Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Η βιταμίνη Β3 μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος

Σίδνεϊ, Αυστραλία
Ένα διατροφικό συμπλήρωμα ενδεχομένως να μπορεί να μειώσει τον ατομικό κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος, όπως υποστηρίζουν αυστραλοί ερευνητές.
Σύμφωνα με στοιχεία που πρόκειται να παρουσιάσουν στο προσεχές ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, στις 30 Μαΐου, μια μορφή της βιταμίνης Β3, η νικοτιναμίδη, σχετίζεται με 23% μείωση των περιστατικών καρκίνων του δέρματος (όχι μελανώματος) όταν λαμβάνεται δύο φορές την ημέρα.  Η Δρ Ντιόνα Ντέμιαν, καθηγήτρια Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ εξηγεί ότι, η νικοτιναμίδη κοστίζει λιγότερο από δέκα δολάρια τον μήνα και μπορεί κανείς εύκολα να την προμηθευτεί από το φαρμακείο της γειτονιάς του.

 Παράλληλα υπενθυμίζει ότι, ο καρκίνος του δέρματος γίνεται όλο και συχνότερος. Αναπτύσσεται με αργό ρυθμό και μπορεί να ιαθεί αν εντοπιστεί εγκαίρως. Οι συχνότερες μορφές καρκίνου του δέρματος είναι το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Η πιο επιθετική μορφή του είναι το μελάνωμα.  Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η νικοτιναμίδη μπορεί να δώσει στα κύτταρα του δέρματος την ενέργεια που χρειάζονται για να αποκατασταθούν τυχόν βλάβες στο DNA τους, ενώ παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του δέρματος.

Οι αυστραλοί ερευνητές πραγματοποίησαν κλινική δοκιμή σε σχεδόν 400 ασθενείς υψηλού κινδύνου, δηλαδή με τουλάχιστον δύο καρκίνους του δέρματος, τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 66 ετών και τα δύο τρίτα ήταν άνδρες. Επίσης, πολλοί έπασχαν από χρόνιες παθήσεις, όπως αρθρίτιδα, υπέρταση, καρδιακή ή πνευμονική νόσο.
Οι μισοί πήραν νικοτιναμίδη, δύο φορές την ημέρα για 12 μήνες. Και οι υπόλοιποι εικονικό σκεύασμα. Οι δερματολόγοι έλεγχαν τους ασθενείς για τυχόν δερματικές κακοήθειες ανά τρεις μήνες.  Η ομάδα της νικοτιναμίδης παρουσίασε άμεσα οφέλη: οι μειώσεις στους καρκίνους του δέρματος άρχισαν να παρατηρούνται από το πρώτο τρίμηνο της θεραπείας.

 Μετά από 12 μήνες, οι καρκίνοι του δέρματος είχαν μειωθεί κατά 23% στην ομάδα της νικοτιναμίδη, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Το βιταμινούχο συμπλήρωμα φάνηκε επίσης να μειώνει τον αριθμό των λεπιδωτών σκληρών σημείων του δέρματος που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο. Οι συγκεκριμένες αλλοιώσεις μειώθηκαν κατά 11% στην ομάδα της νικοτιναμίδης μετά από τρεις μήνες, και κατά 20% μετά από εννέα μήνες αγωγή.
Ωστόσο, τα οφέλη εξαφανίστηκαν αρκετά γρήγορα μετά το τέλος της θεραπείας. «Όταν οι ασθενείς σταμάτησαν να παίρνουν το συμπλήρωμα, το όφελος εξαφανίστηκε. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να συνεχίζεται η λήψη της βιταμίνης για να υπάρχει αποτέλεσμα», εξηγεί η Δρ Ντέμιαν.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι η νικοτιναμίδη δεν είχε περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από το εικονικό σκεύασμα. Να συμπληρώσουμε δε ότι, η νικοτιναμίδη διαφέρει πολύ από την πιο γνωστή μορφή της Β3, τη νιασίνη. Η λήψη υψηλών δόσεων νιασίνης έχει σχετιστεί με κεφαλαλγίες, δερματικά εξανθήματα και υπόταση.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: