Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Χρυσοτόκος όρνιθα για το Βερολίνο τα μνημόνια

Ισως οι Γερμανοί φορολογούμενοι σοκάρονταν εάν κάποια στιγμή η κυβέρνησή τους τούς έλεγε την αλήθεια για τη σχέση της χώρας τους με την Ελλάδα στη διάρκεια της κρίσης. Εάν, δηλαδή, τους αποκάλυπτε ότι, όπως έγραψε η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» την ημέρα δημοσίευσης της μελέτης του Ινστιτούτου Λάιμπνιζ, (βλ. συνέντευξη του επικεφαλής του Ινστιτούτου) «το ελληνικό δράμα βοήθησε στον ισοσκελισμό των γερμανικών λογιστικών βιβλίων», αφού το Βερολίνο κέρδισε το αστρονομικό ποσό των εκατό δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η αποκάλυψη αυτή, φυσικά, θα γκρέμιζε μονομιάς σαν χάρτινο πύργο την κυβερνητική παραπληροφόρηση των Μέρκελ - Σόιμπλε, σύμφωνα με την οποία μέχρι σήμερα οι Γερμανοί πληρώνουν θηριώδη ποσά για τις «διασώσεις» της άσωτης Ελλάδας.
Στη μελέτη του ιδιωτικού, μη κερδοσκοπικού και έγκυρου Ινστιτούτου, γνωστού ως IWH, η οποία δημοσιεύτηκε πριν από περίπου ένα μήνα και δεν βρήκε ιδιαίτερη απήχηση στα ΜΜΕ, αποδεικνύεται με όλα τα στοιχεία ότι το συνολικό ποσό που μέχρι σήμερα έχει προσφέρει το Βερολίνο (90 δισ. ευρώ) είναι μικρότερο από τα συνολικά κέρδη που έχει αποκομίσει εξαιτίας της ελληνικής κρίσης την τελευταία πενταετία, τα οποία φτάνουν τα εκατό δισεκατομμύρια ευρώ ή 3% του γερμανικού ΑΕΠ!

Εξ αυτού συνάγεται το συγκλονιστικό συμπέρασμα της έρευνας: «Οταν συζητάμε για το κόστος που επωμίστηκαν οι Γερμανοί φορολογούμενοι διασώζοντας την Ελλάδα, δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε αυτά τα οφέλη, καθώς είναι μεγαλύτερα από τη ζημία, ακόμα και στο σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα κήρυσσε χρεοκοπία». Φυσικά το ίδιο θα ίσχυε εάν, υποθετικά, γινόταν διαγραφή του συνόλου του ελληνικού χρέους...
Ενα από τα βασικά επιχειρήματα των Μέρκελ - Σόιμπλε για την επιβολή των βάρβαρων προγραμμάτων λιτότητας και τη δική τους συναίνεση στις «διασώσεις» ήταν ότι οι υπόλοιπες χώρες πρέπει να έχουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ακριβώς όπως η Γερμανία, δηλαδή η θεωρία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών περί «black zero».

Η μελέτη, όμως, αποδεικνύει ότι ο ισοσκελισμός του γερμανικού προϋπολογισμού οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στα χαμηλά (αρνητικά) επιτόκια με τα οποία δανείζεται το Βερολίνο και στους ποταμούς ζεστού χρήματος που εισέρρεαν στη χώρα κάθε φορά που η κρίση στην ευρωζώνη επιδεινωνόταν εξαιτίας κακών ειδήσεων από την Ελλάδα. Σ’ εκείνες τις περιόδους οι διεθνείς επενδυτές που ζητούσαν ένα ασφαλές καταφύγιο για τα χρήματά τους έσπευδαν να τα στείλουν στη Γερμανία, ρίχνοντας ακόμα περισσότερο τα γερμανικά επιτόκια δανεισμού.

Ετσι καταπίπτει το επιχείρημα ότι η γερμανική οικονομική ισχύς οφείλεται αποκλειστικά στην ανταγωνιστικότητά της και στην προγενέστερη περιοριστική πολιτική που εφαρμόστηκε. Με αυτό τον τρόπο τα κέρδη της Γερμανίας από την κρίση στην ευρωζώνη ήταν, σύμφωνα με τη μελέτη, πολύ μεγαλύτερα ακόμα και από εκείνα των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ολλανδίας, οι οποίες επίσης επωφελήθηκαν σε μεγάλο βαθμό.
Ετσι, αποδεικνύεται απολύτως ακριβής ο τίτλος δημοσιεύματος του Spiegel ήδη από το 2012, σύμφωνα με τον οποίο «Η ευρωπαϊκή κρίση αποτελεί ευλογία για τη Γερμανία». Στο ίδιο κλίμα και ο υπέρτιτλος «Αποκομίζοντας κέρδη από τον πόνο».

Οσο για το μέλλον; Η μελέτη προεξοφλεί ότι «η Γερμανία θα συνεχίζει να αποκομίζει κέρδη από την παρούσα κατάσταση κρίσης, η οποία εάν ηρεμούσε αιφνιδίως, θα έκανε το Βερολίνο να χάσει τα χαμηλά επιτόκια». Ωστόσο, όπως σημειώνει, αξιοσέβαστος αριθμός μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομολόγων τα οποία εκδόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, απέχουν πολύ από το να φθάνουν στην ωρίμασή τους, οπότε «επεκτείνεται στο μέλλον η περίοδος των γερμανικών κερδών».

Εν κατακλείδι, μπορεί ο κ. Σόιμπλε να κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι κινείται από ιδεολογικά κίνητρα, ωστόσο ο ίδιος, με τη δημοσίευση της μελέτης, αποδεικνύεται ότι κινείται αμιγώς από ταπεινά κίνητρα, όπως το στενό οικονομικό όφελος της χώρας του και μάλιστα εις βάρος του κοινού ευρωπαϊκού συμφέροντος, στο όνομα του οποίου συχνά ομνύει μαζί με την καγκελάριο Μέρκελ.

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: