Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Αβεβαιότητα για Ραχόι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στην Ισπανία

Αβέβαιο προβάδισμα στο Λαϊκό Κόμμα υπό τον Μαριάνο Ραχόι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στην Ισπανία. Σε κάθε περίπτωση, ο Ραχόι δεν συγκεντρώνει ποσοστό που θα του επέτρεπε να κυβερνήσει χωρίς συμμαχίες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία πριν τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου  Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό από τη μία εταιρεία στην άλλη, και τα άλλα τρία κόμματα -Σοσιαλιστές, Ciudadanos και Podemos- βρίσκονται στήθος με στήθος, καθιστώντας το τελικό αποτέλεσμα πολύ αβέβαιο.
Δημοσκόπηση της Metroscopia που δημοσιεύεται στην εφημερίδα El Pais δίνει στο Λαϊκό Κόμμα (PP) ποσοστό 25,3% των ψήφων (105 έως 112 έδρες στο Κοινοβούλιο, σε σύνολο 350), όμως σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της NC Report για την εφημερίδα La Razon, το PP λάβει 29,9% (125 έως 128 έδρες).
Σκάνδαλα διαφθοράς
Σε κάθε περίπτωση, το κόμμα του 60χρονου Μαριάνο Ραχόι, που έχει υποστεί πλήγμα από σκάνδαλα διαφθοράς, απέχει μακράν από το να εξασφαλίσει την άνετη απόλυτη πλειοψηφία των 186 βουλευτών που διέθετε το 2011, έχοντας συγκεντρώσειει ποσοστό σχεδόν 45% των ψήφων.
Ο ιστορικός αντίπαλός του, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), του οποίου ηγείται ο 43χρονος Πέδρο Σάντσες, έρχεται δεύτερο με ποσοστό γύρω στο 21 με 22%. Ωστόσο, είναι υποχρεωμένο να δώσει μάχη σε δύο μέτωπα: το νέο αντιφιλελεύθερο κόμμα Podemos (Μπορούμε) και τους Ciudadanos (Πολίτες - κεντροδεξιά), αποδεκτή επιλογή για ορισμένους υποστηρικτές των Σοσιαλιστών.
www.thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: