Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Τα κροκοδείλια δάκρυα δεν αρκούν για την τραγωδία στην Λευκάδα

Το νέο ναυάγιο στην Λευκάδα αποτελεί μία ακόμα ευκαιρία για τους κύριους υπεύθυνους αυτής της κατάστασης να περιφέρουν στα ΜΜΕ τα κροκοδείλια δάκρυά τους. Η «Ευρώπη φρούριο» είναι απόρροια των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οικοδομούν μία σκληρή πολιτική αποτροπής εισόδου, με κύριο σκοπό την προστασία των βόρειων χωρών- μελών, που αποτελούν συνήθη προορισμό των προσφύγων και μεταναστών. 
Στα πλαίσια αυτής της εγκληματικής πολιτικής έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, πάνω από 25.000 άνθρωποι προσπαθώντας να περάσουν στην Ευρώπη από θαλάσσια οδό, εκ των οποίων οι 1.700 χάθηκαν μόλις κατά το προηγούμενο έτος.
Στην πρόσφατη συνέλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά την τραγωδία στη Λαμπεντούζα, αποφασίστηκε ακόμα πιο σκληρή πολιτική αποτροπής με γενναία αύξηση του προϋπολογισμού της Frontex και επίσημη έναρξη του συστήματος EUROSUR.
Με βάση τα νέα δεδομένα αλλάζει άμεσα η λειτουργία των λιμενικών υπηρεσιών των 25 κρατών-μελών που θα εγκαταστήσουν τα νέα, πανάκριβα συστήματα παρακολούθησης, έτσι ώστε να καταστεί δυνατό να παρέχουν πληροφορίες για την κίνηση των σκαφών στην Frontex σε πραγματικό χρόνο. Επίσημα, οι πληροφορίες προβλέπεται να αξιοποιηθούν για την απόκρουση των μεταναστευτικών ροών. Κάποιοι λοιπόν κάνουν «business» με το μεταναστευτικό ζήτημα, ενώ την ίδια ώρα, κυνηγημένοι από τον πόλεμο άνθρωποι, πνίγονται στη θάλασσα. Στην ίδια συνεδρίαση είχαν απορριφτεί οι προτάσεις των Πράσινων για την αλλαγή του Διεθνούς Δικαίου Θαλάσσης σχετικά με τη διευκόλυνση της διάσωσης στην θάλασσα, καθώς και την αλλαγή προτεραιοτήτων με στόχο την οικοδόμηση ευρωπαϊκής πολιτικής προληπτικών μέτρων για την αποφυγή των ναυαγίων πρωταρχικά και σε δεύτερη φάση μόνο την αποτροπή της εισόδου. Επίσης οι ηγέτες της ΕΕ εντέχνως απέφυγαν να συζητήσουν την πρόταση της Ιταλίας για την αλλαγή της νομοθεσίας για το άσυλο, που θα διευκόλυνε τους πρόσφυγες να φτάσουν στις χώρες που επιθυμούν.
Στο εσωτερικό της χώρας ο κος Κεδίκογλου, ακολουθώντας την φρασεολογία του πρωθυπουργού, κάνει χρήση του υποτιμητικού όρου «λαθρομετανάστες» και εντοπίζει την ευθύνη μόνο στους λαθρέμπορους που «κερδοσκοπούν πάνω στη ζωή απελπισμένων ανθρώπων». Επίσης, παρά τις πρόσφατες σοβαρές καταγγελίες της έκθεσης της ΜΚΟ Proasyl που αναδείξαμε μόλις χθες σε σχετικό Δελτίο Τύπου και που δεν έχουν απαντηθεί επίσημα, η Κυβέρνηση συνεχίζει να «σφυρίζει αδιάφορα».
Στο Δελτίο Τύπου είχαμε αναφερθεί στις σοβαρές καταγγελίες για τη συστηματική παράνομη επαναπροώθηση σκαφών στην Τουρκία, που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι εγκαταλείπονται σε βάρκες χωρίς μηχανή και κουπιά, ενώ υπάρχουν κατηγορίες για βασανισμούς και παρακράτηση χρημάτων και ταξιδιωτικών εγγράφων από άντρες ειδικών δυνάμεων που διατηρούν καλυμμένο το πρόσωπο τους για να μην αναγνωρίζονται.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι φοβόμαστε ότι δυστυχώς και άλλα ναυάγια έρχονται και άλλους νεκρούς θα θρηνήσουμε όσο η σκληρή πολιτική αποτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαλυβδώνεται και η ανυπαρξία της κυβερνητικής μεταναστευτικής πολιτικής συνεχίζεται.
www.ecogreens-gr.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια: