Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Μια χώρα που είναι στο ευρώ δύναται να συνάψει δανειακές συμβάσεις από άλλες χώρες εκτός ΟΝΕ;

ΕΡ: Ο Σιλουάνοφ, υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, είπε ότι η Ρωσία, αν ζητήσει η Ελλάδα κάποια λεφτά από τη Ρωσία, θα το σκεφτεί. Θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει λεφτά από τη Ρωσία;

ΑΠ: Πολιτικά, το θέμα είναι ότι με το Σύμφωνο Σταθερότητας που έχουν υπογράψει το 1998, οι Γερμανοί απαγορεύουν στις ευρωπαϊκές χώρες να δανείζονται από χώρες εκτός Ευρώπης. Όπως συνέβη και με την Κύπρο. Η Κύπρος επιχείρησε να δανειστεί από τη Ρωσία και δεν τα κατάφερε. Αλλά, να σας πω κάτι; Υπάρχουν τρόποι.

Αν θέλει η ελληνική κυβέρνηση να παρακάμψει αυτό το πρόβλημα, αυτό το εμπόδιο. Δεν επιτρέπουν να αγοράζει ομόλογα χώρα μη ευρωπαϊκή, αλλά αν συνάψει δάνεια και σύμβαση απευθείας, μπορεί να τη κάνει με τη Ρωσία. Αυτό είναι διαφορετικό αλλά καταλήγει να είναι το ίδιο. Μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τη Ρωσία.

ΕΡ: Υπάρχει περίπτωση να γίνει αυτό;

ΑΠ: Πολιτικά, υπάρχει πρόβλημα. Γιατί η Ρωσία τώρα είναι στο στόχαστρο της Ευρώπης, για λόγους που είναι καταστροφικοί και για την ίδια την Ευρώπη. Ο καινούριος Υπουργός Εξωτερικών, ο Κοτζιάς παρενέβη κατά τρόπο που ωφελεί και τη Ρωσία και την Ευρώπη, και επηρέασε τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ ώστε να μην επιβληθούν πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία. Δηλαδή, η Ελλάδα είναι σε θέση να επιβάλλει μια εναλλακτική πολιτική, συμφιλιωτική με τη Ρωσία.
 
Απόσπασμα από συνέντευξη Κ. Βεργόπουλου στην Άννα Λιάτσου, που δημοσιεύτηκε στο RBTH (19 Φεβρουαρίου 2015 ) 
enosy.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: