Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

«Το σκάνδαλο της Siemens εξελίχθηκε σε σκάνδαλο συγκάλυψης»

Το σκάνδαλο της Siemens βρέθηκε τη Δευτέρα στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Στην Επιτροπή κλήθηκε σε ακρόαση ο Σήφης Βαλυράκης, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής που είχε συσταθεί για τη διερεύνηση της υπόθεσης Siemens στο σύνολο της. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Βαλυράκης είχε στείλει επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, με την οποία τονίζει ότι η κυβέρνηση, η Δικαιοσύνη και η Βουλή πρέπει να συνεχίσουν τη διερεύνηση και να εκκαθαρίσουν το σκάνδαλο Siemens, επισημαίνοντας πως «το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του, η Δικαστική, η Εκτελεστική και η Νομοθετική εξουσία αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων και αδύναμες να αντιμετωπίσουν το ίδιο το σκάνδαλο σε όλο το μέγεθος του, αλλά και να αξιοποιήσουν το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής».
«Το σκάνδαλο της Siemens εξελίχθηκε σε σκάνδαλο συγκάλυψης», δήλωσε ο κ. Βαλυράκης. Την πολιτική, ηθική και νομική δέσμευση της κυβέρνησης για την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών του σκανδάλου της Siemens τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Το έγγραφο του υπουργού διαβιβάστηκε σε απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νίκος Νικολόπουλος, αναφορικά με την υπόθεση του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Siemens, ζητώντας να ενημερωθεί πώς είναι δυνατόν, ο δικηγόρος του υπουργείου Οικονομικών να έχει λειτουργήσει αντίθετα από την εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης αναφορικά με την υπόθεση της Siemens.
Η ερώτηση κατατέθηκε από τον βουλευτή μετά από δημοσίευμα στην «Αυγή» σύμφωνα με το οποίο, ενώ ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα του σκανδάλου της Siemens ενώπιον της Άνγκελα Μέρκελ, μία ημέρα μετά, κατά τη συζήτηση στο ΣτΕ προσφυγής που είχε καταθέσει ο Σύλλογος «Έλληνες Φορολογούμενοι», ο δικηγόρος του υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε το αβάσιμο της προσφυγής, ευθυγραμμιζόμενος με την επιχειρηματολογία των εκπροσώπων της Siemens, ότι δηλαδή ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αποτελεί συμφωνία μεταξύ του Δημοσίου και μίας ιδιωτικής επιχείρησης και δεν αφορά τα συμφέροντα των Ελλήνων φορολογουμένων.
Με την έγγραφη απάντηση του υπουργού Οικονομικών καθίσταται σαφές ότι δεν είχε ζητήσει την άποψη της πολιτικής ηγεσίας ο πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο οποίος εκπροσώπησε το ελληνικό Δημόσιο στην προσφυγή κατά της συμφωνίας εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Siemens. «Είναι δεδομένο ότι η Συμφωνία Συμβιβασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας με τη Siemens τον Αύγουστο του 2012 θα επανεξεταστεί, όπως και κάθε φορέας και πρόσωπο που εμπλέκεται με την υπόθεση» υπογραμμίζει ο κ. Βαρουφάκης, προσθέτοντας πως «εφόσον προκύψουν ευθύνες σε βάρος οποιουδήποτε προσώπου, αυτές θα αποδοθούν».
Ο υπουργός Οικονομικών έχει απαντήσει εγγράφως στη Βουλή και πριν από μερικές ημέρες, σε ερωτήσεις αλλά και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στον χώρο της υγείας. «Είναι δεδομένο ότι η συμφωνία συμβιβασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας με τη Siemens τον Αύγουστο του 2012 θα επανεξεταστεί, όπως και κάθε φορέας και πρόσωπο που εμπλέκεται με την υπόθεση.
Στο πλαίσιο των ερευνών αυτών, εφόσον εντοπιστούν ευθύνες για τα έργο GSM/R, αυτές θα αποδοθούν» είχε απαντήσει ο κ. Βαρουφάκης σε ερωτήσεις που αφορούσαν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens και το έργο της αδειοδότησης συχνοτήτων GSM/R, ενώ για τη συμφωνία στον χώρο της υγείας είχε ξεκαθαρίσει ότι «κατά την επανεξέταση της Συμφωνίας Συμβιβασμού, εφόσον προκύψει θέμα παραβίασης των ευρωπαϊκών κανόνων με τον όρο περί παροχής ιατρικού εξοπλισμού, θα αντιμετωπιστεί με γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου».
www.stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: