Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Μετά την Κύπρο... ακολουθεί η Σλοβενία.

Η «φωτιά» που έχουν βάλει οι Γερμανοί με τις εμμονές τους στην ευρωζώνη επεκτείνεται. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στην «προκρούστια κλίνη» του μηχανισμού στήριξης βρίσκεται η Σλοβενία που εντάχθηκε στο σύστημα του κοινού νομίσματος το 2007. Αντιμετωπίζει πρόβλημα χρέους και ταυτόχρονα χρειάζεται βοήθεια το τραπεζικό της σύστημα.
Το επόμενο γνωστό επεισόδιο είναι οι υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που θα συνοδευτούν με αποκλεισμό από τις αγορές.
Σε αυτήν την περίπτωση θα μιλάμε για την έβδομη χώρα της ευρωζώνης (σε σύνολο 17) που θα χρειαστεί διάσωση.
Η ανησυχητική οικονομική κατάσταση της Σλοβενίας αποτυπώνεται στο επιτόκιο για τα δεκαετή κρατικά της ομόλογα που έφτασε στο 5,4%, το εξωτερικό χρέος της γιγαντώνεται παράλληλα με την κατακόρυφη αύξηση των ιδιωτικών επιχειρηματικών δανείων.

Η Σλοβενία εφαρμόζει πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο έχει βυθίσει την οικονομία της σε ύφεση ανακόπτοντας κάθε προϋπόθεση ανάκαμψης. Παράλληλα χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της συστήματος με τις καταθέσεις ξεπερνούν το 125% του ΑΕΠ.
Βέβαια όλα ξεκινάνε με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με την αντίδραση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στα διάφορα σενάρια.
Η Σλοβενία δεν χρειάζεται πακέτο διάσωσης και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσκολίες, δηλώνει με επιμονή η πρωθυπουργός Αλένκα Μπράτουσεκ, απορρίπτοντας, ταυτόχρονα, το ενδεχόμενο προσφυγής σε μια συμφωνία, όπως αυτή για τη διάσωση της Κύπρου.
Ανεξάρτητα από τις δηλώσεις, εάν η Σλοβενία δεν καταφέρει να λάβει δραστικά μέτρα το επόμενο δίμηνο για την επίλυση της κρίσης και την ολοκλήρωση της σύστασης της αποκαλούμενης «κακής τράπεζας», η πιθανότητα να ζητήσει πακέτο διάσωσης, θα αυξηθεί.
Και η περίπτωση της Κύπρου έδειξε ποιες είναι οι συνθήκες που μπορούν να περιμένουν οι υποψήφιες χώρες για τη λήψη πακέτων διάσωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Σλοβενίας.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: