Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Λαγκάρντ: Θέλει «ηρωϊκή προσπάθεια» το πλεόνασμα του 3,5% Επιμένει στον τελικό θάνατο.

«Ρεαλιστικά νούμερα» και «βιώσιμα μέτρα» επιμενει να ζητά η Κριστίν Λαγκάρντ εν όψει του τελικού γύρου διαπραγμάτευσης Ευρώπης και ΔΝΤ για την ελληνική αξιολόγησης, δίνοντας και το στίγμα των δύσκολων 24ώρων που έπονται στην Ουάσιγκτον.
Στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε για την έναρξη της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, η επικεφαλής του Ταμείου κατεστησε σαφές ότι εξακολουθεί να θεωρεί μη ρεαλιστικούς τους στόχους στους οποίους συγκλίνουν ευρωπαϊκοί θεσμοί και Αθηνα – χρειάζεται «ηρωϊκή προσπάθεια», είπε χαρακτηριστικά, για να επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5% το 2018 – και έδειξε ότι στις συναντήσεις των επόμενων ημερών για την Ελλάδα θα επιμείνει σε διαφορετικό «μίγμα» μέτρων.
«Τα νουμερα πρέπει να βγαίνουν»

«Είμασταν πάντα της άποψης ότι χρειάζονται πραγματικοί και ρεαλιστικοί αριθμοί καθώς και υλοποιήσιμα μέτρα», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ προσθέτοντας: «Το πρόγραμμα πρέπει να δουλέψει σε δυο σκέλη, να είναι ρεαλιστικό και βιώσιμο».
«Τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν» επανέλαβε και επεσήμανε: «Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι η σταθερότητα, η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη της Ελλάδας. Θα πρέπει να υπάρξει συνδυασμός κατάλληλων μέτρων και ορθής δημοσιονομικής πολιτικής. Στόχος, όμως, θα πρέπει να είναι και το χρέος να καταστεί βιώσιμο».

Και δινοντας καθαρά το στίγμα της, συνεχιζόμενης, διάστασης απόψεων μεταξύ Ταμείου και ευρωπαίων για τους δημοσιονομικούς στόχους είπε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ μπορεί να επιτευχθει μόνον βρχυπρόθεσμα και μόνον με «ηρωΙκές προσπάθειες» από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.
«Είμαστε σκεπτικοί γι’ αυτό αλλά περιμένουμε να δούμε τι προτείνεται», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι ακόμη κι εάν επιτευχθεί το πλεόνασμα του 3,5% δεν θα είναι διατηρίσιμο.

«Το τελευταίο που χρειάζεται είναι καθυστέρηση»

Η Κριστίν Λαγκάρντ συμφώνησε, πάντως, με την ελληνική κυβέρνηση ότι «το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι καθυστέρηση». «Σε αυτό», είπε «συμφωνώ απόλυτα με την ελληνική κυβέρνηση... Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα, βιωσιμότητα και εθνική κυριαρχία». Για το χρέος η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι απαιτείται μία λύση η οποία θα αφορά τόσο στις λήξεις των ομολόγων, αλλά και στο ύψος των επιτοκίων.

/tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: