Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Εκατόμβη νεκρών στη Νορβηγία

Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στη Νορβηγία σήμερα, μία ημέρα έπειτα από τη βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Όσλο που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 7 ανθρώπους και τους πυροβολισμούς εναντίον του συγκεντρωμένου πλήθους στο νησάκι Ουτόγια, όπου ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε δραματικά φτάνοντας μέχρι στιγμής τα 84 άτομα. Η αστυνομία εκφράζει φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί, ενώ συνέλαβε έναν 32χρονο Νορβηγό, στον οποίο απήγγειλε κατηγορίες. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Γενς Στόλτενμπεργκ, άφησε να εννοηθεί ότι μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται και κυβερνητικοί υπάλληλοι, κάνοντας παράλληλα λόγο για εθνική τραγωδία.




Η διπλή επίθεση σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής με μια ισχυρή έκρηξη που συγκλόνισε το κέντρο του Όσλο και λίγο αργότερα, λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, στο νησάκι Ουτόγια, ένοπλος που είχε μεταμφιεστεί σε αστυνομικό άνοιξε πυρ κατά πλήθους τουλάχιστον 700 ατόμων σε κατασκήνωση της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος, την οποία θα επισκεπτόταν το Σάββατο ο Νορβηγός πρωθυπουργός.


Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη "δειλή τρομοκρατική πράξη" όπως τη χαρακτήρισε ο Στόλτενμπεργκ, ωστόσο η αστυνομία συνέλαβε τον 32χρονο Νορβηγό Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, από την ιστοσελίδα του οποίου προκύπτει ότι ο είναι ακροδεξιός, με εχθρικές για το Ισλάμ απόψεις και φονταμενταλιστής. Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τη βομβιστική επίθεση αλλά και για την επίθεση στο νησί Οτόγια.


Τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο συλληφθείς είχε ανοίξει έναν λογαριασμό στο Twitter πριν από λίγες μέρες και είχε ανεβάσει ένα και μοναδικό μήνυμα στις 17 Ιουλίου: "Ενας άνθρωπος που έχει άποψη ισούται με 100.000 ανθρώπους που έχουν μόνο ενδιαφέροντα".


Δημοσίευμα της εφημερίδας Verdens Gang επικαλείται φίλο του συλληφθέντος, ο οποίος λέει ότι ο 32χρονος έγινε ακροδεξιός πριν από λίγα χρόνια, ότι εξέφραζε ακραίες εθνικιστικές απόψεις σε συζητήσεις στο Διαδίκτυο και ότι ήταν πολέμιος της άποψης ότι άνθρωποι με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο μπορούν να συνυπάρξουν.


Ο 32χρονος είχε αγοράσει 8 τόνους λιπάσματος τον Μάιο, σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός προμηθευτή γεωργικών προϊόντων της αλυσίδας Felleskjoepet Agri, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Είναι γνωστό πως κάποια είδη γεωργικών λιπασμάτων έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την κατασκευή εκρηκτικών. Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ έκανε την αγορά στο όνομα της εταιρείας του. Ο προμηθευτής πάντως χαρακτηρίζει την ποσότητα του λιπάσματος "κανονική" για έναν συνηθισμένο παραγωγό.



Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο δράστης της επίθεσης στο νησί Ουτόγια ήταν ντυμένος ως αστυνομικός και ζήτησε από το πλήθος να συγκεντρωθούν μπροστά του και στη συνέχεια, αφού τον υπάκουσαν, άρχισε να τους πυροβολεί αδιακρίτως. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ήταν οπλισμένος με πιστόλι, αυτόματο όπλο και επαναληπτική καραμπίνα. Όταν δε άρχισε να πυροβολεί, ο κόσμος έπεφτε στο νερό προσπαθώντας να διαφύγει κολυμπώντας ή κρυβόταν στους θάμνους και τα δέντρα.


Όσον αφορά στην έκρηξη στο κυβερνητικό κτήριο στην καρδιά του Όσλο, αυτή ήταν πολύ ισχυρή προκαλώντας μεγάλες καταστροφές και σε παρακείμενα κτήρια, ενώ πληροφορίες της αστυνομίας κάνουν λόγο και για εκρηκτικά που δεν είχαν πυροδοτηθεί. Επίσης, εκφράζονται φόβοι ότι μέσα στο κτήριο ίσως να υπάρχουν ακόμη θύματα που δεν έχουν ανακαλυφθεί.


Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και αναλυτές εκτιμούν ότι οι χθεσινές επιθέσεις είναι έργο ακροδεξιών εξτρεμιστών.


Τόσο ο Νορβηγός πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης, υποστήριξαν, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, ότι πρόκειται για επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας της Νορβηγίας, αλλά ορκίστηκαν πως αποκλείεται μία τέτοια πράξη να οδηγήσει τη χώρα στη σιωπή.


"Κανείς δεν μπορεί να μας βομβαρδίσει για να σιωπήσουμε", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος μετέβη σήμερα με ελικόπτερο σε ξενοδοχείο κοντά στο νησί Ουτόγια.


Επίσης σήμερα ο βασιλιάς, η βασίλισσα και ο πρίγκηπας της Νορβηγίας επισκέφθηκαν τους συγγενείς των θυμάτων και τους επιζώντες από την επίθεση που φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο του Όσλο.


Το κέντρο του Όσλο θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο και ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Γκίαρ Μπέκεβολντ χαρακτήρισε την επίθεση ως τη "χειρότερη επίθεση που δέχθηκε η Νορβηγία μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο".


Ενδεικτικό είναι ότι μετά το βομβαρδισμό στο 'Όσλο, μέλη του στρατού
εγκαταστάθηκαν σε διάφορα σημεία της νορβηγικής πρωτεύουσας και η αστυνομία συνέστησε στους πολίτες να αποφεύγουν να κυκλοφορούν στους δρόμους. 


Πηγή : www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: