Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Φταιμε και ΜΕΙΣ φταίνε και ΑΥΤΟΙ, φταινε και οι ΑΛΛΟΙ..


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΕΡΑΚΑ Γέρακας, 06/11/2012
(Ανακρέοντα & Αριστογείτονα 8, 153 44 Γέρακας Αττικής)

Προς: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
(Αν. Τσόχα 18-20, 11521 Αθήνα)

Θέμα: Συμμετοχή μαθητών 2ου Γυμνασίου Γέρακα στον Πανελλήνιο Αντικαρκινικό Έρανο

Αξιότιμοι κύριοι/κυρίες,

Με την παρούσα επιστολή μας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με τη συμμετοχή μαθητών του Σχολείου μας στον Πανελλήνιο Αντικαρκινικό Έρανο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, που διεξήχθη στο Δήμο μας την Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012. Ειδικότερα, μια ομάδα μαθητών του Σχολείου μας, ενημερώθηκε τη Δευτέρα 29/10/2012 από τη Δ/νση του Σχολείου ότι έχει προεπιλεγεί-προταθεί για να συμμετάσχει εθελοντικά στον έρανο αυτό. Τα παιδιά με τη σειρά τους, ενημέρωσαν τους γονείς τους, για την εθελοντική συμμετοχή τους στην κοινωνική αυτή προσφορά του Σχολείου μας, και κάποια από αυτά, έλαβαν την προφορική συγκατάθεση των γονέων τους για τη συμμετοχή τους, θεωρώντας ότι τόσο η Δ/νση του Σχολείου, όσο και η Δημοτική Αρχή, θα είχε έλθει σε συνεννόηση μαζί σας ώστε να οργανωθεί η προστασία των συμμετεχόντων ανήλικων μαθητών.
Θεωρούμε, ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Σχολείου μας αλλά και ως Γονείς, ότι είναι τιμητική και επιβεβλημένη η συμμετοχή των παιδιών μας σε τέτοιου είδους κοινωνικές δραστηριότητες. Όμως, επειδή πρόκειται για ανήλικα παιδιά, σε καιρούς δύσκολους, σε καιρούς πονηρούς και επικίνδυνους, όπου κάθε αξία και ηθική έχει απολεσθεί, θα θέλαμε να σας υποβάλουμε τα ακόλουθα ερωτήματα:
1. Ποια ήταν ακριβώς η συνεννόηση μεταξύ της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Παλλήνης Αττικής και της Δ/νσης του 2ου Γυμνασίου Γέρακα για τη διενέργεια του αντικαρκινικού Εράνου στο Δήμο Παλλήνης Αττικής την 30η Οκτωβρίου 2012, με τη συμμετοχή των ανήλικων μαθητών του Σχολείου μας; Ποιος ήταν υπεύθυνος για την οργάνωση της όλης δραστηριότητας, τη συμμετοχή και την προστασία των ανήλικων μαθητών και παιδιών μας;

2. Πότε ελήφθη η απόφαση αυτή, από ποιόν και με ποια υπηρεσιακά έγγραφα αποφασίστηκε η συμμετοχή των ανήλικων μαθητών του Σχολείου μας; Απαιτείται για αυτό ειδική άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας; Απαιτείται για αυτό ειδική άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, ώστε τα ανήλικα παιδιά να συνοδεύονται από Αστυνομικό Όργανο για την προστασία τους;
Θεωρούμε ότι η απόφαση συμμετοχής του Σχολείου μας στον Πανελλήνιο Αντικαρκινικό Έρανο ήταν από κάθε άποψης θετική και επιβεβλημένη, ώστε τα παιδιά μας να μάθουν και να συμμετέχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες εθελοντικής προσφοράς. Όμως, η οργάνωση της συγκεκριμένης δραστηριότητας ήταν ανύπαρκτη, ελλιπής και επικίνδυνη, αφού έθεσε σε κίνδυνο την ψυχική και σωματική ακεραιότητα ανήλικων παιδιών, για τους παρακάτω λόγους:
1. Τα παιδιά που συμμετείχαν, συγκεντρώθηκαν στο χώρο του Σχολείου στις 08:00πμ, έλαβαν μέρος στην πρωινή προσευχή του Σχολείου, δεν μπήκαν στις αίθουσες για μάθημα, και από εκεί χωρίς καμία συνοδεία Καθηγητή ή Γονέα, με τα πόδια, κατευθύνθηκαν στο Δημαρχείο. Θα μπορούσε η Δημοτική Αρχή, η Δ/νση του Σχολείου, αλλά και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία να έχει ενημερώσει το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων ώστε αν δεν υπήρχε διαθέσιμος Δημοτικός Υπάλληλος ή Εκπαιδευτικός ή μέλος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας , να συμμετείχε κάποιος Γονέας ως συνοδός.
2. Τα παιδιά όταν έφτασαν στο Δημαρχείο, ενημερώθηκαν σχετικά με τις διαδικασίες και την περιοχή ευθύνης τους από υπαλλήλους του Δήμου Παλλήνης, εφοδιάστηκαν με έναν αριθμό μπλοκ-κουπονιών, επιβιβάστηκαν σε μικρό λεωφορείο και μεταφέρθηκαν στις περιοχές ευθύνης τους, του Δήμου Παλλήνης. Από εκεί και μετά, ανήλικα παιδιά, σε ομάδες των τεσσάρων-πέντε παιδιών, αφέθηκαν μόνα τους να διαχειριστούν την όποια δύσκολη κατάσταση η οποία θα μπορούσε να φέρει σε δύσκολη θέση ακόμα και έναν έμπειρο ενήλικα.
3. Τα παιδιά κτυπούσαν πόρτα-πόρτα για να ενημερώσουν για το σκοπό τους, χωρίς να έχουν να επιδείξουν κάποιο επίσημο έγγραφο που θα πιστοποιούσε την εγκυρότητά τους και τη γνησιότητα των προθέσεών τους και του εράνου τους. Μπορούσε κάλλιστα κάποιος να κατηγορούσε τα παιδιά αυτά ότι με πρόσχημα τον έρανο ήθελαν να συγκεντρώσουν παρανόμως χρήματα.
4. Τα παιδιά (ανήλικα αγόρια και κορίτσια 13-14 ετών) επισκεπτόντουσαν σπίτια αγνώστων, χωρίς να έχουν την παραμικρή προστασία και συνοδεία ενηλίκου. Κρατούσαν χρήματα και περπατούσαν στους δρόμους του Δήμου μας, χωρίς συνοδεία και προστασία, εκτεθειμένα στον όποιο κίνδυνο για κλοπή και βιαιοπραγία σε βάρος τους. Μήπως θα έπρεπε να συνοδεύονται από κάποιο μέλος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας; Μήπως θα έπρεπε να συνοδεύονται από υπάλληλο του δήμου Παλλήνης; Μήπως θα έπρεπε να συνοδεύονται από Αστυνομικό Όργανο της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Παλλήνης ή του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, όπως θυμόμαστε και εμείς από τα παιδικά μας χρόνια και από τη συμμετοχή μας ως μαθητές σε ανάλογες δραστηριότητες; Μπορεί βέβαια να μην φτάνουν τα Αστυνομικά Όργανα αυτές τις ημέρες, διότι το καθήκον τα καλεί σε άλλες υπηρεσιακές υποχρεώσεις και καθήκοντα, αλλά θα έπρεπε κατά τη γνώμη μας να ενημερωθεί ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων ώστε να συμμετάσχει και αυτός, με στόχο και σκοπό την προστασία των ανήλικων μαθητών.
Κύριοι, τόσο εσείς ως η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, όσο και εμείς ως Γονείς, σταθήκαμε πολύ-πολύ τυχεροί που δεν βρεθήκαμε να διαχειριζόμαστε σήμερα δύσκολες και ανείπωτες καταστάσεις. Με τη επιστολή αυτή δεν αναζητούμε ενόχους και δεν επιρρίπτουμε ευθύνες σε κανέναν. Απλά, θέλουμε απαντήσεις για τα αυτονόητα, ώστε να προλάβουμε το κακό σε ανάλογες δραστηριότητες στο μέλλον στο Δήμο μας άλλα και σε όλη τη χώρα μας.
ΤΙ ΘΑ ΑΠΑΝΤΟΥΣΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΝΗΛΙΚΟΙ ΣΤΑ ΑΝΗΛΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΕΥΘΥΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΑΝ ΕΙΧΕ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΤΙ;
Για όλα τα παραπάνω, παρακαλούμε όπως λάβουμε έγγραφη και ενυπόγραφη απάντηση, η οποία να συνοδεύεται από φωτοαντίγραφα όλης της αλληλογραφίας που υπήρξε μεταξύ της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, του Δήμου Παλλήνης, της Δ/νσης του Σχολείου μας και όλων των άλλων αρμόδιων Υπηρεσιών και Φορέων, σχετικά με το θέμα της συμμετοχής των μαθητών του Σχολείου μας στον Πανελλήνιο Αντικαρκινικό Έρανο που διεξήχθη στο Δήμο μας την Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012.
Σε αναμονή των ενεργειών σας,
Με Εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Σταμέλος Νικόλαος Στάμου Μάτα

Τα Μέλη

Ριτζάκης Μανούσος Μουστρής Κωνσταντίνος
Μαράκη Μαρία Καρροπούλου Λένα
Αρσενιάδου-Τσιανάκα Χαρά


Δεν υπάρχουν σχόλια: