Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Πρώτη μέρα εξεταστικής για τα μνημόνια: "Υπήρχαν εναλλακτικές"

Με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς άνοιξε σήμερα η αυλαία των πρώτων καταθέσεων στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στα μνημόνια. Από τη μία οι επικεφαλής του ΙΟΒΕ υποστήριξαν πως η υπαγωγή της Ελλάδας στο μνημόνιο ήταν αναπόφευκτη, από την άλλη ο Σάββας Ρομπόλης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ είπε πως υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις.
Πρώτος κατέθεσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Τάκης Αθανασόπουλος, ενώ παρέμβαση έγινε και από τον γενικό διευθυντή του Ιδρύματος Νίκο Βέττα. Οι δυο τους ανέλυσαν το οικονομικό και πολιτικό σκεπτικό υπό το οποίο η υπαγωγή στα μνημόνια ήταν κατ' αυτούς η μόνη ρεαλιστική επιλογή. Όσο για τις κατά καιρούς εσφαλμένες προβλέψεις τους για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μέσα από τα μνημόνια, οι επικεφαλής του ΙΟΒΕ επικαλέσθηκαν αστάθμητους πολιτικούς παράγοντες. Υπενθυμίζεται πως γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κατά τα πρώτα κρίσιμα χρόνια της κρίσης ήταν ο Γιάννης Στουρνάρας.

Στη συνέχεια εξετάστηκε ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών της ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπόλης ο οποίος είπε πως το μνημόνιο μπορούσε να έχει αποφευχθεί.
Όπως υπογράμμισε, η τρόικα βάσισε τις πολιτικές της για το μνημόνιο σε λάθος στοιχεία, απορρίπτοντας εκείνα της παρέθετε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, το οποίο προειδοποιούσε για την αποτυχία του προγράμματος.«Μπορούσαμε να το αποφύγουμε το μνημόνιο με πιο ευέλικτα μέτρα», τόνισε ο κ. Ρομπόλης χαρακτηρίζοντας ως ψεύτικο το δίλημμα μνημόνιο ή πτώχευση. «Οι δικές μας προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν. Αντίθετα τα στοιχεία της τρόικας έπεσαν έξω, διότι δεν είχαν βαθιά γνώση της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο κ. Ρομπόλης.
Νωρίτερα ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Βίτσας, είχε κάνει γνωστό ότι απέστειλε αίτημα προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, με το οποίο ζητά να σταλούν στα μέλη της όλες οι δανειακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από την ελληνική πλευρά.
Τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν, μετά από σχετική πρόταση του εκπροσώπου του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου, να ζητήσουν να τους αποσταλούν τα πρακτικά από όλες τις σχετικές συνεδριάσεις του ΔΝΤ, των συνόδων κορυφής και του Eurogroup.
Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.
www.koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: