Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Η ορθογραφία της λήστας

Συντάκτης: Κώστας Βαξεβάνης



Η λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Η ορθογραφία της λίστας ή αν θέλετε λήστας, (από τους ληστές του Δημοσίου), παραπέμπει στον κακό δάσκαλο. Αυτούς που είχαν την υποχρέωση και την ευθύνη.


Σύμφωνα με μια πρώτη ανάγνωση, 6.000 επιχειρήσεις χρωστάνε 30 δις στο Δημόσιο. Ανάμεσά τους, είναι και πολλοί από τους “εθνικούς ευεργέτες”, που φωτογραφίζονται κατά καιρούς με υπουργούς και μας σώζουν με φιλανθρωπίες. Θα προτιμούσα να μην είναι τόσο φιλεύσπλαχνοι, με το άγχος της ευεργεσίας και να είναι απλώς καλοπληρωτές. Θα είχαμε σωθεί.




Στην κορυφή των οφειλών στο κράτος, είναι το ίδιο το κράτος. Ο ΟΣΕ, η παλιά κρατική Ολυμπιακή, οι Δήμοι, είναι ανάμεσα στους μεγάλους οφειλέτες. Το κράτος φέσωνε τον εαυτό του, για να μετατρέπεται σε μηχανισμό ρουσφετιού και μίζας. Να απολύσουμε σήμερα ή να μην απολύσουμε; Έλα ντε;


Στη λίστα φιγουράρουν και τα φαντάσματα του παρελθόντος. Εταιρείες της δεκαετίας του 80,που δεν υπάρχουν πια, αλλά εμφανίζονται να χρωστάνε. Είτε έγινε για επικοινωνιακούς λόγους είτε για τυπικούς, τα χρήματα αυτά δεν μπορούν να εισπραχτούν. Υπολογίζεται πως από τα 30 δις, μόνο τα 10 είναι πιθανόν να εισπραχτούν.


Οφειλέτες μεγάλων ποσών της τάξης των 100 εκατομμυρίων, είναι ακόμη και μικρές ΕΠΕ. Το φαινόμενο αυτό δεν απασχόλησε τις εφορίες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Αν τους απασχολούσε θα ανακάλυπταν εικονικά τιμολόγια και εταιρείες φαντάσματα.


Ανάμεσα στους οφειλέτες είναι και η EXPRESS SERVICE. Το σημειώνω γιατί όπως είχε αποκαλύψει η Πανδώρα, οι λογαριασμοί του ιδιοκτήτη της εταιρείας Ραπτόπουλου είχαν δεσμευτεί αλλά ξεμπλόκαραν περιέργως από τον τότε υπουργό Οικονομικών Παπακωνσταντίνου με το επιχείρημα πως το κράτος του χρωστάει ΦΠΑ. Τώρα λοιπόν το ίδιο του υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται πως η εταιρεία χρωστάει 19 εκατομμύρια στις ΔΟΥ. Η ρύθμιση που έγινε υπέρ του Ραπτόπουλου είναι σκανδαλώδης και τα περί ΦΠΑ ψέματα.


Μεγάλοι οφειλέτες είναι και διάφορες ΠΑΕ. Οι ομάδες του λαού χρωστάνε εκατομμύρια, τα οποία έχουν καταχραστεί οι παράγοντες τους, εμφανίζοντας ψεύτικα έξοδα και ακριβοπληρωμένες μεταγραφές. Στη συνέχεια το ίδιο το κράτος ρύθμισε τα χρέη αυτά χαρίζοντας στις Ανώνυμες αυτές εταιρείες και στους κλέφτες εκατομμύρια. Όλα αυτά βέβαια με την «πίεση» των οπαδών και καλά δημιουργημένες «λαικές» αντιδράσεις. Πρόσφατα, ολόκληρη οι κοινωνία του Βόλου και τα θεσμικά όργανα θέλησαν να πάρουν θέση υπέρ της «άδικης» υποβάθμισης της ομάδας. Χρησιμοποίησαν ως πολιορκητικό κριό των συμφερόντων κάποιων απατεώνων, τα τοπικιστικά αντανακλαστικά, το θυμικό και βέβαια την ανοησία.


Υπάρχουν πολλά ακόμη συμπεράσματα που βγαίνουν από την λίστα των μπατακτζήδων. Αλλά το βασικό είναι ένα: αυτοί υπάρχουν γιατί τους άφησε να υπάρχουν το κράτος. Σε πολλές περιπτώσεις τους δημιούργησε το ίδιο. Το δικό μου ερώτημα είναι: αυτή τη στιγμή θα υπάρξει κάποια εισαγγελική έρευνα που θα αναζητήσει ποιοι εφοριακοί και γιατί δεν έχουν εισπράξει τόσα χρόνια αυτά τα ποσά; Θα αναζητηθεί από την Δικαιοσύνη πώς όλες αυτές οι εταιρείες λειτουργούν και παίρνουν φορολογική ενημερότητα, όταν ένας πολίτης που χρωστάει 100 ευρώ είναι αδύνατο να το κάνει;


Τα πρόσωπα των οφειλετών έχουν την σημασία τους. Αλλά μεγαλύτερη σημασία έχει ποιοι είναι αυτοί που τους κάλυπταν. Για να αποκαταστήσουμε και την… ορθογραφία της λίστας.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: