Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

«Νέο Ξένιο Δία σχεδιάζει ο Γ. Πανούσης»

Για συνέχιση και διεύρυνση της αστυνομοκρατίας στο κέντρο της Αθήνας, που δεν συνάδει με την πολιτική αντίληψη της Αριστεράς, καταγγέλλει τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή. Αφορμή υπήρξε το νέο επιχειρησιακό σχέδιο αστυνόμευσης της Αθήνας που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Αστυνομία, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχε επανεμφανιστεί έντονα στο δημόσιο λόγο η κινδυνολογία για μια υποτιθέμενη άνοδο της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας από το κλείσιμο της Αμυγδαλέζας και την απελευθέρωση ανθρώπων, που όμως δεν βαρύνονται με ποινικό αδίκημα.
Το επιχειρησιακό σχέδιο, που εξειδικεύει τις πολιτικές κατευθύνσεις του Γ. Πανούση, προβλέπει εντατικές αστυνομικές δραστηριότητες όλο το εικοσιτετράωρο και στοχευμένες επιχειρήσεις με στόχο να αντιμετωπιστούν το παραεμπόριο, τα ναρκωτικά, η επαιτεία, και οι εκδιδόμενες γυναίκες (η πορνεία φαίνεται ότι θεωρείται και στη νέα κυβέρνηση δραστηριότητα αποκλειστικά γυναικεία). Παρόμοιες στοχευμένες επιχειρήσεις φέρνουν στο μυαλό τις επιχειρήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης με στόχο τους μικροπωλητές έξω από την ΑΣΟΕΕ και αλλού, τους μετανάστες όπως και την επιχείρηση Θέτις, που είχε θέσει στο στόχαστρο τοξικοεξαρτημένους πολίτες.

«Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο που εκπόνησε η ΕΛΑΣ με οδηγίες του υπουργού κ. Πανούση σηματοδοτεί την επανεκκίνηση του Ξένιου Δία στο κέντρο της όλης με διευρυμένο στόχο: εκτός από τους συνήθεις σκουρόχρωμους στη τσιμπίδα των ελέγχων θα μπουν οι πλανόδιοι μικροπωλητές, οι μουσικοί δρόμοι, οι ασθενείς εξαρτημένοι. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σιγά-σιγά, αντί να προχωρήσει στο ξήλωμα όλου του αντιδραστικού ρατσιστικού και κατασταλτικού σχεδιασμού που κληρονόμησε από την συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, πίνει κρασί στον όνομα «της συνέχειας του κράτους» και στην υγεία όλων των αντιδραστικών ρατσιστικών και κατασταλτικών νόμων και πρακτικών. Οι πυρετώδεις διεργασίες για την αστυνόμευση, στις οποίες γνωμοδότησε και ο Δήμαρχος Καμίνης, καταλήγουν σε ένα σχεδιασμό «καθαρής Αθήνας» με κλούβες της Αστυνομίας παντού, μπλόκα και ένταξη των έξι αμαρτωλών αστυνομικών τμημάτων του κέντρου σε κοινό προγραμματισμό. Είναι ένας νέος Ξένιος Δίας με νέες επιχειρήσεις σκούπα», αναφέρει η ΚΕΕΡΦΑ.

«Μπορεί οι υπουργοί , όπως ο Γ.Πανούσης, να ξεχνάνε και να θέλουν να συνεργαστούν κάνοντας εκκλήσεις για «αυτοκάθαρση» και «αυτοδιάλυση» των χρυσαυγίτικων πυρήνων μέσα στην ΕΛΑΣ. Μπορεί ακόμη χειρότερα, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου να εγκαλεί εισαγγελείς γιατί δεν αφήνουν τους υπόδικους νεοναζί της Χρυσής Αυγής να συμμετέχουν στην βουλή, υποβαθμίζοντας έτσι τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν. Όμως το αντιφασιστικό και το αντιρατσιστικό κίνημα, το κίνημα υπεράσπισης των δημοκρατικών ελευθεριών δεν θα ανεχτεί τα κάγκελα που έφυγαν έξω από το προαύλιο της βουλής να απλωθούν στις γειτονιές μας και στο κέντρο της Αθήνας. Η Αθήνα είναι η πόλη των εργαζόμενων, ντόπιων και μεταναστών, μια πόλη πολυπολιτισμική, μια πόλη της αντίστασης στα μνημόνια και τη φτώχεια, μια πόλη φιλόξενη στους αγώνες για μια καλύτερη κοινωνία. Ανατρέψαμε τους Σαμαροβενιζέλους, όχι για να φέρουμε υπουργούς που συμβιβάζονται με το μαύρο παρελθόν και κλείνουν τη πόρτα σε ένα καλύτερο αύριο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο

Με τίτλο «Εκπόνηση Ειδικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Αστυνόμευσης για τον Δήμο της Αθήνας», το δελτίο τύπου της αστυνομίας αναφέρει:

«Το Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο περιλαμβάνει ένα πλέγμα συμπληρωματικών δράσεων – γενικού και ειδικού χαρακτήρα – που στοχεύουν στη συνεχή και εμφανή αστυνομική παρουσία και την αποτρεπτική δράση, ενώ επιπλέον συμβάλλουν στην αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και ανταπόκρισης.

»Σημειώνεται ότι το Επιχειρησιακό Σχέδιο, θα εφαρμοστεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, κατά βάση στην ευρύτερη περιοχή του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας και ειδικότερα στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Ομονοίας, Ακροπόλεως, Εξαρχείων, Αγίου Παντελεήμονα και Κυψέλης.

»Για την κατάρτιση του Σχεδιασμού αναλύθηκαν συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής του Ιστορικού κέντρου που συναρτώνται, μεταξύ άλλων, με τη συχνότητα, τη μεθοδολογία, τη χωροταξική κατανομή της παραβατικότητας στις περιοχές αυτές, ενώ επιπλέον αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν στοιχεία και συμπεράσματα από την εφαρμογή προηγούμενων δράσεων, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα.

»Στα βασικά σημεία και τη φιλοσοφία του Σχεδιασμού περιλαμβάνονται:

η διαμόρφωση (16) τομέων επιχειρησιακής δράσης, σε ισάριθμες γεωγραφικές περιοχές,
η εκδήλωση, όλο το 24ωρο, εντατικών αστυνομικών δραστηριοτήτων,
η ανάπτυξη πεζών και εποχούμενων περιπολιών τάξης και ασφάλειας,
ο σχεδιασμός και εφαρμογή επιχειρήσεων στοχευμένου χαρακτήρα (όπως ομάδα παραεμπορίου, ναρκωτικών, επαιτείας, εκδιδομένων γυναικών),
η συμπληρωματική δραστηριοποίηση ειδικών επιχειρησιακών μονάδων της Ελληνικής Αστυνομίας (όπως ΔΙ.ΑΣ., Ο.Π.Κ.Ε.) για την υποστήριξη των προαναφερομένων δράσεων.

Κεντρικό σημείο αναφοράς του Σχεδίου καθίστανται τα Αστυνομικά Τμήματα των περιοχών, που θα εκδηλωθεί η ειδική επιχειρησιακή δραστηριότητα, τα οποία αναλαμβάνουν κυρίαρχο ρόλο στην εφαρμογή και υλοποίηση του Σχεδιασμού.

»Το αστυνομικό προσωπικό, που αναλαμβάνει την υλοποίηση του Ειδικού Επιχειρησιακού Σχεδίου, δεν θα διατίθεται σε άλλη Υπηρεσία και θα ασχολείται αποκλειστικά με τα συγκεκριμένα καθήκοντα, υπό τις διαταγές, τις κατευθύνσεις και την εποπτεία των Διοικητών των συγκεκριμένων Αστυνομικών Τμημάτων».

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: