Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Φώτη, τώρα να δούμε πως θα βγάλεις τα κάστανα από την φωτιά!

Κείμενο-πρόσκληση προς τον Φώτη Κουβέλη να πει «ναι» στον διάλογο για την ενότητα της Κεντροαριστεράς στηρίζοντας την πρωτοβουλία των «58», υπογράφουν πάνω από 300 στελέχη και μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς. 


Το κείμενο τους οι «300» καλούν τον Φ. Κουβέλη να ανταποκριθεί καλόπιστα στην πρόσκληση διαλόγου με στόχο την υπέρβαση του νέου δικομματισμού
Μετά τη συγκρότηση της οκταμελούς Συντονιστικής Γραμματείας της Κίνησης των «58», στην οποία συμμετέχουν τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΔΗΜΑΡ, Στ. Λιβαδάς και Στ. Γεωργάτος, δεκάδες στελέχη από την Κεντρική Επιτροπή και από τις Οργανώσεις του κόμματος στο λεκανοπέδιο και στην περιφέρεια, συνομίλησαν, αντάλλαξαν απόψεις και συμφώνησαν στην ανάγκη άμεσης αντίδρασης στην απόφαση της ηγεσίας να απορρίψει τον διάλογο για κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές με το ΠΑΣΟΚ και άλλες κινήσεις στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ωστόσο οι υπογράφοντες το κείμενο (η ανταπόκριση δείχνει ότι θα ξεπεράσει μέσα στις επόμενες ώρες τις 300 υπογραφές) φαίνεται ότι κάθε άλλο παρά επιδιώκουν την εσωκομματική σύγκρουση - αντιθέτως «υπενθυμίζουν» τη στρατηγική επιλογή της ΔΗΜΑΡ για «διαρκή» γόνιμη συζήτηση, ανοιχτή σε προτάσεις για συνεργασία του χώρου «ανεξάρτητα από συγκυριακούς συσχετισμούς δυνάμεων».
Ξεκαθαρίζοντας ότι θεωρούν δεδομένη σε κάθε περίπτωση την πολιτική και οργανωτική αυτονομία της ΔΗΜΑΡ, ζητούν να ανταποκριθεί καλόπιστα και με ανοιχτό πνεύμα στην πρόσκληση διαλόγου με στόχο την υπέρβαση του νέου δικομματισμού αλλά και τον απεγκλωβισμό από το στείρο δίλημμα μνημόνιο/αντιμνημόνιο.
Στο κείμενο που παρουσιάζει το «Εθνος» είναι σαφείς οι αποστάσεις από τη λογική των αποκλεισμών και οι γέφυρες προς τους «58».
«Η έκκληση-πρόσκληση των ''58'' για την έναρξη διαλόγου των ευρύτερων δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού εντάσσεται στη στρατηγική επιδίωξη του κόμματός μας για την ανασυγκρότηση του χώρου. Η a priori απόρριψη αυτού του διαλόγου έρχεται σε αντίφαση με τις βασικές επιλογές της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά και με τον ίδιο τον χαρακτήρα μιας μη φοβικής Αριστεράς, μιας Αριστεράς της ανανέωσης, του διαλόγου, της συμμετοχής», τονίζεται χαρακτηριστικά στο κείμενο, όπου υπογραμμίζεται παράλληλα η προτεραιότητα της διαμόρφωσης ενός Σχεδίου Εθνικής Ανασυγκρότησης.
Ο τίτλος του κειμένου -«Η Δημοκρατική Αριστερά να πει ΝΑΙ στον διάλογο»- παραπέμπει εν συνεχεία και σε αιχμές κατά της ηγεσίας: η ανασυγκρότηση του χώρου δεν μπορεί να γίνει με όρους του χθες ή αρνήσεις.
Ενδεικτικό της κινητικότητας εντός της ΔΗΜΑΡ είναι ότι το κείμενο προσυπογράφουν, εκτός από τους Λιβαδά, Γεωργάτο, Αντωνίου κ.ά., που είναι μέλη των «58», πάνω από 20 μέλη της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ (Τσακνιάς, Μανδαράκης, Κ. Επιτροπάκη κ.ά.), τα μέλη Γ. Μπέζος και Μπάμπης Τσέρτος, γραμματείς νομαρχιακών (του Πειραιά Γρ. Καραγρηγορίου), η Μυρσίνη Λιοναράκη, ο πρώην νομάρχης Εβρου κ. Χατζόπουλος κ.ά.
Συντονιστικό και στη Θεσσαλονίκη
Οι «58» απέκτησαν Συντονιστικό και στη Θεσσαλονίκη: Μ. Τριανταφυλλίδης (ΚΕ ΔΗΜΑΡ), Π. Αβραμόπουλος (αντιδήμαρχος, ΠΑΣΟΚ), Ευρ. Ελευθεριάδης (στέλεχος Κίνησης Ηλ Μόσιαλου) και Νιόβη Παυλίδου (καθηγήτρια). Στην εκδήλωση την περασμένη Πέμπτη δήλωσαν συμμετοχή 160 άτομα, όπως ο Χρ. Παπαστεργίου, γραμματέας ΝΕ του ΠΑΣΟΚ.
Πρώτη συνάντηση στην Αθήνα
Την πρώτη μαζική Συνάντηση των «58» στην Αθήνα εντός του Νοέμβρη οργανώνει το κεντρικό Συντονιστικό, που προετοιμάζει επίσης ανοιχτές εκδηλώσεις σε 25 πόλεις (π.χ. Τρίκαλα, Λάρισα, Καλαμάτα, Λευκάδα) και 4 θεματικά φόρουμ (για Ευρώπη, Κράτος, Νεολαία-Απασχόληση, Ανάπτυξη).
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: