Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Κατατέθηκε ΜΠΕ εγκατάστασης επεξεργασίας ΑΣΑ (Αναμεικτα απορρίματα) στην Κερατέα

Μετά από κυοφορία αρκετών μηνών, ολοκληρώθηκε η ΜΠΕ μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στη θέση «Φοβόλες», στην Κερατέα. Πρόκειται για τη λύση, την οποία είχε δεσμευτεί να παρουσιάσει ο δήμος Λαυρεωτικής στο ΥΠΕΚΑ και στην περιφέρεια Αττικής, σχεδόν ταυτόχρονα με τη λήξη των κινητοποιήσεων, την άνοιξη του 2011, στο πλαίσιο μιας άτυπης συμφωνίας «ανακωχής».
Από τα λίγα που έχουν γίνει γνωστά, μέχρι αυτήν τη στιγμή, η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει:

· Μονάδα ξηρής προδιαλογής
· Μονάδα υγρού διαχωρισμού και αναερόβιας χώνευσης
· Μονάδα αερόβιας χώνευσης (ανάκτηση)
· Μονάδα αεριοποίησης υπολειμμάτων (ανάκτηση)
· Χώρο διάθεσης της τέφρας του αεριοποιητή (ΧΥΤΥ)

Την τεχνική και την οικονομική πτυχή της υπόθεσης θα μπορέσουμε να τις σχολιάσουμε όταν θα έχουμε υπόψη μας την πλήρη ΜΠΕ, μαζί με την προβλεπόμενη δυναμικότητα της μονάδας. Αυτό που δεν έχει γίνει καθαρό, παρόλο που η ΠΡΩΣΥΝΑΤ το έχει θέσει επανειλημμένα, είναι η σχέση της προωθούμενης λύσης με τον υφιστάμενο σχεδιασμό και με τον, υπό εξέλιξη, διαγωνισμό για μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων στην Κερατέα: Πιο συγκεκριμένα:
· Αν η λύση του δήμου προωθείται σε συμφωνία με τον ΕΔΣΝΑ και το ΥΠΕΚΑ, η Κερατέα θα είναι η μοναδική περίπτωση έργων ΣΔΙΤ στην Ελλάδα, με τη μέθοδο του «ανταγωνιστικού διαλόγου», στην οποία η επιθυμητή λύση θα έχει προκύψει πριν αυτός διεξαχθεί. Το ενδεχόμενο αυτό προϋποθέτει, εκτός των άλλων, τη συμφωνία των εργολάβων, που έχουν προεπιλεγεί για τη β΄ φάση του συγκεκριμένου διαγωνισμού, με τη συγκεκριμένη λύση. Επίσης, προϋποθέτει ότι η συγκεκριμένη λύση θα είναι η οικονομικότερη από όσες θα μπορούσαν να προταθούν.
· Αν, πάλι, η λύση του δήμου κινείται ανταγωνιστικά στον προωθούμενο σχεδιασμό, δεν είναι πολύ προβληματική η «χαλαρή» στάση του δήμου, η έλλειψη πληροφόρησης των πολιτών και η απουσία κινηματικών δράσεων; Πώς, ακόμη, εξηγείται η στάση αποδοχής του κ. Σγουρού;

Τέλος, η πρόβλεψη δημιουργίας ΧΥΤΥ στις «Φοβόλες», έστω για την τέφρα του αεριοποιητή, πώς συμβαδίζει με την πρόσφατη δήλωση του ΥΠΕΚΑ για ακύρωση του ΧΥΤΑ στην Κερατέα;

prosynat.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: