Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Αυτά έχουν οι αποσπασματικές κινητοποιήσεις!

Νέες κινητοποιήσεις εξήγγειλε η ΠΝΟ παρά την επιστράτευση 
Σε ισχύ τέθηκε η επιστράτευση των ναυτεργατών τα ξημερώματα της Τετάρτης και τα πλοία που ήταν προγραμματισμένο να φύγουν από το λιμάνι του Πειραιά το πρωί φορτώνουν στην προβλήτα Ε1. Ωστόσο, νέες κινητοποιήσεις προαναγγέλουν οι ναυτεργάτες σε πείσμα της επιστράτευσης. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ναυτιλίας, Κώστας Μουσουρούλης δηλώνει ανοιχτός στο διάλογο. Επιμένουν με συμμετοχή στις κινητοποίησεις
Νέες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη διαφόρων μορφών αγώνα και με τους άλλους συνδικαλιστικούς φορείς προκειμένου να αναχαιτιστεί το κύμα αυτής της κυβερνητικής πολιτικής αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία η οποία συνεδρίασε σήμερα στις 05.00 τα ξημερώματα.
Η Διοίκηση της Ομοσπονδία αποφάσισε:
- Τη συμμετοχή στην προκηρυχθείσα 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ στις 20 Φεβρουαρίου 2013 η οποία έχει σαν κύριο και κεντρικό θέμα , πέραν των άλλων, την υπογραφή εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που αποτελεί και την βάση για την υπογραφή των κλαδικών συμβάσεων.
- Την πραγματοποίηση νέων απεργιακών κινητοποιήσεων όταν κατατεθεί στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο του ΥΝΑ.

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Η Διοίκηση καταγγέλλει και καταδικάζει για μια ακόμη φορά με σφοδρότητα, μέτρο αντιδημοκρατικό ενάντια στο Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις, και την πρωτοφανή βία και τρομοκρατία που ασκήθηκε από την μεριά της κυβέρνησης προκειμένου να αποπλεύσουν τα πλοία από το λιμάνι. Οι χώροι του λιμανιού είχαν καταληφθεί από νωρίς το βράδυ από εκατοντάδες μονάδες των Μ.Α.Τ., των Ειδικών Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου με αυτό τον πιεστικό, αυταρχικό και βίαιο τρόπο και κόβοντας σε μερικές περιπτώσεις και τους κάβους πλοίων να οδηγήσουν τα σκάφη στο αγκυροβόλιο και στην Ακτή Βασιλειάδη ούτως ώστε μέσα στον στρατοκρατούμενο πλέον χώρο να αρχίσει η φορτοεκφόρτωση. Η Ομοσπονδία καταγγέλλει προς όλα τα μέσα και σε όλους τους τόνους τα όσα πρωτάκουστα και πρωτοφανή διαδραματιστήκαν στο λιμάνι του Πειραιά τα οποία και παραπέμπουν σε άλλες σκοτεινές εποχές καταδικασμένες στην μνήμη και στην συνείδηση του ελληνικού λαού».

Πορεία στο λιμάνι και στο υπουργείο ΝαυτιλίαςΣε εξέλιξη είναι και μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι του Πειραιά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στην προβλήτα απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου σε ένδειξη συμπαράστασης στους ναυτεργάτες. Στη συγκέντρωση συμμετέχουν εκτός από την ΠΝΟ, η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς στο υπουργείο Ναυτιλίας. «Μπλόκο» στην πορεία των ναυτεργατών προς το υπουργείο Ναυτιλίας έστησαν ωστόσο άνδρες του Λιμενικού Σώματος στο ύψος της πύλης Ε2, στο λιμάνι του Πειραιά.

Αφού έγιναν διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών ανακόπηκε η πορεία προς το υπουργείο. Από το σημείο αποχώρησαν και οι λιμενικοί και οι διαδηλωτές.

Στη συγκέντρωση μετέβη νωρίτερα και η γεγική γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα η οποία μίλησε στους συγκεντρωμένους αναφέροντας: «Το πιστόλι στον κρόταφο των ναυτεργατών το έβαλε η κυβέρνηση αλλά τις σφαίρες τις έδωσαν οι εφοπλιστές, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι ιδιοκτήτες των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων. Η απάντηση πρέπει να είναι η επιστράτευση του λαού για να ανατρέψει αυτήν την πολιτική και όχι μόνο την κυβέρνηση».

Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίωνΣτο μεταξύ, κανονικά φορτώνουν και αναχωρούν, έστω και με καθυστερήσεις, τα πλοία από το λιμάνι του Πειραιά ενώ αποχώρησαν μετά τις 6:30 το πρωί της Τετάρτης δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν στον Πειραιά μετά την επιστράτευση των ναυτεργατών που αποφάσισε η κυβέρνηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη και την Πέμπτη θα σημειώνονται τροποποιήσεις στα δρομολόγια και οι επιβάτες καλόν είναι να ενημερώνονται προηγουμένως από το λιμεναρχείο για ενδεχόμενες αλλαγές στον προορισμό τους. Στα περιφερειακά λιμάνια τα δρομολόγια εκτελούνται κανονικά. Ηδη αναχώρησαν τα πλοία για Κυκλάδες, για Κω και Ρόδο όπως και τα πλοία για τον Αργοσαρωνικό.

Το χρονικό της επιστράτευσης
Περίπου στις 04:00 την Τετάρτη, δυνάμεις της αστυνομίας και του λιμενικού περικύκλωσαν τους απεργούς που ήταν συγκεντρωμένοι στην προβλήτα Ε3, σε μια προσπάθεια να αποπλεύσουν τα καράβια που ήταν δεμένα εκεί.
Οι ναυτεργάτες αντέδρασαν, ωστόσο τα πλοία κατάφεραν να αποπλεύσουν. Σε μια περίπτωση, δε, το προσωπικό ενός πλοίου έκοψε τον έναν κάβο του καραβιού και -σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών- ο λιμενάρχης έλυσε τον δεύτερο κάβο του πλοίου, προκειμένου να φύγει.

Από τα πλοία που έλυσαν από την προβλήτα Ε3, δύο έδεσαν στην προβλήτα Ε1, όπου είχαν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και δεν υπήρχε δυνατότητα προσέγγισης των ναυτεργατών. Την ίδια ώρα, κάποια άλλα καράβια έμειναν στα ανοιχτά, αναμένοντας να πάρουν σειρά για να φορτώσουν.

Τα πλοία που έχουν ήδη φορτώσει ή φορτώνουν αυτήν την ώρα πραγματοποιούν δρομολόγια για τις Κυκλάδες.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: