Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Καταστροφική για την ευρωζώνη η έξοδος της Ελλάδας, προειδοποιούν 50 οικονομολόγοι

Αυστηρή προειδοποίηση απευθύνουν προς την Ευρώπη 50 κορυφαίοι οικονομολόγοι, πρώην πρωθυπουργοί και ευρωβουλευτές, οι οποίοι αναφέρουν ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδα από το ευρώ «θα μπορούσε να προκαλέσει την διάλυση της Ευρωζώνης, κάτι που θα οδηγούσε σε βαθιά ύφεση και θα είχε ως συνέπεια μια νέα παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση». Στο πλαίσιο αυτό, καλούν τον πολιτικό κόσμο της Ευρώπης να μην αφήσει την Ελλάδα να καταρρεύσει.
Μεταξύ των υπογραφόντων είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Χανς Άιχελ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουλιάνο Αμάτο, ο Γερμανός οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ, καθώς και πολλά μέλη του think tank «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR).
Οι 50 υπογράφοντες, απαντώντας σε όσους λένε ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε χωρίς προβλήματα να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αναφέρουν ότι «ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα συνεπαγόταν μια πολιτική και οικονομική καταστροφή», καθώς οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί διάσωσης δεν προσφέρουν σίγουρη προστασία.
«Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να προκαλέσει την διάλυση όλης της Ευρωζώνης, κάτι που θα οδηγούσε σε βαθιά ύφεση και θα είχε ως συνέπεια μια νέα παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση», σημειώνουν οι 50 και ζητούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες να δώσουν στην Ελλάδα την ευκαιρία να επιστρέψει στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, εντός της ευρωζώνης.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, οι υπογράφοντες σημειώνουν, ακόμη, ότι αδιαμφισβήτητα η πολιτική λιτότητας ήταν καταδικασμένη στην αποτυχία και καλούν τον πολιτικό κόσμο να βρει μια συμβιβαστική λύση που θα εγγυάται το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα, αλλά θα προφέρει και περισσότερο χρόνο στην Αθήνα για να αποπληρώσει τα χρέη της στο ΔΝΤ και στους εταίρους της.
www.eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: