Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Θα δούμε και στο μέλλον σούπερ τυφώνες;

Με ένα τρένο το οποίο κινείται με εξαιρετικά υψηλή ταχύτητα και από το οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς καθώς η διάμετρος της ξέφρενης πορείας του εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα, περιέγραψες η «Ρεπούμπλικα» τον τυφώνα Χαϊγιάν -έναν από τους σφοδρότερους τυφώνες όλων των εποχών- οποίος έπληξε την Παρασκευή τις Φιλιππίνες.
Ωστόσο, η παρομοίωση που χρησιμοποίησε η ιταλική εφημερίδα για να περιγράψει τη δολοφονική ισχύ του τέταρτου πιο ισχυρού τυφώνα στην ιστορία μοιάζει να είναι περιοριστική, καθώς ο τυφώνας Χαϊγιάν σάρωσε τη νησιωτική χώρα με ανέμους έντασης έως και 300 χλμ. την ώρα και κύματα τα οποία «ήταν ψηλότερα και από έναν κοκοφοίνικα» σύμφωνα με μαρτυρίες των επιζώντων -με ύψος που έφτανε μέχρι και τα 8 μέτρα- προκαλώντας τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.
Μιλώντας στη «Ρεπούμπλικα», ο γεωλόγος και ειδικός στις κλιματικές καταστροφές Μάριο Τότσι, υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα έχουν αυξηθεί τόσο σε ένταση, όσο και σε συχνότητα.

www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: