Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Άλλαξαν οι συσχετισμοί στους Οικολόγους Πράσινους



Αλλαγή συσχετισμών στο κόμμα των «Οικολόγων Πράσινων» προέκυψαν μετά το πρόσφατο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά. Η συνεργασία της ανανεωτικής τάσης του «Τσουναμιού» με τη νεολαία του κόμματος κατάφερε να εκλέξει 16 από τις 32 έδρες στο Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων που είναι το κορυφαίο όργανο του κόμματος. Όμως και στην εκτελεστική γραμματεία οι ισορροπίες είναι εύθραυστες αφού η κοινή σύμπραξη των Μιχάλη Τρεμόπουλου και Νίκου Χρυσόγελου κατάφερε να εκλέξει μόνο 3 από τις 6 έδρες, ενώ τις  άλλες 3 τις εξέλεξε η συνεργασία της ανανεωτικής τάσης με τη νεολαία του κόμματος, οι οποίοι έχουν και τον πρώτο αναπληρωματικό. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι κυριάρχησε το σύνθημα της ανανέωσης κόντρα στους λεγόμενους «δεινόσαυρους» του κόμματος από τα αποτελέσματα στη σύνθεση του Πανελλαδικού Συμβουλίου. Το «Τσουνάμι» και οι «Νέοι Πράσινοι» στην κοινή προσπάθεια εξέλεξαν κατά κύριο λόγο ηλικίες από 26 έως 40 ετών, με 8 άτομα να μη ξεπερνούν τα 30 έτη, προκύπτοντας μία ριζική ανανέωση στην προσπάθεια που κάνει το κόμμα να ξεφύγει από τα μίση και πάθη του παρελθόντος.
Ο συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας Γιάννης Τσιρώνης ο οποίος εκλέχτηκε με την υποστήριξη του Μιχάλη Τρεμόπουλου βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Είναι ανάμεσα σε αυτόν που τον στήριξε και στη δυσαρέσκεια που υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματος για τον Μιχάλη Τρεμόπουλο.
Εγγυητές της ενότητας του κόμματος και της ανανεωτικής συμμαχίας είναι ο φυσικός ηγέτης της νεολαίας Κώστας Μπούρας και ο Κώστας Καλογράνης εκ μέρους του «Τσουναμιού». Η μεγάλη αποδοχή αυτής της συνεργασίας αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα της Αττικής όπου εξέλεξαν 9 στις 9 έδρες έχοντας και τον πρώτο αναπληρωματικό, όταν τα παλαιά στελέχη του κόμματος πήραν τις μισές ψήφους από τους εκλεγμένους.
Και στο συνέδριο όμως που ψήφιζαν από όλη την Ελλάδα εξέλεξαν 6 στις 9 έδρες πραγματοποιώντας μία αξιοθαύμαστη επίδοση. Το εκλογικό σύστημα όμως που επικρατεί στους Οικολόγους Πράσινους τους στέρησε την πλειοψηφία αφού, η Αττική στην οποία διαμένει ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας και διαθέτει περίπου το 65% των μελών των Οικολόγων Πράσινων εκλέγει μόνο το 35% των μελών στο Πανελλαδικό Συμβούλιο. Η ιδιόρρυθμη αυτή κατάσταση έχει ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την έδρα από τα Ιόνια Νησιά όπου ψήφισαν συνολικά… 4 άτομα, για μία θέση τακτικού και μία θέση αναπληρωματικού μέλους στο Πανελλαδικό Συμβούλιο.
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος και η παλαιοκομματική ομάδα που τον υποστηρίζει ήρθαν σε δύσκολη θέση σε μία από τις κορυφαίες και πιο κρίσιμες στιγμές του συνεδρίου. Στην ψηφοφορία για την εκλογή στην εκτελεστική γραμματεία ισοβάθμησαν οι δύο εγγυητές της ανανεωτικής συσπείρωσης Κώστας Μπούρας και Κώστας Καλογράνης μαζί με έναν υποψήφιο υποστηριζόμενο από τον Μιχάλη Τρεμόπουλου. Οι τρεις τους ισοβάθμησαν για δύο θέσεις. Κανονικά έπρεπε να γίνει κλήρωση όπως και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν. Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος και οι παλαιοκομματικοί επέμεναν σε επαναληπτική ψηφοφορία, σκεπτόμενοι πονηρά ότι επειδή ήταν μονοσταυρία, σίγουρα ένας από τους Καλογράνη ή Μπούρα θα έχαναν. Τότε ήταν που ο Κώστας Καλογράνης πήρε τον λόγο και είπε ότι αποχωρεί από τη διαδικασία, για να εκφραστεί πιο ισχυρά η νεολαία στην εκτελεστική γραμματεία δεχόμενος τα χειροκροτήματα από όλη την αίθουσα.
Την ώρα όμως που κατατίθεντο οι υποψηφιότητες για εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, το λόγο πήρε ο Κώστας Μπούρας, ο οποίος είπε ότι επιθυμεί να είναι αυτός αναπληρωματικός στην εκτελεστική γραμματεία και ο Κώστας Καλογράνης τακτικό μέλος για να μην εκλεγεί ο Μιχάλης Τρεμόπουλος εκπρόσωπος τύπου του κόμματος. : « Επειδή θεωρώ ότι ο Κώστας Καλογράνης είναι ικανότερος για εκπροσωπήσει το κόμμα μας στα Μέσα Ενημέρωσης και επειδή ο Μιχάλης Τρεμόπουλος έχει κουράσει και δεν έχει αποδοχή στην κοινωνία και θέλει όλες τις θέσεις, σας καλώ να ψηφίσετε τον Κώστα Καλογράνη.
Δεν μπορεί κάποιος να θέλει να είναι και συντονιστής και εκπρόσωπος τύπου και ευρωβουλευτής και υποψήφιος δήμαρχος και ότι άλλο υπάρχει. Αν δεν κάνει μόνος του πίσω για να γίνει ανανέωση στο κόμμα πρέπει να τον του δείξουμε εμείς.» είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Μπούρας μπροστά σε όλο το Πανελλαδικό Συμβούλιο λαμβάνοντας θετικά σχόλια από σχεδόν το σύνολο των παρευρισκομένων για το τσαγανό που επέδειξε. Τελικά ο Μιχάλης Τρεμόπουλος κέρδισε τον Κώστα Καλογράνη για μία ψήφο.
Πάντως οι ανανεωτικοί του κόμματος εξέλεξαν τη γυναίκα εκπρόσωπο Τύπου Μάγκυ Δούση, η οποία αν και μόλις 27 ετών, ήδη έχει δεχτεί πολλά θετικά σχόλια από τα ΜΜΕ. Στο κόμμα των Οικολόγων Πράσινων υπάρχει η φημολογία ότι το δίδυμο Καλογράνης – Δούση θα διεκδικήσει τις δύο πρώτες θέσεις στην ευρωλίστα. Εμείς είμαστε όμως σε θέση να γνωρίζουμε ότι η «ανανεωτική σύμπραξη» θα προτείνει δύο άλλα ονόματα βάζοντας για ακόμα μια φορά τα γυαλιά στους παλαιοκομματικούς μηχανισμούς.
www.inews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: