Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Παύση των πολιτιστικών προγραμμάτων στο δήμο Παλλήνης με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής

Σοκ έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία του δήμου Παλλήνης, η απόφαση του δημάρχου να αναστείλει τη λειτουργία όλων των πολιτιστικών προγραμμάτων της Κ.Ε.Α.Π.Π.Δ.Π. λόγω της αδυναμίας έγκρισης των συμβάσεων έργου των διδασκόντων και του λοιπού καλλιτεχνικού προσωπικού, που αφορά τον προγραμματισμό προσλήψεων για το έτος 2012. Με κοινοποίηση προς το πρωθυπουργικό γραφείο, δηλώνει διαχειριστική αδυναμία επίλυσης του θέματος, με μόνη ενέργεια, πλην της επιστολής, την ενημέρωση που έγινε στους γονείς των μαθητών στο πολιτιστικό κέντρο Γέρακα στις 25/2 για λόγους καθαρά επικοινωνιακούς.
Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά, ο δήμαρχος Παλλήνης επικαλέστηκε την Τρόϊκα και την οικονομική κρίση και δε μίλησε για την ουσία του θέματος, χωρίς να μπορεί να δώσει πειστικές απαντήσεις σε γονείς-μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η ενημέρωση που έγινε δεν ήταν εποικοδομητική, αλλά κυρίως η Δημοτική Αρχή φάνηκε πρόχειρη ως προς τη διαχείριση του θέματος, αφού δεν είχε να εμφανίσει ένα εναλλακτικό σχέδιο, ένα Plan B, που θα μπορούσε να βγάλει από το αδιέξοδο γονείς και μαθητές.

Η δομή που είχε δημιουργηθεί στα πολιτιστικά προγράμματα, κυρίως στην Δ.Ε. Παλλήνης που ήταν και δωρεάν, όλα αυτά τα χρόνια, εμφανίζεται ότι θα καταρρεύσει εν μία νυκτί, λόγω της ανεπάρκειας της σημερινής δημοτικής αρχής.
Χίλια πεντακόσια παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, αλλά και ενήλικες που παρήγαγαν τέχνη όλα τα προηγούμενα χρόνια στο δήμο μας, είτε στον τομέα της μουσικής, είτε του χορού, είτε του θεάτρου, είτε των εικαστικών κ.α. θα αναγκαστούν να σταματήσουν την δραστηριότητα που εξασκούσαν, ή ακόμη θα υποχρεωθούν να εγγραφούν σε ιδιωτικά προγράμματα, με μεγαλύτερο κόστος για αυτούς και τους γονείς τους, μέσα σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά περίοδο.

Επιβεβλημένη είναι η σύγκληση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου το Σώμα να λάβει απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι για τη συνέχιση ή μη των πολιτιστικών προγραμμάτων στο δήμο μας και να αντιδράσει άμεσα και σύσσωμα, με σκοπό τη συνέχιση των προγραμμάτων, που έχουν πολλαπλά κοινωνικά οφέλη για την περιοχή μας.
Η ατολμία και η χαλαρή αντίδραση της δημοτικής αρχής δείχνει ότι ή το έχει πάρει απόφαση ότι η κατάληξη είναι μη αναστρέψιμη ή σημαίνει ότι δε την ενδιαφέρει ιδιαιτέρως η συνέχιση των πολιτιστικών προγραμμάτων στο δήμο, όπως αυτή λειτουργούσε επί χρόνια και είχε απτά καλλιτεχνικά αποτελέσματα.

Η διεκδικητικότητα ή μη μιας Δημοτικής αρχής, αποτελεί κομμάτι της ευρύτερης Διοίκησης και Διαχείρισης ενός σύγχρονου δήμου, στοιχείο που απουσιάζει εντόνως από τη σημερινή διοίκηση του δήμου Παλλήνης, μέσω της απραξίας και της μη βούλησης σύγκρουσης υπέρ συμφερόντων του δήμου και του κοινωνικού συνόλου, όπως είναι η αναγκαία κοινωνικά, συνέχιση της λειτουργίας των πολιτιστικών προγραμμάτων στο δήμο μας.

Νεκτάριος Καλαντζής
Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Παλλήνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: