Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Αυτά είναι τα ξένα distress funds που έχουν κάνει συμφωνίες για τα κόκκινα δάνεια

Εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» (μη εξυπηρετούμενων) δανείων, κυρίως επιχειρηματικών αλλά και όσων αφορούν πολυτελείς εξοχικές κατοικίες, έχουν συστήσει ή θα συστήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα οι ελληνικές συστημικές τράπεζες στο πλαίσιο της υλοποίησης του νέου νόμου που θα ψηφιστεί από τη Βουλή και των συμφωνηθέντων με τους δανειστές.
Ήδη η Alpha Bank έχει ανακοινώσει την ίδρυση τέτοιας εταιρείας υπό την επωνυμία Aktua Hellas, η οποία προήλθε από τη συνεργασία της τράπεζας με την ισπανική Aktua Solutiones Financieres, η οποία είχε αναλάβει μεγάλο μέρος των δανείων που εκχωρήθηκαν από τις ισπανικές τράπεζες κατά την απελευθέρωση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων κατοικιών (ακόμα και πρώτης κατοικίας) που εφήρμοσε η κυβέρνηση Ραχόϊ μεταξύ του 2012 και του 2014

.Εν τω μεταξύ, αρκετά είναι τα distress funds που φέρονται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να εμπλακούν στην αγορά «κόκκινων δανείων». Σ αυτά περιλαμβάνονται το Oaktree Capital που διαχειρίζεται κεφάλαια συνολικού ύψους 80 δισ. δολαρίων, το York Capital Management, που συνεργάζεται με τα funds Greylock Capital Management και Eaglevale Partners και είναι γνωστό από τις θέσεις του σε ελληνικά ομόλογα , το Paulson Fund με έδρα τη Νέα Υόρκη το οποίο θεωρείται από τα πιο «επιθετικά» funds και διαθέτει πλούσιο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε τραπεζικές μετοχές, το Valde Capital Investment, το αμερικανικό Marathon Asset Management, το Fortress Investment Group που είχε ενδιαφερθεί για την αγορά των στεγαστικών δανείων της Citibank, το Dromeus Capital, το κολοσσιαίο Apollo Global Management με κεφάλαια άνω των 164 δισ. δολαρίων, καθώς και οι Baubost και Strategic.

Η δραστηριοποίηση τέτοιων funds στην Ελλάδα έχει προφανώς σχέση με την ανάπτυξη της οικονομίας και στελέχη τραπεζών εξηγούν πως τέτοια επενδυτικά κεφάλαια θα στραφούν προς τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια σε προνομιακούς τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, οι ιχθυοκαλλιέργειες, η ενέργεια, οι κατασκευές κ.ά Θα αγοράζουν δηλαδή δάνεια στο 15-20% της αξίας τους και στη συνέχεια θα εξυγιαίνουν τις επιχειρήσεις και θα τις πωλούν σε πολύ μεγαλύτερη αξία.
Την ενεργή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων του retail, τα οποία διαμορφώνονται στα 10-12 δισ. ευρώ, θα πραγματοποιήσει η εταιρεία που θα συσταθεί από την Alpha Bank και τον ισπανικό όμιλο Aktua.

«Δεν θα μεταφερθούν, πωληθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην υπό ίδρυση εταιρεία. Θα προσφέρει αποκλειστικά και μόνο υπηρεσίες διαχείρισης», επισημαίνουν από την τράπεζα. Η συγκεκριμένη συμφωνία αφορά μόνο την ενεργή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από το retail χαρτοφυλάκιο (καταναλωτικά, στεγαστικά, κάρτες) και όχι τα προβληματικά δάνεια επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η αμοιβή του ισπανικού ομίλου Aktua, ο οποίος θα κατέχει το 55% της υπό σύσταση εταιρείας, θα είναι συνδεδεμένη με την επίδοση στη διαχείριση του προβληματικού χαρτοφυλακίου.
H Alpha Bank και η Aktua Soluciones Financieras υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με βάση το οποίο θα δημιουργήσουν κοινή εταιρεία, την Aktua Hellas. Η τελευταία θα έχει ως βασικό αντικείμενο εργασιών τη διαχείριση δανείων σε καθυστέρηση δίδοντας έμφαση στην προώθηση φιλικών διακανονισμών και στην εξεύρεση συναινετικών λύσεων.
Στην κοινή εταιρεία θα μετέχει η Αlpha Bank με ποσοστό 45% και η Aktua, καθώς και συνδεδεμένες με αυτήν εταιρίες, με ποσοστό 55%. Βάσει των όρων συνεργασίας και υπό την αίρεση λήψεως των σχετικών κανονιστικών εγκρίσεων και υπογραφής σχετικών συμβάσεων, η Aktua Hellas θα συνάψει μακροπρόθεσμη σύμβαση με την Αlpha Bank για τη διαχείριση σημαντικού τμήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τραπέζης.

Η Αlpha Bank θα συνεχίσει να έχει ενεργό ρόλο στη διαχείριση των εν λόγω δανείων και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πελατών της.
Η Aktua θα αξιοποιήσει την εξειδίκευση που διαθέτει στη διαχείριση στοιχείων ενεργητικού αυτού του είδους, εφαρμόζοντας δοκιμασμένες διαδικασίες και λύσεις που βασίζονται σε εξελιγμένα συστήματα πληροφορικής.

www.koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: