Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Ξεκινάει η «μάχη» για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή

Στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, το οποίο θα πάει την Τρίτη προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια με στόχο την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.
Στόχο του κυβερνητικού επιτελείου αποτελεί το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, ενώ το βλέμμα είναι στραμμένο και στο EuroWorking Group της Πέμπτης.

Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται 8 από τα 15 προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης, όπως οι εφαρμοστικές ρυθμίσεις του Μνημονίου, δηλαδή τα προαπαιτούμενα για τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις (εισφορές υγείας συγκεκριμένων επαγγελματιών). Το θέμα του πλαφόν 10% στην αναδρομική παρακράτηση των επικουρικών δεν περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο.
Περιέχεται η τελική σύμβαση για το Ελληνικό, η οποία ψηφίστηκε την Πέμπτη από την Βουλή, η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και  οι διατάξεις για την ανεξάρτητη αρχή εσόδων και το Υπερταμείο.
Ανοιχτά φέρεται να είναι τα προαπαιτούμενα του ορισμού των μελών του νέου Υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τεσσάρων τραπεζών, αλλά και η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.
Στο πολυνομοσχέδιο περιελήφθησαν οι διατάξεις για την ενέργεια (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΑΠΕ, φυσικό αέριο). Ακόμη, αναμένεται η μεταφορά στο Υπερταμείο άλλων έξι ΔΕΚΟ: ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές Υποδομές, Αττικό Μετρό και ΕΛΒΟ. Εκτός φαίνεται να μένουν η ΕΑΒ και ο ΑΔΜΗΕ.
Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου λαμβάνεται μέριμνα για την προστασία των εργαζομένων στις Εταιρίες Παροχής Αερίου οι οποίες σύμφωνα με ρυθμίσεις που έχουν ήδη ψηφιστεί, πρέπει να διαχωρίσουν τις δραστηριότητες των δικτύων από την εμπορία και προβλέπεται ότι για διάστημα 5 ετών από την ολοκλήρωση της απόσχισης του κλάδου προμήθειας ή διανομής, οι υφιστάμενες ή νέες εταιρίες που θα ιδρυθούν δεν θα μπορούν να απολύσουν προσωπικό που προέρχεται από τις υφιστάμενες ΕΠΑ ή τη ΔΕΠΑ.
.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: