Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Πρόσθετες παρεμβάσεις σε μισθούς, φοροαπαλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις

Στις νέες παρεμβάσεις που προωθεί – υπό τις πιέσεις της τρόικας – η κυβέρνηση και οι οποίες ανέρχονται σε 7 δις ευρώ, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του το βράδυ της Κυριακής στη σύνοδο του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου στην Ουάσινγκτον.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι αναθεωρείται προς τα κάτω ο στόχος για έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις έως το τέλος του 2011, σε 4 από 5 δισ. ευρώ. Υποστήριξε ότι οι αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού, σε συνδυασμό με την πολύ βαθύτερη ύφεση και τις σφιχτές συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία, επέβαλαν τη λήψη πρόσθετων μέτρων για να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2011 και να διαμορφωθεί ο προϋπολογισμός του 2012 έτσι ώστε να προκύψουν πρωτογενή πλεονάσματα στο πρώτο εξάμηνοτου 2012.

Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στα πρόσθετα μέτρα, ύψους 3% του ΑΕΠ - 7 δισ. ευρώ - που αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα η Κυβερνητική Επιτροπή. Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν

- Επιπλέον μείωση κατά 20% στους μισθούς του δημόσιου - επιπροσθέτως του 15% που έχει ήδη εφαρμοστεί για τους δημοσίους υπαλλήλους και τις περικοπές της τάξεως του 25% στις ΔΕΚΟ.

- Μια, κατά μέσο όρο, επιπλέον περικοπή 4% στις συντάξεις - επιπροσθέτως του 10% που ήδη εφαρμόζεται.

- Τη δημιουργία του καθεστώτος εργασιακής εφεδρείας στην οποία θα ενταχθούν 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2011.

- Την εφαρμογή του κανόνα μια πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις καθ' όλη τη διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

- Σημαντική περικοπή στις φοροαπαλλαγές της τάξεως του 0,6% του ΑΕΠ, που θα ισχύσει αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2011.

- Εισαγωγή του τέλους ακινήτων που θα εισπράτεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και θα αποδίδει ετησίως έσοδα της τάξεως του 1,1% του ΑΕΠ για όλη τη διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

- Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, ο στόχος για τον Σεπτέμβριο ήταν 1,7 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί τελικά μέσα στον Οκτώβριο, με τα 1,4 δισ. ευρώ να συγκεντρώνονται εντός του Σεπτεμβρίου.

Νωρίτερα, σήμερα, μιλώντας στο Βήμα 99,5, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος δήλωσε πως δεν αναμένονται νέα μέτρα, αλλά επιβεβαίωση του πλαισίου που έχει ήδη ανακοινωθεί. Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε στην Ουάσινγκτον ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Μόσιαλος επικαλέστηκε την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών, αλλά και του ΔΝΤ, για την επιστροφή του κλιμακίου των ελεγκτών στην Αθήνα.


Γ. Κουτρουμάνης: Μείωση επικουρικών συντάξεων κατά 15%

Στο μεταξύ, μιλώντας στο Βήμα 99,5, ο υπουργός Απασχόλησης Γ. Κουτρουμάνης προανήγγειλε μείωση των επικουρικών συντάξεως μεσοσταθμικά, κατά 15%, σε συγκεκριμένα ταμεία.



«Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει ρύθμιση για τα επικουρικά ταμεία, που έχουν σοβαρά ελλείμματα. Ένα από αυτά είναι το ΕΤΕΑΜ, της ΔΕΗ, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών. Εκεί θα υπάρξει μια μείωση της τάξης του 15%. Μια μεσοσταθμική μείωση αυτού του μεγέθους, προκειμένου να ισοσταθμιστούν τα ελλείμματα αυτών των ταμείων», δήλωσε.


Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη καταβολή των συντάξεων, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ταμεία, σημειώνοντας: «Τα ταμεία αντιμετωπίζουν όλα, σημαντικά προβλήματα. Ειδικά το ΙΚΑ, το οποίο υποδέχεται το πρόβλημα της ανεργίας, της μείωσης των μισθών και της ύφεσης. Είχε μεγάλες απώλειες το 2011. Ωστόσο, έχει γίνει ένας προγραμματισμός για να μην υπάρξει πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων. Το να έχει ξεπεράσει το κόκκινο (κάποιο ταμείο) με την έννοια να υπάρχει ζήτημα καταβολής των συντάξεων, όχι, δεν υπάρχει».


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: