Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Σε τρεις διμηνιαίες δόσεις ο φόρος εισοδήματος

Άνοιξε την Παρασκευή η ηλεκτρονική εφαρμογή στο σύστημα taxisnet και καλούνται φορολογούμενοι και λογιστές υποβάλουν εμπρόθεσμα, έως τις 30 Ιουνίου, τις φορολογικές δηλώσεις για το 2014.Με την είσοδό τους στην εφαρμογή οι φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν στη διαδικασία υποβολής της δήλωσης αν δεν συμπληρώσουν τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και επιβεβαιώσουν λοιπά προσωπικά στοιχεία (e-mail κ.λπ.).Στις φετινές δηλώσεις είναι προσυμπληρωμένα τα ποσά μισθών και συντάξεων τα οποία εισπράχθηκαν το 2014 και οι τόκοι καταθέσεων εμφανίζονται στο «παράθυρο» ζητώντας επιβεβαίωση ότι είναι σωστοί, όπως άλλωστε και τα στοιχεία των δόσεων πάσης φύσεως δανείων στις τράπεζες.
Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα εμφάνισης της περσινής φορολογικής δήλωσης προκειμένου ο φορολογούμενος να αντιγράψει και να μην ψάχνει να βρει στοιχεία τα οποία είχε αποτυπώσει πέρσι, όπως για παράδειγμα τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
Τεκμήρια
Στα κουτάκια με κίτρινο χρώμα ο φορολογούμενος μπορεί να δει τα στοιχεία ακινήτων ή αυτοκινήτων τα οποία έχει στη διάθεσή της η Εφορία, ώστε να διακριβωθεί η ακρίβεια των στοιχείων. Προσοχή χρειάζεται στα στοιχεία αυτοκινήτων τα οποία έχουν τεθεί σε ακινησία, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος των τεκμηρίων αν φαίνεται ότι δεν έχουν κατατεθεί πινακίδες.
Αν πρόκειται για επιτηδευματία, θα πρέπει πριν από το Ε1 να επιλέξει και να συμπληρώσει το Ε3 ή το Ε2 εάν εισπράττει ενοίκια (ο ίδιος ή η σύζυγος).

Στο μενού επιλογής της δήλωσης που θέλει να υποβάλει ο φορολογούμενος υπάρχει και η δυνατότητα Ενημέρωσης Βεβαιώσεων Εργοδοτών. Στο συγκεκριμένο πεδίο αναφέρονται οι εργοδότες ή όποιος άλλος έχει βεβαιώσει πως παρείχε εισόδημα στον φορολογούμενο την περασμένη χρονιά. Στο ίδιο πεδίο εμφανίζεται και το επίδομα τέκνων, εφόσον το έλαβαν από τον ΟΓΑ το 2014 με βάση το έντυπο Α21. Μετά τη συμπλήρωση και υποβολή του Ε1, θα μπορέσουν να υποβάλουν εκ νέου τη σχετική αίτηση για να λάβουν το επίδομα και το 2015.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει στις 30 Ιουνίου και ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε 3 διμηνιαίες δόσεις (Ιούλιο, Σεπτέμβριο, Νοέμβριο). Η εφάπαξ εξόφληση έχει έκπτωση 2%.

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: