Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στη Θάσο - Εκκενώθηκε οικισμός και Μονή της περιοχής - Δεύτερο μέτωπο και στο Άγιο Όρος

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν στο νησί της Θάσου επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης, κάτω από δύσκολες συνθήκες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, σε μια προσπάθεια να τις ελέγξουν πριν από τη δύση του ηλίου, οπότε και θα σταματήσουν οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά Η μεγάλης έκτασης πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα τα ξημερώματα.
Και το απόγευμα του Σαββάτου, τα πολλά αυτά μέτωπα, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους, έχουν μετατρέψει σχεδόν ολόκληρο το νησί σε μια πύρινη κόλαση, προκαλώντας τεράστια ανησυχία τους κατοίκους και τις Αρχές,
καθώς συνεχίζουν να κινούνται ανεξέλεγκτα στο ορεινό κυρίως τμήμα του νησιού, καίγοντας χιλιάδες στρέμματα πεύκων, πολλά από τα οποία σε αναδασωτέες περιοχές μετά την επίσης καταστροφική πυρκαγιά του 1985.

Νωρίς το πρωί με εντολή της Πυροσβεστικής και του τοπικού Δήμου εκκενώθηκε το Καζαβίτι στον Πρίνο, ενώ λίγο έλειψε να εγκλωβιστούν μέσα στις φλόγες και δύο βουλευτές της Καβάλας που είχαν σπεύσει στην περιοχή όπως επίσης και τουρίστες που διέμεναν στην περιοχή. Ωστόσο, με την έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών απομακρύνθηκαν γρήγορα από τη φλεγόμενη περιοχή.
Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.
Επίσης, εκκενώθηκαν τα μοναστήρια του Αγίου Παντελεήμονα και του Αρχαγγέλου, δυσκολίες υπάρχουν στην προσέγγιση πολλών ορεινών οικισμών λόγω των πυκνών καπνών, ενώ σε πάρα πολλές περιοχές του νησιού έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση από το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής, λόγω των κεραυνών που έπεφταν στην περιοχή τα ξημερώματα, ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα σε δασικές ορεινές περιοχές πυρκαγιές σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα, και ειδικότερα στο Ραχώνι, τον Πρίνο, τις Αλυκές και τα Λιμενάρια, δυσχεραίνοντας κατά πολύ το έργο των δυνάμενων κατάσβεσης.

Στη Θάσο επιχειρούν πλέον 106 πυροσβέστες και 37 άτομα, 53 άτομα πεζοπόρου τμήματος, 11 υδροφόρες και τρία μηχανήματα ΟΤΑ. Ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν τέσσερα αεροσκάφη και ισάριθμα ελικόπτερα. Στο νησί έχει μεταβεί και η Α' ΕΜΑΚ, ενώ μεταφέρονται και μονάδες του Στρατού από την Κομοτηνή και τη Λάρισα, για να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης.
Πύρινο μέτωπο και στο Άγιο Όρος
Την ίδια ώρα, παραμένει σε εξέλιξη από το πρωί και η πυρκαγιά στη Μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους. Επί τόπου επιχειρούν 36 πυροσβέστες με 18 οχήματα, 24 άτομα πεζοπόρου τμήματος και δύο ελικόπτερα.
Υπό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές σε αγροτοδασική έκταση στην Περαχώρα Λουτρακίου και στο Μαυρομμάτι Κομοτηνής.
αεροσκάφη
thepressproject.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: