Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Η κυβέρνηση αναζητεί λύσεις για το ΕΣΡ

Η αναφορά του πρωθυπουργού κατά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ στο ζήτημα της συγκρότησης των ανεξάρτητων αρχών, και ιδιαίτερα του ΕΣΡ, έδειξε ότι η κυβέρνηση έχει σηκώσει τα μανίκια και εξετάζει νομικά όλες τις πιθανές παρεμβάσεις, ώστε να ξεπεραστεί το εμπόδιο που θέτει η Ν.Δ.  Ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι, αν διαπιστωθεί πως «υπάρχει σκοπιμότητα» πίσω από την άρνηση της Ν.Δ. να προσέλθει στην αρμόδια διάσκεψη των προέδρων, τότε η «κυβέρνηση θα πάρει πρωτοβουλίες νομοθετικές».
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση «θα διορθώσει τον νόμο» και υπογράμμισε ότι «είτε έτσι είτε αλλιώς δεν θα μπλοκάρουν» την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.
Στο Μαξίμου παρακολουθούν στενά όλες τις εξελίξεις, ενώ επικεντρώνουν τον σχεδιασμό τους στο πώς θα δημιουργηθεί ένα πλαίσιο λειτουργίας του χώρου που δεν θα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να «βαλτώσει» με το παραμικρό «στραβοπάτημα».

Πηγές κοντά στους ιθύνοντες του Μαξίμου επισημαίνουν ότι «το ΕΣΡ από τις 16 Οκτωβρίου δεν έχει νομική συγκρότηση», εξ ου και «οι ενδεχόμενες αποφάσεις του είναι προβληματικές». Σημειώνουν δε ότι η επί έξι μήνες μη αντικατάσταση των μελών που αποχώρησαν δημιουργεί την απαίτηση για την ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας, ενώ ξεκαθαρίζουν ότι «πάντοτε η κυβέρνηση κινήθηκε με βάση το δημόσιο συμφέρον και τίποτε άλλο».

«Πρέπει να δώσουμε μια και καλή μια λύση» προσθέτουν, σημειώνοντας παράλληλα ότι στο θέμα του ΕΣΡ υπάρχουν πολλές συνταγματικές προβλέψεις που είτε καταπατώνται είτε είναι πιθανό να προκληθούν συνταγματικά κωλύματα στο μέλλον.
Την ίδια ώρα, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «δεν θέλουμε να διαιωνιστεί η κατάσταση με παρατάσεις» και επισημαίνουν ότι «το να μη λειτουργεί το ΕΣΡ έρχεται και σε αντίθεση με το ίδιο το Σύνταγμα». Επιρρίπτουν, δε, ευθύνες στα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως τη Ν.Δ., καθώς -όπως λένε χαρακτηριστικά- «πρέπει να επιδείξει την κατάλληλη ωριμότητα» στην κατάσταση.
www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: