Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Σχέδιο για “πάγωμα” των χρεών στα Ταμεία με αντάλλαγμα περικοπή των συντάξεων - Tα σενάρια για τις ρυθμίσεις χρεών

- Πάγωμα οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία αντί περικοπής συντάξεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες μελετά το υπουργείο Εργασίας
- “Δύο ταχυτήτων” οι ρυθμίσεις για ελεύθερους επαγγελματίες και εργοδότες που απασχολούν προσωπικό 
- Όλες οι οφειλές μεταφέρονται στο ΚΕΑΟ από 1/1/2017, θα εποπτεύονται από τον διοικητή του ΕΦΚΑ
Το πάγωμα των οφειλών με ισόποση περικοπή της σύνταξης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που χρωστούν εισφορές πάνω από 20.000 ευρώ
και το “κούρεμα” των προσαυξήσεων, οι οποίες “φουσκώνουν” τα χρέη εργοδοτών στο ΙΚΑ δυσχεραίνοντας ακόμη και την τήρηση των ρυθμίσεων, σχεδιάζει να διαπραγματευτεί με τους θεσμούς η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
“Θα υπάρξουν βελτιώσεις στις ρυθμίσεις των οφειλών, αλλά δεν μπορεί να είναι ενιαίες για τους ελεύθερους επαγγελματίες και όσους ασφαλίζουν προσωπικό” αποκαλύπτουν στην “Ημερησία” κορυφαία στελέχη του υπουργείου, εξηγώντας ότι ο συμψηφισμός των οφειλών με το ύψος των συντάξεων είναι εφικτός για τους ελεύθερους επαγγελματίες ενώ οι οφειλές προς το ΙΚΑ δεν μπορούν να συμψηφιστούν ή να... διαγραφούν, αφού το Ταμείο έχει δώσει παροχές χωρίς να έχει εισπράξει εισφορές. Με αυτό το δεδομένο, το σχέδιο που συζητείται είναι να ισχύσουν ρυθμίσεις “δύο ταχυτήτων” για όσους όμως, θα είναι συνεπείς στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών:
Η πρώτη για τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα στηριχθεί στις προτάσεις που έχουν υποβάλλει οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων (η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ) προβλέποντας την κεφαλαιοποίηση και το “πάγωμα” της οφειλής η οποία δημιουργήθηκε στα χρόνια της κρίσης (2010-2015) και την αποποίηση του ασφαλιστικού χρόνου που θα αντιστοιχεί με αναλογική μείωση της σύνταξης.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έχοντας λάβει αντίστοιχη εισήγηση από τη διοίκηση του ΟΑΕΕ και επιδιώκοντας να “ενεργοποιήσει” τους οφειλέτες και να αυξήσει την εισπραξιμότητα των εισφορών ιδιαίτερα από 1/1/2017 με την έναρξη της λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια στη βάση αυτής της ρύθμισης. 
Ένα από τα σενάρια αυτά δίνει τη σχετική δυνατότητα μόνο σε όσους βρίσκονται κοντά στην ηλικία θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος και χρωστούν πάνω από 20.000 ευρώ (το σημερινό όριο οφειλής που επιτρέπει τη συνταξιοδότηση με παρακράτηση από τη σύνταξη μέχρι και την αποπληρωμή του χρέους) που αδυνατούν να κλείσουν την επιχείρηση και να πάρουν σύνταξη. Άλλο σενάριο, ωστόσο, προβλέπει την εφαρμογή της ρύθμισης αυτής για όλους τους οφειλέτες που θα πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές, αλλά για διάστημα 2-3 χρόνων.
Η δεύτερη ρύθμιση, για τους εργοδότες που απασχολούν και ασφαλίζουν προσωπικό, προβλέπει το “κούρεμα” των προστίμων και των προσαυξήσεων ώστε να δοθεί η δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών σε δόσεις, με βάση επιχειρησιακό σχέδιο βιωσιμότητας και εξασφαλίσεις τόσο για τα χρέη στα Ταμεία όσο και στην εφορία. Οι προσαυξήσεις, με βάση τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, φτάνουν τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε σύνολο 16,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που χρωστούν 303.459 οφειλέτες.
 Στελέχη του υπουργείου σχεδιάζουν πάντως, να ελαφρύνουν περισσότερο όσους χρωστούν μικρότερα ποσά και λιγότερο τους μεγαλο-οφειλέτες. Και να δίνεται ασφαλιστική ενημερότητα σε όλους όσοι θα είναι, στο εξής, συνεπείς στις πληρωμές τους “κρατώντας σε παρένθεση τις παλαιές οφειλές”, λένε χαρακτηριστικά...
Από την 1/1/2017 όλες οι οφειλές θα δοθούν στο ΚΕΑΟ το οποίο θα εποπτεύεται από τον διοικητή του ΕΦΚΑ και θα έχει, πλέον, τη δυνατότητα του συνολικού ελέγχου των οφειλετών (ανεξαρτήτως ύψους οφειλής), παρακολούθησης των ρυθμίσεων και εκκαθάρισης (σε εισπράξιμα και “ανεπίδεκτα είσπραξης”). Από τα 24-25 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι στα συρτάρια των Ταμείων τα 16,6 δις έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ και από αυτά τα 13,3 δις είναι “παλαιές” οφειλές από το 2009 και... παλιότερα.
Δεν έχουν ούτε για τις δόσεις
Υπέρ της “αναγέννησης” των ρυθμίσεων συνηγορεί το γεγονός ότι οι περισσότερες οφειλές είναι “εκτός ρύθμισης”: Στο ΙΚΑ στη ρύθμιση των 100 δόσεων έχουν μείνει μόνο 1,422 δις ευρώ έναντι 3,355 δις που ήταν στην αρχή (τον Ιούνιο του 2015), ενώ στις 12 δόσεις βρίσκονται οφειλές 305,136 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι οφειλέτες που παραμένουν στις 100 δόσεις έχουν περιοριστεί στους 56.321 από 69.794 που ήταν τον Ιανουάριο του 2016 και τους 106.986 τον Ιούνιο του 2015, ενώ ο αριθμός των οφειλετών που “μπαίνουν” στις 12 δόσεις αυξάνεται, από μήνα σε μήνα, και έφτασε τον Ιούνιο τους 649.709 από 626.455 που ήταν τον πρώτο μήνα του 2016 και 606.036 τον Ιούνιο του 2015.
Ημερησία


Δεν υπάρχουν σχόλια: