Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Ανάγκη για επίσημη διαδικασία κρατικής πτώχευσης

H νομική μάχη της Αργεντινής με τα hedge funds σε σχέση με τη χρεοκοπία του 2001 αύξησε τις διεθνείς κλήσεις για ένα καθεστώς πτώχευσης για χώρες, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Δικηγόροι, διαχειριστές κεφαλαίων και πρώην υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σχολιάζοντας τις δικαστικές αποφάσεις εναντίον της Αργεντινής τονίζουν τις αδυναμίες της τρέχουσας προσέγγισης, και υποστηρίζουν ότι είναι καιρός να επανεξετάσουμε το «μηχανισμό αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους» που προτάθηκε από το ΔΝΤ το 2002.
Το SDRM, ένα είδος εθελοντικού πτωχευτικού κώδικα για χώρες, ποτέ δεν θεσπίστηκε μετά την αντίδραση των ΗΠΑ. Η πρωτοβουλία έχει λάβει ανανεωμένο ενδιαφέρον αφού την κρίση χρέους της ευρωζώνης επεσήμανε τις αδυναμίες της σημερινής ad hoc, συμβατικής προσέγγισης για την αναδιάρθρωση κρατικού χρέους.
«Έχοντας ένα σαφή μηχανισμό θα μπορούσε να είχε αποτρέψει πολλά είδη των προβλημάτων στην ευρωζώνη,» είπε η Anne Krueger, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, πρώτη αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ και αρχιτέκτονας της πρωτοβουλίας SDRM.

Η συζήτηση για το SDRM έχει αναθερμανθεί μετά την απροσδόκητη νομική νίκη των hedge funds υπό την ηγεσία της Elliott Associates εναντίον της Αργεντινής.

Η Elliott υποστήριξε με επιτυχία ότι μια σκοτεινή νομική ρήτρα που υπόσχεται την ίση μεταχείριση των πιστωτών της Αργεντινής σήμαινε ότι η χώρα δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να καταβάλλει ποσά μόνο στους κατόχους του αναδιαρθρομένου χρέους της, και να αγνοεί τους πιστωτές που αρνήθηκαν να υπογράψουν τη συμφωνία αναδιάρθρωσης.
Σημαντικές πτυχές της απόφασης πρέπει ακόμη να επιβεβαιωθούν από το Εφετείο των ΗΠΑ, και η υπόθεση θα μπορούσε να καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο. Όμως, η απόφαση έχει ήδη ταρακούνησει δικηγόρους, συμβούλους αναδιάρθρωσης και διαχειριστές κεφαλαίων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να κάνει τη διαχείριση του δημόσιου χρέους πιο δύσκολη στο μέλλον.
«Οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι τεράστιες», δήλωσε ο Vivienne Taberer της Investec Asset Διαχείρισης. Το SDRM έπρεπε να είχε γίνει όταν προτάθηκε, και θα ήταν μια καλή ιδέα να εξετάσουμε ξανά».
Η δημιουργία του SDRM θα αντιμετωπίσει μια τεράστια πρόκληση πολιτικής βούλησης. Μετά την απόρριψη της πρότασης του πριν από 10 χρόνια, το ΔΝΤ είναι απίθανο να ξεκινήσει την κουβέντα και πάλι, εκτός αν λάβει διαβεβαιώσεις υποστήριξης από κορυφαίες χώρες των μετόχων, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ.
Αλλά για να δημιουργήσει έναν τέτοιο μηχανισμό, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα πρέπει να επιδιώξει την έγκριση του Κογκρέσου για την αναγκαία αλλαγή σε άρθρα της συμφωνίας του ΔΝΤ. Το Capitol Hill είναι απιθανό να ενθουσιαστεί στο ενδεχόμενο να επιτρέψει σε ένα διεθνές ίδρυμα να παρακάμψει την νομοθεσία πτώχευσης των ΗΠΑ.
«Το μάθημα της συζήτησης σχετικά με το SDRM την τελευταία φορά είναι ότι ένας μηχανισμός πρέπει να είναι ολοκληρωμένος για να είναι αποτελεσματικός, και αυτό προϋποθέτει ριζικές αλλαγές», δήλωσε η Άννα Gelpern, καθηγητής νομικής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. «Αν οι ΗΠΑ έχουν τον ενθουσιασμό για κάτι τέτοιο είναι αμφίβολο.»
Ο υπερεθνικός χαρακτήρας της ΕΕ θα καταστήσει ευκολότερο να υιοθετηθούν πτυχές του SDRM, αλλά η ευρωζώνη έχει υιοθετήσει μια πιο μετριοπαθή, συμβατική προσέγγιση με την υποχρεωτική συμπερίληψη νομικών ρητρών που κάνουν ευκολότερες τις αναδιαρθρώσεις σε όλα τα μελλοντικά κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης.
Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί λένε κάποιο είδος ευρώ-SDRM θα μπορούσε να προταθεί στο μέλλον αν η κρίση συνεχίζει.
«Θα πρέπει να αναθεωρηθεί», δήλωσε ο Lee Buchheit της Cleary Gottlieb, το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τις περισσότερες χώρες σε περίπτωση αναδιάρθρωσης, όπως την Ελλάδα και την Αργεντινή. «Ακούω όλο και περισσότερο στην Ευρώπη για κάποιο είδος μηχανισμού κρατικής αναδιάρθρωσης, και πιστεύω ότι αυτή η υπόθεση [Αργεντινή] θα το προχωρήσει.»

www.sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: