Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Ανακλήθηκε η άδεια για την εγκατάσταση φωτοβολταικού πάρκου δίπλα στο Ντράφι


Πριν δυο περίπου μήνες έκπληκτοι οι κάτοικοι του Ντραφίου και της Διώνης αντίκρισαν πινακίδα στα σύνορα Ντραφίου-Πικερμίου–Διώνης (Αδαμαντίου Κοραή) που ανακοίνωνε την εγκατάσταση φωτοβολταικού πάρκου ισχύος 150 κιλοβάτ. Μετά από σχετική έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα 150 είναι προπομπός για την εγκατάσταση ενός πολύ μεγαλύτερου πάρκου ισχύος 1 μεγαβάτ που θα καλύπτουν συνολική έκταση περίπου 60 στρεμμάτων!

Και τα δύο πάρκα σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στην δασική έκταση δίπλα στο Βαλανάρη, που ξεκινά από το σημείο που τοποθετήθηκε η πινακίδα από την ενδιαφερόμενη εταιρία και συνεχίζει μέχρι την έκταση απέναντι από το κάτω περίπτερο στο Ντράφι. Για το σκοπό αυτό άρχισαν ήδη οι εργασίες με σχολαστική αποψίλωση και τοποθέτηση πύλης.


Όπως ήταν φυσικό οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής αναστατώθηκαν. Φωτοβολταικό πάρκο τέτοιας έκτασης σε αναδασωτέα περιοχή, δίπλα στο Βαλανάρη και απέναντι σε κατοικημένη περιοχή;

Όμως η εταιρία είχε εξασφαλίσει άδεια από την Πολεοδομία, χωρίς να έχει καν ερωτηθεί ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου. Μετά από σχετική ενημέρωση του Δήμαρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου από τους Δημοτικούς Συμβούλους κκ Γ. Μαγκαφώση και Π. Κουζή, ο Δήμαρχος Γ. Χριστόπουλος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεση του Δήμου στο επιχειρούμενο περιβαλλοντικό έγκλημα και δηλώνει ότι ο Δήμος θα αγωνισθεί για τη ματαίωσή του. Είναι περιττό να τονίσουμε ότι το κόμμα μας ήταν εξαρχής κατηγορηματικά αντίθετο στην εγκατάσταση φωτοβολταικών πάρκων στο Πεντελικό.

Παράλληλα Ομάδα Πρωτοβουλίας από κατοίκους του Ντραφίου δραστηριοποιήθηκε στη συλλογή υπογραφών κατά του σχεδίου (συλλέγησαν μέχρι τώρα πάνω από 250 υπογραφές) που κατατίθενται στην Πολεοδομία και ζητούν την ματαίωση της εγκατάστασης με τα παρακάτω επιχειρήματα:
- η περιοχή προστατεύεται από το Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας του Πεντελικού
- ο Βαλανάρης προστατεύεται από άλλο ΠΔ ως περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους
- η περιοχή είναι αναδασωτέα
- τα πάρκα γειτνιάζουν απόλυτα με τους οικισμούς Ντράφι και την Διώνη.
- δεν ζητήθηκε η γνώμη του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου.

Τελικά και μετά από τις πιέσεις η Πολεοδομία Ανατολικής Αττικής ανακάλεσε την Άδεια προκειμένου να μελετήσει καλύτερα τις συνθήκες και την ισχύουσα Νομοθεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: