Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Αλαλούμ με την επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης


Από μέρα σε μέρα κι από εβδομάδα σε εβδομάδα μετατίθεται η υπογραφή της Απόφασης του υπουργείου Οικονομικών, η οποία είναι αναγκαία για την έναρξη επιστροφής φόρου σε όσους έχουν ήδη αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης με αυξημένη τιμή αλλά και σε όσους προτίθενται να προμηθευτούν τις επόμενες ημέρες, κάτι που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται η πρώτες επιστροφές να ξεκινήσουν στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου!

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που καθυστερεί την απόφαση είναι κυρίως το πώς θα αντιμετωπιστεί τεχνικά το πρόβλημα με τη κατανάλωση πετρελαίου στις πολυκατοικίες με αυτόνομη θέρμανση, καθώς η διαδικασία που έχει εγκριθεί προβλέπει ασφαλιστικές δικλείδες μόνο για τις πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι στις περιπτώσεις αυτόνομης θέρμανσης το σύστημα δεν μπορεί λειτουργήσει με βάση τα χιλιοστά συμμετοχής στα κοινόχρηστα- άρα και στο πετρέλαιο θέρμανσης- αλλά θα πρέπει να βρεθεί τρόπος καταγραφής της κατανάλωσης, με αποτέλεσμα η διαδικασία επιστροφής να καθυστερεί περαιτέρω.



Πρόβλημα υπάρχει, επίσης, με τους δικαιούχους επιστροφής, οι οποίοι βάσει του νόμου δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν φορολογική δήλωση, καθώς είτε έχουν χαμηλότερο από 6.000 ευρώ εισόδημα, εφόσον είναι μισθωτοί, είτε 3.000 ευρώ για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες φυσικών προσώπων, καθώς το σύστημα δεν μπορεί να «διαβάσει» εάν οι εν λόγω φορολογούμενοι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια για την επιστροφή φόρου. Σημειώνεται ότι με βάση τα εν λόγω κριτήρια δικαιούχοι είναι οι άγαμοι με ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ, καθώς επίσης και οι έγγαμοι με ετήσιο εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Ειδικά για τους δικαιούχους με προστατευόμενα τέκνα προβλέπεται επιπλέον όριο 3.000 ευρώ για κάθε παιδί έως και τρία.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: