Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Eβγαλαν τα μαχαίρια στο δείπνο

Η μετωπική σύγκρουση Ολάντ - Μέρκελ για την ανάπτυξη και το ευρωομόλογο χαρακτήρισε το δείπνο των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Eμειναν ανοιχτοί λογαριασμοί για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής
Οι πρώτες αναγνωριστικές κινήσεις για τη νέα «συνταγή» ανάπτυξης έγιναν χθες, κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, όπου οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδρίασαν υπό τη σκιά της μετωπικής σύγκρουσης Ολάντ - Μέρκελ και εν μέσω εφιαλτικών σεναρίων για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
H ανοιχτή διαμάχη Παρισιού-Βερολίνου, η πρώτη μετά την πρόσφατη συνάντηση της G8 στις ΗΠΑ, είχε βασικό σημείο αιχμής τα ευρωομόλογα, τα οποία η Γερμανίδα καγκελάριος απέρριψε υποστηρίζοντας ότι δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη, θέση στην οποία επέμενε και στην συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της Συνόδου.
Το αποτέλεσμα ήταν να μείνουν ανοιχτοί λογαριασμοί για την τακτική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου. Θα έχουν προηγηθεί οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία στις 10 και στις 17 Ιουνίου, οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα αλλά και το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.Εξάλλου, όπως ανέφερε και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι, η χθεσινή σύνοδος ετοίμασε το έδαφος για ισχυρές αποφάσεις τον Ιούνιο.
Τόνισε δε πως υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν οι Ευρωπαίοι για την ανάπτυξη και την απασχόληση, σημειώνοντας πως το έργο αυτό είναι εξίσου καθοριστικής σημασίας με τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη χαλιναγώγηση των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους.

Κατά το χθεσινό μακράς διάρκειας δείπνο που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες, απέναντι στην Ανγκελα Μέρκελ, η οποία τάχθηκε υπέρ των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και της ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, υποστηριζόμενος από τον Ιταλό τεχνοκράτη πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, στην παρθενική του εμφάνιση, επέμεινε ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανάπτυξη και ότι τα ευρωομόλογα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της συνολικής λύσης.
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε ότι δεν υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές στον τρόπο που αντιμετωπίζουν η Γερμανία και η Γαλλία το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Πειθαρχίας. Επανέλαβε ακόμη ότι το Βερολίνο είναι «ανοιχτό καταρχήν στα αναπτυξιακά ομόλογα», όμως προσέθεσε ότι τάσσεται «κατά» του ευρωομολόγου.
Νωρίτερα, πάντως, χθες γαλλική κυβερνητική πηγή είχε δηλώσει ότι η Γαλλία δεν θα επικυρώσει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο έως ότου η Ευρωπαϊκή Ενωση σημειώσει πολύ σημαντική πρόοδο στα μέτρα υπέρ της ανάπτυξης.
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε έναν «οδικό χάρτη» προς την κατεύθυνση των ευρωομολόγων και σε έναν ευρείας εμβέλειας φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Στην διάσταση των απόψεων που υπήξρε αναφέρθηκαν στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε το άτυπο δείπνο των 27 ηγετών οι Μ. Μπαρόζο και Χ. Βαν Ρομπάι. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά στην δική του συνέντευξη τύπου πως "βρισκόμαστε μακριά ακόμα από την έκδοση ευρωομολόγου".
Με το Βερολίνο
Η Γερμανία κατά το χθεσινό κρας τεστ είχε τη στήριξη της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, ενώ «υπέρ» των γαλλικών θέσεων εμφανίστηκαν η Κομισιόν, η Ιταλία και το Λουξεμβούργο. Νωρίτερα, ο Φρανσουά Ολάντ είχε συναντηθεί με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι. Οι δύο άνδρες εξέφρασαν μεταξύ άλλων τη θέλησή τους για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Πάντως, παρά τις παραπάνω έντονες διχογνωμίες, ως σημείο αφετηρίας στον δρόμο της ανάπτυξης, οι 27 ηγέτες συμφώνησαν στην προώθηση των ομολόγων έργων με εγγύηση του κοινοτικού προϋπολογισμού ύψους 230 εκατ. ευρώ, για τη διετία 2012-2013, που μπορούν να κινητοποιήσουν ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 4,6 δισ. ευρώ.
Πρόκειται να χρηματοδοτηθούν 5-10 μεγάλα έργα υποδομής στον τομέα των μεταφορών, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών.
Στο τραπέζι των συζητήσεων, που διεξήχθησαν σε φορτισμένο κλίμα λόγω των διαφωνιών για τα ευρωομόλογα, τέθηκε και η πρόταση της Κομισιόν για αύξηση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Απασχόληση
Επίσης, εξετάστηκε η καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία με επανασχεδιασμό των προγραμμάτων προς όφελος της απασχόλησης στους αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης.Υστερα από επιμονή του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι για μια συζήτηση χωρίς «ταμπού» τέθηκε και το ζήτημα της επιβολής φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, για τον οποίον η Μεγάλη Βρετανία εξέφρασε τις γνωστές αντιρρήσεις υπό την πίεση του Σίτι.
Φρ. Ολάντ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: