Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Όχι άλλα λεφτά "στα σκουπίδια"

Η πιο οικονομική λύση είναι και η πιο φιλική για το περιβάλλον




Εν μέσω της σκληρότερης οικονομικής κρίσης, που βιώνει η γενιά μας, η Κυβέρνηση φλερτάρει με την οικονομική και οικολογική χρεοκοπία στη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική, μέσα από την προώθηση μονάδων καύσης απορριμμάτων.



Συγκεκριμένα:




  • Ο προϋπολογισμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, έργο που ανακοινώθηκε πάλι πρόσφατα, είναι 430 εκ. €, ενώ οι δημόσιοι και ευρωπαϊκοί πόροι είναι μόνο 120 εκ. €. Συνεπώς, οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες καλούνται να βάλουν τα επιπλέον 310 εκ. €. Τα χρήματα αυτά θα τα πάρουν πίσω με το παραπάνω. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των έργων από την Περιφέρεια τα έσοδα των ιδιωτών στα 25 χρόνια λειτουργίας των μονάδων θα φτάσουν ενδεχομένως το 1,5 δις €. Το ποσό αυτό, τελικά, θα είναι υπερδιπλάσιο, διότι: η επιλογή της καύσης θα επιδοτείται επιπλέον από το τέλος ΑΠΕ και ενδεχομένως και από τα έσοδα των τελών της ανακύκλωσης. Συνεπώς, τέλη που πληρώνουν όλοι οι πολίτες και οι επιδοτήσεις που θα αφαιρεθούν από τα πραγματικά έργα ΑΠΕ και ανακύκλωσης στην πηγή θα ενισχύσουν περιβαλλοντικά καταστροφικές και οικονομικά ασύμφορες μονάδες καύσης.
  • Οι 4 ΜΚΟ έχουμε επανειλημμένα προτείνει την καλύτερη δυνατή λύση για την Αττική. Η ολοκληρωμένη πρόταση βασίζεται στο τρίπτυχο Πρόληψη – Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση με έμφαση στη Διαλογή στην Πηγή και με συνολικό κόστος τελικής διαχείρισης της τάξης των 70 €/t αντί των περίπου 180 €/t, που θα φθάσει τελικά η όποια επιλογή με καύση. Μάλιστα, εάν υιοθετηθεί αυτή η πρόταση λύνεται σχεδόν το πρόβλημα με τους υπάρχοντες πόρους, πολύ πιο οικονομικά και πιο γρήγορα. Όμως, η πολιτεία συνεχίζει να μην εξετάζει αυτή την πολύ οικονομικότερη λύση.
  • Τα λόμπυ των πανάκριβων τεχνολογιών της βιοξήρανσης & της καύσης επιδιώκουν να πάρουν τα μεγάλα έργα. Η πολιτεία συνεχίζει να παρακολουθεί τη διαμάχη μεταξύ των δύο πιο ακριβών τεχνολογιών διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων και δεν παίρνει θέση!
  • Στις 15/9/2011 αρχίζει η διαβούλευση της Περιφέρειας Αττικής για τις τεχνολογίες των έργων για την Αττική, χωρίς να έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ποιος θα πάρει τις τελικές αποφάσεις. Δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί ο «νέος ΕΣΔΚΝΑ» από τη νέα περιφέρεια και τους νέους δήμους της Αττικής, που προβλέπεται να λάβει τις τελικές αποφάσεις σύμφωνα με τον νόμο του Καλλικράτη.
Τέλος, το κρίσιμο σημείο για να γίνει εφικτή η πιο ολοκληρωμένη και οικονομικά συμφέρουσα λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως προτείνεται από τις 4 ΜΚΟ, δεν είναι άλλο από τη διαλογή στην πηγή των οργανικών, η οποία είναι ούτως ή άλλως υποχρεωτική από το 2015, σύμφωνα με την Οδηγία 98/2008. 


Πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι η όποια προκήρυξη έργων στην Αττική και αλλού θα επιτρέπει αυτή την δυνατότητα της διαλογής στην πηγή των οργανικών και δεν θα ανοίγει το δρόμο αποκλειστικά για σύμμεικτη διαχείριση των απορριμμάτων (όπως δυστυχώς συνέβη ήδη με τα έργα της Δυτικής Μακεδονίας).


Σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων, που ταλαιπωρεί το λεκανοπέδιο για πολλά χρόνια και αφορά άμεσα στην καθημερινότητα όλων των πολιτών, δεν υπάρχει χώρος για τραγικά λάθη ή λανθασμένες επιλογές, που θα υποθηκεύσουν το μέλλον μας για πολλές δεκαετίες προσφέροντας εγγυημένα υπερκέρδη σε μεγαλοεργολάβους.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: