Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Σειρά επαφών έχει στην Αθήνα ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ

Με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, καθώς και τους επικεφαλής των δύο κυβερνητικών εταίρων, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο και τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, είχε διαδοχικές συναντήσεις ομάδα ευρωβουλευτών των Πρασίνων/EFA, με επικεφαλής τον Ντανιέλ Κον - Μπεντίτ.

Στη συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο συζητήθηκαν η κατάσταση στη χώρα, οι εξελίξεις σε κυβερνητικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και τα επόμενα βήματα στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον κ. Κουβέλη βρέθηκαν τα θέματα της οικονομικής κρίσης και των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.

Ο Φ.Κουβέλης αναφέρθηκε εκτενώς στη συμμετοχή και στήριξη της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, εξηγώντας αναλυτικά τις διαφωνίες του κόμματος στις αλλαγές που προτείνει η τρόικα στα εργασιακά, τονίζοντας ότι πολλές από τις αξιώσεις της τρόικας της απορρίπτει η ΕΕ και ότι είναι σε απόλυτη αντίθεση με το ευρωπαϊκό δημοκρατικό κεκτημένο.

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στα θέματα πράσινης πολιτικής, στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, αλλά και στην ανάγκη εξεύρεσης συνολικής λύσης στο ελληνικό πρόβλημα, προκειμένου, όπως ειπώθηκε, να καταστεί το χρέος της χώρας βιώσιμο.

Επίσης η συζήτηση επεκτάθηκε και στα θέματα του φορολογικού συστήματος και της φοροδιαφυγής, με τις δύο πλευρές να συνομολογούν ότι υπάρχουν εκατομμύρια ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού που δεν έχουν φορολογηθεί, αλλά και ό,τι επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί το μεγάλο ζήτημα της εγχώριας φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.

Πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, ο Ντάνιελ Κον Μπεντίτ με δηλώσεις του στο γαλλικό ραδιόφωνο Εurope 1, υπογράμμισε την έλλειψη ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας.

Σε ερώτηση, εάν ο ελληνικός λαός θα αντέξει τα νέα «βίαια μέτρα», ο κ. Κον Μπεντίτ απάντησε: «Όχι, η τρελή λογική αυτού του κόσμου ολοκληρώνεται με αυτό που επιχειρείται να επιβληθεί στους Έλληνες σήμερα. Οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ τα δύο-τρία τελευταία χρόνια. Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να αντέξει αυτό το σχέδιο, όταν μάλιστα, επειδή δεν κατορθώνουν να πιάσουν τους φοροφυγάδες που βγάζουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, δέχονται το χτύπημα αυτοί που είναι στην Ελλάδα, δηλαδή οι μισθωτοί, οι δημόσιοι υπάλληλοι και άλλοι».

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, «αυτό που μοιάζει να μην έχει γίνει κατανοητό, είναι η αναγκαιότητα άμεσης μεταρρύθμισης της λειτουργίας της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, ώστε να μπορέσει να απορροφήσει τα ήδη υπάρχοντα κονδύλια, τα οποία θα πρέπει μάλιστα να αυξηθούν, για να δοθεί νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία».

Και όπως επισήμανε, τελικά αυτό συμβαίνει σε πολλές χώρες. «Εφαρμόζουν από τη μία τη δημοσιονομική πειθαρχία, λείπει όμως από την άλλη μια στρατηγική αναζωογόνησης της οικονομίας», πρόσθεσε.

«Μία χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι πιθανή, γιατί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα την αποτρέψει. Το πρόβλημα, όμως, παραμένει για το ποια είναι η προοπτική της χώρας. Το νέο πρόγραμμα λιτότητας είναι πολύ σκληρό χωρίς να δίνει προοπτική στην Ελλάδα».

«Παράλληλα, δεν έχει κατορθωθεί να ξεκινήσει ακόμα ουσιαστική συζήτηση για την πάταξη των δύο μεγάλων δεινών της ελληνικής κοινωνίας, που είναι η διαφθορά και το πελατειακό σύστημα», κατέληξε ο ευρωβουλευτής.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: