Η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών μπαίνει σε πρώτο πλάνο για το υπουργείο Οικονομικών. Στο στόχαστρο μπαίνουν πάνω από 10.000 φυσικά πρόσωπα που χρωστούν περισσότερα από 150.000 ευρώ έκαστος, ενώ για την είσπραξη των οφειλών θα χρησιμοποιηθούν εξ’ ολοκλήρου ιδιώτες, έτσι ώστε, σύμφωνα με το υπουργείο, να μην υπάρξουν γραφειοκρατικά εμπόδια. Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, θα γίνουν άμεσα έλεγχοι σε όσους δεν μπόρεσαν να μπουν στην περαίωση επειδή είχαν ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ.
Τα παραπάνω αποφασίστηκαν σε ευρεία σύσκεψη, για τα ζητήματα που αφορούν την υστέρηση των δημοσίων εσόδων και την διαμόρφωση νέων μηχανισμών που θα διευκολύνουν στην επιτάχυνση των εισπράξεων, στο υπουργείο Οικονομικών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Π.Οικονόμου και οι αρμόδιοι γενικοί γραμματείς που συζήτησαν και άλλα μέτρα, τα οποία θα εισαχθούν στη Βουλή πριν από το νομοσχέδιο με το οποίο θα θεσπίζεται το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές (με στοιχεία Ιουνίου 2011) από άμεσους και έμμεσους φόρους και από μη φορολογικά έσοδα ανέρχονται, μαζί με πρόστιμα και προσαυξήσεις, στο ποσό των 41,1 δισ. ευρώ. Οι οφειλέτες των ποσών αυτών ανέρχονται σε 900.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Όπως επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος, από τις 900.000 οφειλετών, οι 892.000 οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ, από αυτούς δε, οι 716.000 οφείλουν ποσά μόλις μέχρι 3.000 ευρώ. Όλοι οι οφειλέτες (892.000) που οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ, έχουν συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές 4,1 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 37 δισ. ληξιπροθέσμων οφειλών αντιστοιχούν σε μόλις 14.700 οφειλέτες, εκ των οποίων οι 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και οι 8.200 νομικά πρόσωπα.
Η εντολή που έδωσε ο κ. Βενιζέλος είναι να εστιαστεί αμέσως η προσπάθεια στους 14.700 αυτούς οφειλέτες άνω των 150.000 ευρώ που αντιστοιχούν στον μεγάλο όγκο των ληξιπροθέσμων οφειλών.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα εκκαθαρίσει αμέσως το ποια από τα νομικά πρόσωπα ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, και άρα πρόκειται για συμψηφιστική στην πραγματικότητα εγγραφή, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν αποβιώσει ή που βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης. Οι οφειλέτες που θα απομείνουν, που υπολογίζονται σε περίπου 10.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα εξεταστούν κατ' απόλυτη προτεραιότητα με τη βοήθεια εξωτερικών συμβούλων, δηλαδή δικηγόρων, λογιστών και ελεγκτών, η επιλογή των οποίων θα γίνει ταχύρρυθμα, καθώς η αμοιβή τους θα κινείται σε επίπεδα που επιτρέπουν την εφαρμογή ταχύρρυθμης διαδικασίας επιλογής και ανάθεσης στο πλαίσιο του Κοινοτικού Δικαίου.
Επίσης, για όσους δεν είχαν υπαχθεί στην περαίωση του 2010 επειδή κατέχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ ανά άτομο ή λόγω μεγάλου κύκλου εργασιών για τις εταιρίες, αποφασίστηκε να εφαρμοστεί ταχεία διαδικασία ελέγχου των ανέλεγκτων χρήσεων, η οποία θα διεξαχθεί σχεδόν στο σύνολό της, με αυτοματοποιημένο τρόπο με τη βοήθεια των συστημάτων και των διασταυρώσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων. Αποφασίστηκε τέλος, να ενεργοποιηθούν αμέσως οι διατάξεις για το «φορολογικό πιστοποιητικό» που χορηγούν οι ορκωτοί ελεγκτές και τα λογιστικά γραφεία.
Συναντήσεις επί συναντήσεων για τη φοροδιαφυγή
Συνάντηση με αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο είχε και ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στο γραφείο του στη Βουλή. Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε η επιτάχυνση των μέτρων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και γι' αυτό συμμετείχε και ο επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) Ιωάννης Διώτης.
Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, είχε συνάντηση με τους διευθυντές των εφοριών και των τελωνείων Αττικής. Ο Π. Οικονόμου, έθεσε ως προτεραιότητες, τα προφανή δύο, την αύξηση των δημόσιων εσόδων και την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ κράτους και φορολογούμενου. Παράλληλα υποσχέθηκε «ενεργή συμμετοχή των στελεχών της φορολογικής αρχής στην προετοιμασία του φορολογικού νόμου του φθινοπώρου».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου