Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Έρχονται τα φορολογικά πιστοποιητικά στην ζωή μας

Νέος εφιάλτης για τους φορολογούμενους


Ξεκινάει η χορήγηση φορολογικών πιστοποιητικών από ορκωτούς λογιστές και λογιστές, ενώ ανακοινώνονται άμεσα και οι πρώτες 20 εφορίες που θα βάλουν λουκέτο.

Τη σχετική απόφαση για τη χορήγηση του «φορολογικού πιστοποιητικού» υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο τακτικός έλεγχος των ΑΕ και ΕΠΕ περνάει πλέον σε ιδιώτες ελεγκτές και ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, που θα χορηγούν το πιστοποιητικό, εφόσον δεν σημειώνουν παρατηρήσεις ή παραβάσεις. Ως εκ τούτου απαλλάσσονται από τον έλεγχο του υπουργείου.

 Με τροπολογία που θα καταθέσει στη Βουλή ο κ. Βενιζέλος θα καθορίζεται ο κορμός της «συμμόρφωσης» στις συστάσεις των τεχνικών συμβούλων, της διεθνούς τεχνικής βοήθειας, σε σχέση με τη διάρθρωση της κεντρικής υπηρεσίας και των περιφερειακών υπηρεσιών του υπουργείου.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στο πρώτο 15μερο του Αυγούστου θα ανακοινωθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες περίπου 20 εφορίες που θα βάλουν λουκέτο, και οι οποίες στην πλειονότητα τους βρίσκονται στην επαρχία.

Την προσεχή Δευτέρα, άλλωστε, στις 12 έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνεδρίαση της σχετικής διακομματικής επιτροπής για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα.

Προχωράει με ταχείς ρυθμούς και η ανάθεση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες. Όπως είπε στη Βουλή, ο υπουργός «τους ιδιώτες τους καλούμε να βοηθήσουν για τα ληξιπρόθεσμα, σ' αυτούς που έχουν χρέη άνω των 150.000 ευρώ».

Το υπουργείο ουσιαστικά ερευνά την περιουσιακή κατάσταση των μεγαλοοφειλετών, προκειμένου να προχωρήσει στην είσπραξη των οφειλών φθάνοντας ακόμα και στη λήψη αναγκαστικών μέτρων, όπως κατάσχεση και πλειστηριασμός περιουσιακών στοιχείων.

Ο υπουργός κατέθεσε και άλλες «7» αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο, που αφορούν:

1. Πήραν πίσω την επιβολή ΦΠΑ στο αγροτικό νερό. Εν τούτοις επιβάλλεται ΦΠΑ στην παροχή μη εμφιαλωμένου νερού και αποχέτευσης που παρέχεται απευθείας από ΟΤΑ ή συνδέσμους αυτών χωρίς μεσολάβηση δημοτικών επιχειρήσεων.

2. Τα φυσικά πρόσωπα που θα υποβάλλουν παλιές δηλώσεις θα εξοφλήσουν το φόρο που προκύπτει από αυτές μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση. Πάντως, τα νομικά πρόσωπα θα έχουν διευκόλυνση εξόφλησης σε τρεις ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

3. Εξαιρούνται από τη δεύτερη ευκαιρία υποβολής παλαιών δηλώσεων, οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που αφορούν φορολογικές περιόδους από 1.1.2011 και μετά, καθώς και οι υποθέσεις επιχειρήσεων για έλεγχο από ειδικά συνεργεία ελέγχου που έχουν ήδη συγκροτηθεί.
4. Ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλλει από μόνος του και ειδικό σημείωμα για την περαίωση των ανέλεγκτων χρήσεων μέχρι τις 31.10.2011.

5. Διασφαλίζονται πλήρως οι όροι των στεγαστικών δανείων για απόκτηση, ανέγερση, αποπεράτωση, επέκταση και επισκευή κατοικίας που έχουν πάρει οι δημόσιοι υπάλληλοι από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

6. Από το 1991 αντί του 1981 θα ξεκινήσει ο υπολογισμός του ετήσιου τέλους επιβάρυνσης περιβάλλοντος έναντι όσων είχαν εγκαταλείψει τα τουριστικά καταλύματα.

7. Αφαιρέθηκε η διάταξη για την Τράπεζα της Ελλάδος και θα επανέλθει με συνολική ρύθμιση για το κεντρικό ίδρυμα.



Πηγή : www.rafinanews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: