Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Ο Ακης βάζει στο κάδρο και τον ΓΑΠ

Μια αποκαλυπτική σημείωση στα λεγόμενα «ημερολόγια» του Ακη Τσοχατζόπουλου βάζει στο «κάδρο» της υπόθεσης τον πρώην πρωθυπουργό και τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.
Με την ένταση να ξεχειλίζει, ο πρώην υπουργός, απευθυνόμενος προφανώς στον «Γιάννη», από τον οποίο ζητά συνεχώς να του επιστρέψει τον τελευταίο χρόνο 1.000.000 ευρώ, γράφει: «Μετά από εβδομάδες και μήνες κοροϊδίας, που έψαχνες για διάφορες λύσεις μεταφοράς, δεν μου έστειλες τίποτα. Και εγώ όμως έχω μάθει ότι εσύ καθάρισες με τον ΓΑΠ!» Και συνεχίζει: «Ζητώ λεφτά τώρα. Σήμερα μια καθαρή απάντηση πότε και πώς. Πόσα; 3Χ300.000 είναι μια λογική διακίνηση. Μετά από εβδομάδες και μήνες κοροϊδίας που αναγκάστηκα και βρήκα διάφορους δρόμους και λύσεις μεταφοράς βιβλίων».
Σε ένα άλλο σημείο του «ημερολογίου» ο Ακης αναφέρεται, ξεκάθαρα αυτή τη φορά, στον Γιάννη Σμπώκο, άλλοτε γενικό διευθυντή εξοπλισμών επί υπουργίας του και κατηγορούμενο για την υπόθεση των «υποβρυχίων», και ξεχειλίζοντας από οργή τον ρωτάει:
«Ανέχεσαι, ρε Σμπώκο, εσένα που σε είχα τόσα χρόνια μαζί και κάνω αποτελεσματική δουλειά μπαίνοντας μπροστά σε όλα, να έχω βρεθεί σήμερα στο μηδέν, στον πάτο, στον δρόμο. Ζητιάνος». Υπενθυμίζεται ότι και από e-mail του πρώην υπουργού αλλά και από σκόρπιες σημειώσεις φανερώνεται η διαρκής προσπάθειά του να επικοινωνήσει με τον κ. Σμπώκο.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι σε καθεμία σημείωσή του διάχυτη είναι η προσπάθειά του, αφενός, να πάρει τα χρήματα από τον παλιό του συνεργάτη και, αφετέρου, να ελέγξει τη δικαστική έρευνα εις βάρος του. Από ό,τι διαφαίνεται, δεν τον ευχαριστεί καθόλου το γεγονός ότι η εισαγγελική έρευνα για τα περιουσιακά του στοιχεία προχωράει, και έτσι, σε ένα σημείο, γράφει για τις εισαγγελείς που τη διενεργούν: «Να φύγει η δικογραφία από τις κυρίες, να πάει σε ανακριτή». Σε άλλο σημείο χαρακτηρίζει «ισχυρή και αυτόνομη» προφανώς την Εισαγγελία, σημειώνοντας «εγώ δεν την ελέγχω».
Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι ο πρώην υπουργός, από πολλά σημεία του «ημερολογίου» του, φαίνεται ότι αναζητά δίοδο πρόσβασης προς τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου κάνοντας και αξιολογήσεις για τη συμπεριφορά του, προκειμένου να παρέμβει στην υπόθεσή του, και σημειώνει πάλι τα αρχικά του πρώην πρωθυπουργού: «Μίλτος: απολογητικός για το παρελθόν. Εφυγε ο ΓΑΠ. Τώρα όμως εκπέμπει άλλο κλίμα. Δεν χρωστάει σε κανέναν. Απελευθερώθηκε, δεν θα κατέβει για βουλευτής. Θέλει να βοηθήσει να ακυρωθεί η αδικία που σου έγινε, αλλά, περιορισμένη η δυνατότητά του».
Σε άλλο σημείο ανέφερε πάλι: «Ο Μιλ. μας αποκαλύπτει ότι η δομή του Πρωτοδικείου Αθηνών, με την κ. Ελ. Ρ. -Ελένη Ράικου- στην κορυφή της, τις κ.κ. Κυβ. - Σίσκου - Παπανδρέου -αναφέρεται στις εισαγγελείς Ευγενία Κυβέλου, Ελένη Σίσκου και Πόπη Παπανδρέου- και τον αντιεισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Γρηγόρη Πεπόνη είναι μια αυτοτελής και αυτονομημένη εξουσία, που ρυθμίζει θέματα κατά το δοκούν».
Μυστήριο αποτελεί η ταυτότητα του προσώπου, για το οποίο φαίνεται, χωρίς όμως να αποκαλύπτεται, ότι ο πρώην υπουργός είχε ελπίδες, μετά και την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, αφού επί προεδρίας Γ. Παπανδρέου παρουσιάζεται να είχε παράπονα από το κόμμα του που δεν τον στήριζε. Σε κάποιες σελίδες αναφέρεται σε κάποιον «β», ο οποίος είναι πρόσωπο με κύρος και μάλιστα τον συνάντησε για να του ζητήσει βοήθεια.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον, αλλά στοιχεία που οι ανακριτές της υπόθεσης θα αξιολογήσουν σίγουρα στο μέλλον, παρουσιάζει η ατζέντα του κ. Τσοχατζόπουλου του έτους 2002.
Μέσα σε ένα τρία εικοσιτετράωρα ο τότε υπουργός Ανάπτυξης έχει κλεισμένο ραντεβού στην ατζέντα του με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, ο οποίος τότε μεσουρανούσε στην οικονομική ζωή της χώρας, ευρισκόμενος στο τιμόνι της αμαρτωλής Siemens. Η εν λόγω συνάντηση είχε προγραμματιστεί για τις 28 Μαΐου 2002.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι την επόμενη ακριβώς ημέρα ο Ακης Τσοχατζόπουλος συναντάται με τον τότε νούμερο 2 της εταιρίας και κατηγορούμενο για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» του γερμανικού κολοσσού Γιώργο Σκαρπέλη. Στην ατζέντα υπάρχει η σημείωση: «Skarpelis και ομάδα φιλίας Γερμανίας».
Δύο μέρες μετά ο Ακης Τσοχατζόπουλος έχει ένα ακόμα ραντεβού με φόντο την υπόθεση της Siemens, με την κυρία Δενδρινού, σύζυγο, επίσης, κατηγορουμένου στην υπόθεση και στέλεχος της Deutsche Bank, όπως σημειώνει σε παρένθεση δίπλα στο ραντεβού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε άλλα «ημερολόγια», μεταγενέστερων ετών, ο πρώην υπουργός αναφέρει συχνά πυκνά τη λέξη «Siemens». Μάλιστα, σε μια προσωπική του σημείωση υπό τον τίτλο «Πρωτοβουλίες», αναφέρει χαρακτηριστικά: «...Αποδείξεις αν γνωρίζουν για κατηγορητήριο Siemens».
Συχνά είναι τα ραντεβού του Ακη Τσοχατζόπουλου καθ' όλη τη διάρκεια των ετών, με επιχειρηματίες, πολιτικούς και δημοσιογράφους. Υπάρχουν σημειώσεις ακόμα και για ραντεβού με τη Μαργαρίτα Παπανδρέου, ενώ και αναφορές στα πρόσωπα των συγκατηγορουμένων του (Ν. Ζήγρας, Γ. Σαχπατζίδης). Επίσης, ραντεβού πραγματοποιεί και με τον κατηγορούμενο για την υπόθεση των υποβρυχίων Γιάννη Μπέλτσιο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στο «ημερολόγιο» του Ακη Τσοχατζόπουλου παρήλαυνε όλη η πολιτική, επιχειρηματική και δημοσιογραφική ελίτ. Ο πρώην υπουργός είχε πλήθος συναντήσεων και τηλεφωνικών επαφών με σημαίνοντα πρόσωπα, χωρίς φυσικά αυτό να είναι ποινικά κολάσιμο. Ιδιαίτερα από τον Σεπτέμβριο του 2010 ως τον Δεκέμβριο του 2011 πάντως υπάρχουν συχνά στα «ημερολόγια» του ονόματα πολιτικών και από κάτω το τηλέφωνό τους. Για παράδειγμα, είναι σημειωμένα τα ονόματα του πρώην προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, του προέδρου της επιτροπής για το «πόθεν έσχες» Βαγγέλη Αργύρη, του Σήφη Βαλυράκη, του Κώστα Γείτονα και του Μανώλη Μπετενιώτη. Σχεδόν όλες οι επικοινωνίες γίνονταν τηλεφωνικά.
Αυτές οι σημειώσεις ενδεχομένως δείχνουν ότι ο πρώην υπουργός προσπαθούσε τα τελευταία χρόνια να έρθει σε επαφή με τους παλιούς του φίλους, για οικονομική και κάθε άλλου είδους υποστήριξη. Ηδη άλλωστε είχε αρχίσει να «τρέχει» η δικαστική έρευνα για την απόκτηση των περιουσιακών του στοιχείων, αλλά και την εμπλοκή του στις προμήθειες των εξοπλιστικών προγραμμάτων!
Βάσω Παλαιού
www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: