Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Κραυγή αγωνίας από το Καστέλλι: «Μην καταστρέψετε αυτή την πανέμορφη περιοχή»

Αποφασισμένοι να επιμείνουν στο «όχι» για το αεροδρόμιο Καστελλίου είναι τα μέλη της πρωτοβουλίας Πολιτών για τη διάσωση, προβολή και αειφόρο ανάπτυξη της Πεδιάδος που χθες οργάνωσαν λαϊκή συνέλευση ενόψει και της εκδίκασης των προσφύγων το Μάιο. "Μην καταστρέψετε αυτή την πανέμορφη περιοχή" είπαν τα μέλη της πρωτοβουλίας και αναφέρθηκαν στο φυσικό κάλλος που θα καταστραφεί, αλλά και τις επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα ακομη και οι πολιτιστικοί συλλογοι της ενδοχώρας αναφέρθηκαν στο πως θα πεηρεαστούν αφού οι προσγειώσεις θα γίνονται από τα νότια της Κρήτης και τα αεροσκάφη θα περνούν από πάνω τους. "Το Καστέλλι θα είναι η κατάληξη, από μας θα περνούν" είπαν χαρακτηριστικά.
"Θα αλλάξει ο τόπος με τα 200 χιλιάδες λιόδεντρα που υπολογίζεται ότι θα ξεριζωθούν αν εγκατασταθεί το αεροδρόμιο και τα βουνά που πρόκειται να κατεδαφιστούν ("ταπεινωθούν προς άρση εμποδίων").
Επειδή παντού στα ΜΜΕ και στις αναφορές μπαίνουν εικονικές πραγματικότητες, μακέτες σε βαθμό που κοντεύουμε κι εμείς να πιστέψουμε ότι το αεροδρόμιο είναι ήδη εδώ, δείτε πως είναι η περιοχή" είπε χαρακτηριστικά ο κ.Καργιαντουλάκης.
Αρκετοί όπως και ο κ.Στεφανάκης αναφέρθηκαν στα περιβαλλοντικά και στις επιπτώσεις που θα υπάρξουν.
Στη λαϊκή συνέλευση παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Μινωα κ.Καλογεράκης ο οποίος τους ενημέρωσε για τις επαφές με τον υπουργό κ.Σπίρτζη και το που βρίσκεται το θέμα αλλά και ο αντιδήμαρχος Χερσονήσου κ.Λουλουδάκης.
«Τη θέση μου την ξέρετε και δεν αλλάζει. Λέμε ναι στο αεροδρόμιο υπό όρους και προϋποθέσεις. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η ομηρία της περιοχής» τόνισε ο δήμαρχος κι εξήγησε ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στη νέα κυβέρνηση.
«Πρέπει να ενημερωθούν, να αποφασίσουν. εάν μεσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 δεν έχουν πάρει αποφάσεις τότε θα βρεθούμε όλοι στην πλευρά του ΟΧΙ» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Καλογεράκης που επεσήμανε ο δήμος δεν πρέπει να Κάνει το λάθος που έκαναν στα Σπάτα.

«Εκεί έλεγαν όχι το αεροδρόμιο έγινε ερήμην της περιοχής και τώρα τρέχουν για τέλη και να έχουν άποψη. Εμείς εξαρχής είμαστε Παρόντες» λέει ο δήμαρχος που τόνισε ότι το εύλογο διάστημα ενημέρωσης δίδεται στη νέα κυβέρνηση αλλά δεν μπορεί να είναι μεγάλο...
“Ο αγώνας μας για την αποτροπή της εγκατάστασης του καταστροφικού για τον τόπο μας νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα και βρίσκεται σε μια από τις πιο κρίσιμες καμπές του, καθώς πλησιάζει, ύστερα από πολλές αναβολές, η εκδίκαση των προσφυγών μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας.” Επεσήμαναν τα μέλη της πρωτοβουλίας Πολιτών για τη διάσωση, προβολή και αειφόρο ανάπτυξη της Πεδιάδος.
Όπως τονίζουν είναι πλέον καιρός ο καθένας μας να γνωρίζει και να έχει λόγο για τις αποφάσεις που αφορούν τον τόπο και τις ζωές μας.
-Μαζί συνεχίζουμε μέχρι τη δικαίωση και την ακύρωση του αεροδρομίου της καταστροφής μας.
-Μαζί προχωρούμε, για την ανάδειξη της αξίας και των πραγματικών δυνατοτήτων του τόπου μας.

Η εκδίκαση των προσφυγών έχει οριστεί, ύστερα από πολλές αναβολές, για τις 6 Μαΐου. Κάνεις δεν ξέρει εάν υπάρξει και νέα αναβολή αλλά είναι ζητούμενο να τελειώσει τώρα το θέμα λένε στο Καστέλλι.
Με τις τρεις προσφυγές (η 1η από 230 περίπου πολίτες και φορείς, η 2η από 130 πολίτες από τα Ρουσοχώρια ,κυρίως, και η 3η του Δήμου τότε Καστελλίου που δεν έχει αποσυρθεί) με τις οποίες ακριβώς ζητείται η ακύρωση της ΚΥΑ με την οποία εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του προτεινόμενου αεροδρομίου.
Στο Καστέλλι περιμένουν κάποια στιγμή ,μεσα στο Μάρτιο, και το νέο υπουργό υποδομών κ.Σπίρτζη ο οποίος ακόμη όμως δεν…έχει ορκιστεί. Υπολογίζεται ότι αυτό θα γίνει την άλλη εβδομάδα, αλλά γενικώς το κλίμα είναι ανατροπή σε πολλά έργα και στο αεροδρόμιο.www.cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: