Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

«Πόλεμος» στην ιδιωτική εκπαίδευση – βαριές καταγγελίες για παρανομίες και πογκρόμ απολύσεων

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες μεταξύ ιδιοκτητών σχολείων από τη μία και υπουργείου Παιδείας και Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) από την άλλη.  Αφορμή για την έντονη διαμάχη στάθηκε η νομοτεχνική αλλαγή στη ρύθμιση για την ιδιωτική εκπαίδευση στην οποία προέβη χθες βράδυ ο υπουργός Παιδείας, η οποία προβλέπει ότι όλες οι φετινές καταγγελίες σύμβασης στα ιδιωτικά σχολεία θα μπορούν να εξεταστούν ως προς την καταχρηστικότητά τους από τα υπηρεσιακά συμβούλια.

Τούτο σημαίνει πρακτικά πως όποιος ιδιωτικός εκπαιδευτικός απολύθηκε το σχολικό έτος 2015-16, θα μπορεί να προσφύγει κατά του κύρους της καταγγελίας σύμβασής του εάν θεωρεί πως αυτή έγινε καταχρηστικά .
Οι σχολάρχες κάνουν λόγο, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για «μαύρη ημέρα για την ιδιωτική εκπαίδευση». Σε σχετική τους ανακοίνωση χαρακτηρίζουν «ανάλγητο, καταστροφικό και αντικοινωνικό έργο» τις κινήσεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη και προσθέτουν ότι «η νομοθετική ρύθμιση του κ. Φίλη για την Ιδιωτική Εκπαίδευση, δεν έρχεται, όπως διατείνεται, να βάλει τάξη σε κάποιο καθεστώς μαύρης εργασίας. 
Αντίθετα, οι ενδελεχείς έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στις επιχειρήσεις, αναδεικνύουν τα ιδιωτικά σχολεία σε ‘’πρωταθλητές της νομιμότητας’’, καταρρίπτοντας πλήρως τα ψεύδη της ΟΙΕΛΕ και του κ. Φίλη».
Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων (ΣΙΣ) αναφέρει ακόμη ότι η ηγεσία του υπουργείου, «αντί να βελτιώσει το επίπεδο των δημόσιων σχολείων, επιχειρεί να διαλύσει τα ιδιωτικά ώστε να μην υπάρχει μέτρο σύγκρισης, απαγορεύει να αξιολογούν τους εκπαιδευτικούς τους και να διατηρούν τους καλύτερους εκπαιδευτικούς στο προσωπικό τους και ακόμη απαγορεύει στα ιδιωτικά σχολεία να προσφέρουν στους μαθητές τους φροντιστηριακές ώρες στα βασικά μαθήματα και στις ξένες γλώσσες». Παράλληλα, σημειώνει ότι με τις προβλεπόμενες αλλαγές, αφαιρείται η δυνατότητα από τα ιδιωτικά σχολεία να καλύπτουν βασικές μορφωτικές ανάγκες των μαθητών τους και των γονιών τους και οδηγεί «με μαθηματική ακρίβεια στην ανεργία περίπου 3.000 εκπαιδευτικούς, γραμματείς, οδηγούς, συνοδούς, φύλακες, καθαρίστριες κ.λπ.».
Βαριές καταγγελίες από την ΟΙΕΛΕ
Η ΟΙΕΛΕ από την πλευρά της, σε ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει λόγο για «τσουνάμι απολύσεων τις τελευταίες ημέρες» μιλώντας για τις «πιο μαύρες ημέρες τα τελευταία χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση».
Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία «χθες και σήμερα εκπαιδευτικοί με πολυετή υπηρεσία (σε κάποιες περιπτώσεις πάνω από 20 χρόνια όπως οι συνάδελφοί μας στο Κολλέγιο Αθηνών, στις Ουρσουλίνες, στα εκπαιδευτήρια Διαμαντόπουλου και αλλού) βρέθηκαν στον δρόμο. Άλλα πάλι σχολεία επέλεξαν τη μέθοδο των μαζικών εκκαθαρίσεων διώχνοντας μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών όπως το Κολλέγιο Αθηνών τα εκπαιδευτήρια της Μητρόπολης Πειραιά, η Ελληνογερμανική Αγωγή ΠΑΝΑΓΕΑ-ΣΑΒΒΑ κ.λπ.».
«Κάποιοι διατείνονται ότι είναι ‘’πρωταθλητές της νομιμότητας’’. Η πρακτική του πογκρόμ εναντίον των εκπαιδευτικών αποδεικνύει ότι είναι πράγματι πρωταθλητές, στον τομέα των απολύσεων», συνεχίζει η ΟΙΕΛΕ, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι «είναι ακόμη πρωταθλητές σε δεκάδες παρανομίες που λαμβάνουν χώρα μέσα στα ιδιωτικά σχολεία. Αδήλωτοι εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί χωρίς τυπικά προσόντα, σωρεία παραβιάσεων της εκπαιδευτικής νομοθεσίας, κτιριολογικές παραβάσεις».
«Και αν κάποιος αναρωτιέται γιατί δεν συλλαμβάνονται όλες αυτές οι παρανομίες, η απάντηση είναι απλή. Διότι οι σχολάρχες είναι πρωταθλητές και σε κάτι άλλο, στη χρήση των σεκιουριτάδων. Ναι, καλά ακούσατε! Οι περισσότεροι έλεγχοι που επιχειρήθηκαν να γίνουν από την πλευρά της πολιτείας, έχουν παρεμποδιστεί από μπάρες που δεν ανοίγουν, security που εμποδίζουν την είσοδο σε οποιοδήποτε ελεγκτή, θυρωρούς και γραμματείες που εσκεμμένα καθυστερούν τους ελεγκτές μέχρι να κρυφτούν οι παρανομίες», αναφέρει η Ομοσπονδία.
Όπως καταγγέλλει μάλιστα, σε μια από τις ελάχιστες περιπτώσειςπου ελεγκτές κατόρθωσαν να παρακάμψουν τον έλεγχο σε ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά σχολεία της χώρας, τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα, μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών βρέθηκε χωρίς διοριστήριο και ορισμένοι από αυτούς ακόμη και χωρίς πτυχίο! Αποκαλύφθηκε, επίσης, ότι είχαν τελεστεί πολλές άλλες παραβάσεις της νομοθεσίας.
«Δυστυχώς πολλά ιδιωτικά σχολεία θυμίζουν την παραβολή του Ιησού με τους Φαρισαίους. «Εσείς οι Φαρισαίοι μοιάζετε με τάφους ασβεστωμένους, οι οποίοι απέξω φαίνονται λαμπεροί, αλλά από μέσα είναι γεμάτοι ακαθαρσίες». Ζούμε, λοιπόν, πράγματι μια μαύρη ημέρα για την ιδιωτική εκπαίδευση, με απολύσεις ανθρώπων που βλέπουν τη ζωή να χάνεται μέσα από τα χέρια τους.
 Ελπίζουμε από αύριο, μετά την επαναφορά της συνταγματικής νομιμότητας στην εκπαίδευση, να ξημερώσει μια διαφορετική ημέρα, με ελπίδα και δημιουργικότητα για χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς, μέσα σε ένα αρμονικό εκπαιδευτικό κλίμα. Όπως δηλαδή αρμόζει σε ένα σχολείο που παρέχει δημόσιο και κοινωνικό αγαθό» καταλήγει η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ.
koutipandoras.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: