Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Το μπαχτσίσι, τα πετρέλαια και η ηρωίνη

Με την ολοκλήρωση της απολογίας του πλοιοκτήτη του Noor One, Π. Καλαφάτη, και με το πρώτο μέρος αυτής του επιχειρηματία Βασίλη Κουρούβανη συνεχίστηκε χθες στο Στρατοδικείο του Ρουφ η πολύκροτη δίκη για τους 2,1 τόνους ηρωίνης, στη μοναδική πανελλαδικά μεγάλη δίκη που έχει επιλεγεί να δικάζεται παρά την απεργία των δικηγόρων.
«Δηλώνω ευθέως -ως προσωπική κρίση- ότι ο Καλαφάτης και η Αλεξανδρή (σύζυγός του) δεν έχουν καμία σχέση με τα ναρκωτικά, αλλά ο Καλαφάτης δεν λέει αλήθεια ως προς τη διαχείριση και την εκμετάλλευση από το πλοίο», είπε ο Γ. Ηρειώτης, συνήγορος του Α. Κοτσώνη.

Την προηγούμενη μέρα, ο Καλαφάτης είχε χαρακτηρίσει τον εαυτό του υποχείριο του Κοτσώνη, με αποτέλεσμα χθες οι συνήγοροι του τελευταίου να περάσουν στην αντεπίθεση:

➤ Ηρειώτης: Είχατε συμφωνήσει και συγκυριότητα για το Noor One με τον Κοτσώνη;

◆ Καλαφάτης: Εγώ πλήρωσα τα 120.000 δολάρια (σ.σ. προκαταβολή αγοράς του πλοίου) και αυτός θα έβαζε τις γνωριμίες.

● Πρόεδρος: Η ερώτηση είναι αν υπήρχε συμφωνία να του μεταβιβάζατε ποσοστά από το πλοίο.

◆ Καλαφάτης: Αυτό θα γινόταν.

➤ Ηρειώτης: Εγινε ποτέ;

◆ Καλαφάτης: Εγώ ήξερα ότι ήταν 50% επί των κερδών που θα έβγαζε το πλοίο.

● Πρόεδρος: Αυτά που λέτε είναι ασυνάρτητα.
Κατατοπιστικός

Ακρως επεξηγηματικός ήταν ο κατηγορούμενος Βασίλης Κουρούβανης, ο οποίος αρνήθηκε και αυτός οποιαδήποτε σχέση με τα ναρκωτικά, ενώ εξήγησε πως είναι αναληθές ότι είναι ο ίδιος ιδιοκτήτης των εγκαταστάσεων πετρελαίου στο Ρίο.
Αυτές οι εγκαταστάσεις προορίζονταν να λειτουργήσουν ως αποθηκευτικός χώρος πετρελαίου, το οποίο θα ερχόταν από τη Λιβύη με το Noor One, για λογαριασμό των εταιρειών του Π. Φάρου και του Β. Κουρούβανη.
Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο Κουρούβανης, ο ίδιος ήταν διευθυντής πωλήσεων στην εταιρεία ΧΡΥΣΟΪΛ, η οποία από το 2010 αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και αναζητούσε χρηματοδοτήσεις.

Κάποια στιγμή επιλέχθηκε η δραστηριοποίηση της εταιρείας στα Εμιράτα.

Ο Κουρούβανης, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, θα λειτουργούσε ως μεσάζοντας (logistics) μεταξύ των παρακάτω εταιρειών: πρώτον της Fairbanks (συμφερόντων τού -άσχετου με πετρέλαια- επιχειρηματία Κ. Καζινάκη, γνωστού του Κουρούβανη), η οποία θα χρηματοδοτούσε την αγορά πετρελαίου, έχοντας την έγκριση μιας τράπεζας στο Λονδίνο.
Δεύτερον, της εταιρείας-κολοσσού στα Εμιράτα, Horizon (πρώην ΦΑΛ, στην οποία δούλευε ο Γ. Μπουρδούβαλης).
Προμήθεια θα έπαιρνε επίσης ο Μάκης Γιαννουσάκης (εταιρεία G-Tankers), ο οποίος γνώρισε τον Μπουρδούβαλη στον Κουρούβανη.
Ολα αυτά συμφωνήθηκαν σε αλλεπάλληλες συναντήσεις στο Ντουμπάι και στην Αθήνα, το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την κουμπαριά παίζει και ο επονομαζόμενος Νιχάντ (εμπορικός διευθυντής της Horizon), ο οποίος διατηρούσε καλή σχέση με τον Γιαννουσάκη.
«Το μπαχτσίσι στην Ανατολή είναι το καλύτερο νόμισμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κουρούβανης κάποια στιγμή και όλοι χαμογέλασαν στο δικαστήριο.
Με «άκρες» στη Λιβύη
Η Horizon, λοιπόν, εκτός από τα Εμιράτα, ήθελε να «επενδύσει» στη Μεσόγειο, να αγοράζει και να μεταπωλεί πετρέλαιο.
Σύμφωνα με τον Κουρούβανη, ο Π. Φάρος είχε βρει κάποια άκρη στη Λιβύη, για να αγοράζει από εκεί πετρέλαιο.

Από όσα ακούστηκαν στη δίκη, στη Λιβύη, παρότι σε εμπόλεμη κατάσταση, μάθαμε ότι οι δουλειές με τα πετρέλαια συνεχίζονται κανονικά, αρκεί «να πληρωθεί η σωστή φυλή» (σ.σ. αν γίνει κάποιο λάθος, αρχίζουν οι... δολοφονίες).
Αν όλα πάνε καλά, το κέρδος είναι τέτοιο, όπως και στα Εμιράτα, που προμήθεια υπάρχει για όλους.
Το πετρέλαιο λοιπόν θα πήγαινε στο Ρίο (με μεσάζοντα τον Κουρούβανη, ο οποίος με τη σειρά του πλήρωνε άλλη εταιρεία, ιδιοκτήτρια των εγκαταστάσεων).
Από το Ρίο το πετρέλαιο θα μεταπωλούνταν σε όποιον ενδιαφερόμενο, όπως στην Horizon. Για όλα αυτά χρειαζόταν κι ένα πλοίο. Κάπου εκεί εμπλέκεται το Noor One.

Η δουλειά με τη Λιβύη δεν έγινε ποτέ και (αυτά) τα σχέδια έμειναν επί χάρτου. Στο Noor φορτώθηκαν ανοιχτά του Ομάν τελικά 2,1 τόνοι ηρωίνης, για να ακολουθήσουν οι συλλήψεις στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2014.
Ως προς την ουσία των κατηγοριών, ο Κουρούβανης αρνήθηκε ότι έχει πάει ποτέ στην αποθήκη του κατηγορούμενου Καρτσώνη (όπου βρέθηκε μέρος του φορτίου), ενώ επικαλέστηκε τη μαρτυρία του επικεφαλής των ερευνών του Λιμενικού, ο οποίος δήλωσε πως δεν τον ήξερε. Από την άλλη πλευρά, ούτε ο Κουρούβανης κατονόμασε οποιονδήποτε συγκατηγορούμενό του για τα ναρκωτικά.

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: