Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Οι άλλοι βουλευτές ειναι τυφλοί;

Ερώτηση του Γ. Μιχελάκη αναφορικά με τα ενεχυροδανειστήρια και τα ανταλλακτήρια χρυσού
Ερώτηση αναφορικά με τη λειτουργία των ενεχυροδανειστηρίων και των ανταλλακτηρίων χρυσού κατέθεσε στους υπουργούς Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης. Όπως τόνισε ο κ. Μιχελάκης, οι πολίτες είναι απροστάτευτοι από την «ανεξέλεγκτη» λειτουργία των εν λόγω επιχειρήσεων, ενώ πρόσθεσε πως η πλειονότητα των ενεχυροδανειστηρίων φοροδιαφεύγει συστηματικά, καθώς δεν εκδίδει αποδείξεις και τιμολόγια.
Αναφέρθηκε, δε, σε πρόσφατους ελέγχους του ΣΔΟΕ όπου διαπιστώθηκε ότι σε ποσοστό 85% οι ιδιοκτήτες αυτών των καταστημάτων δεν τηρούν βιβλία και δεν εκδίδουν τιμολόγια, ενώ αρκετοί από αυτούς δεν έχουν προβεί στην προβλεπόμενη από το νόμο έναρξη επαγγέλματος. Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, υφίστανται σοβαρές υπόνοιες για την τέλεση των αδικημάτων της κλεπταποδοχής, της λαθρεμπορίας χρυσού και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Μεταξύ άλλων ο βουλευτής της ΝΔ ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς πώς διασφαλίζεται ότι δεν γίνεται ξέπλυμα χρήματος μέσω των ανταλλακτηρίων χρυσού, πού και με ποια διαδικασία διοχετεύεται ο χρυσός, το ασήμι και τα λοιπά πολύτιμα μέταλλα, τα οποία συγκεντρώνονται καθημερινά στα καταστήματα και ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της διαπιστωμένα εκτεταμένης φοροδιαφυγής των ενεχυροδανειστών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: