρα, Αθ. Μαξίμου κ.ά.
·         26 Σεπτεμβρίου: Άλκηστις Πρωτοψάλτη - Στέφανος Κορκολής «Μαζί για το Παιδί»
Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Στέφανος Κορκολής θα ντύσουν την επέτειο των 20 χρόνων της Ένωσης με ένα ρεσιτάλ για πιάνο και φωνή με τίτλο «Με τα φτερά της ποίησης». Μία  μουσική συνάντηση με τραγούδια σε ποίηση των κλασικών μας ποιητών Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργο Σεφέρη, Κωσταντίνο Καβάφη αλλά και των πιο σύγχρονων όπως ο Νίκος Γκάτσος, ο Νίκος Καββαδίας και άλλοι.
Ολα τα έσοδα από τη συναυλία θα διατεθούν στους σκοπούς του «Μαζί για το Παιδί».
·         27 Σεπτεμβρίου: Μάριος Φραγκούλης - Γιώργος Περρής
Το δίδυμο θα ερμηνεύσει τραγούδια από τη διεθνή τους πορεία σε 5 γλώσσες, με τη συνοδεία 15 μουσικών και δύο special guest stars από το εξωτερικό, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν σύντομα!
·         28 Σεπτεμβρίου: Piaf The Show
Η παράφορη και γοητευτική ζωή της κορυφαίας Γαλλίδας ερμηνεύτριας ξετυλίγεται σε ένα οπτικοακουστικό θέαμα. H παράσταση που συμπλήρωσε περισσότερες από 200 παραστάσεις σε τρεις ηπείρους αφηγείται τον πολυκύμαντο βίο του θρυλικού «Σπουργιτιού» μέσα από τα τραγούδια της που έγραψαν ιστορία.
·         29 Σεπτεμβρίου: Sivert Høyem
Mετά τις δυο sold out συναυλίες του στην Αθήνα μόλις την περασμένη άνοιξη, ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού Sivert Høyem, επιστρέφει στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο για να πραγματοποιήσει ένα όνειρο ζωής για τον ίδιο με τραγούδια από όλη την καλλιτεχνική του πορεία, από τα χρόνια των Madrugada έως σήμερα. Μαζί του στο Ηρώδειο θα βρεθεί η μπάντα του, κουαρτέτο εγχόρδων αλλά και η Marie Munroe, που στο τελευταίο album του, Lioness ερμηνεύουν μαζί το τραγούδι My Thieving Heart.
·         30 Σεπτεμβρίου: Η Μαρία Φαραντούρη και ο Γιώργος Νταλάρας συναντούν τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων σε μια συναυλία υπό τη διεύθυνση του Λ. Καρυτινού.
·         1 Οκτωβρίου: Συναυλία ορχηστικής μουσικής του Σταμάτη Σπανουδάκη όπου θα παρουσιαστούν νέες και παλιές συνθέσεις του.
·         3 Οκτωβρίου: Συναυλία «Μίκης Θεοδωράκης και μελοποιημένη ποίηση» σε καλλιτεχνική διεύθυνση Τατιάνας Παπαγεωργίου. Θα παρουσιαστούν έργα Ελλήνων και ξένων ποιητών που μελοποίησε ο Μ. Θεοδωράκης. Το πρόγραμμα θα εστιάσει στο βυζαντινό ύφος του συνθέτη.
·         4 Οκτωβρίου: «Η Αλέξια στο Ηρώδειο, μια μουσική αναδρομή στους σημαντικότερους σταθμούς της 30ετούς μουσικής της πορείας», με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ.
·         5 Οκτωβρίου: «Αφιέρωμα στον Άλκη Αλκαίο» με τη συμμετοχή του Θ. Μικρούτσικου, του Β. Παπακωνσταντίνου και του Μ. Πασχαλίδη.
·         8 Οκτωβρίου: «The original Johann Strauss Orchestra». Συναυλία με τη συμμετοχή 25 μουσικών.
·         9 Οκτωβρίου: Συναυλία «Ο Ντελικανής».
Με την ευκαιρία των 80 χρόνων από το θάνατο του Ελ. Βενιζέλου παρουσιάζεται το έργο του Μ. Σκουλούδη, που αναφέρεται στην απότομη ενηλικίωση ενός παιδιού στο στενό περιβάλλον της Κρήτης τη δεκαετία του 1950.


www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: