Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Ανοικτά της Λεμεσού το γεωτρύπανο της ΕΝΙ

Ανοιχτά της Λεμεσού σε απόσταση 18 ναυτικών μιλιών έχει αγκυροβολήσει από το βράδυ της Παρασκευής το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ Saipem 12000, το οποίο θα παραμείνει σε διεθνή χωρικά ύδατα μέχρι την αναχώρηση του για το Μαρόκο Δίπλα από το Saipem 12000, το υποστηρικτικό σκάφος VOS Prudence με ιταλική σημαία επίσης, που συνόδευε το γεωτρύπανο όλο αυτό το διάστημα.
Για να προσεγγίσει το γεωτρύπανο αναχώρησε από την Λεμεσό και δεύτερο υποστηρικτικό σκάφος, το VOS Purpose.

 
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» «σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε σε κίνδυνο το γεωτρύπανο και το προσωπικό του, την ώρα που οι τούρκοι για δεύτερη φορά προσπαθούσαν να σταματήσουν την πορεία του γεωτρύπανου προς τον γεωτρητικό στόχο «Σουπιά», αναφερόμενη σε χτεσινό περιστατικό κατά το οποίο το γεωτρύπανο εμποδίστηκε από τουρκικά πλοία να προσεγγίσει το στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.
 
Βάσει της ίδιας πηγής, τόσο το γεωτρύπανο όσο και τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας «σε καμία περίπτωση δεν πλησίασαν σε απόσταση, που να έθετε σε κίνδυνο την πορεία τους. Η κοντινότερη απόσταση , προστίθεται , των ναυτικών μέσων ήταν τα 400 μέτρα. Οι ίδιες πηγές , αναφέρεται, «διαψεύδουν τα περί επεισοδίου τύπου Ίμια».
Όπως δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι «Οι Ελληνοκύπριοι (Ε/Κ/) πρέπει να καλλιεργήσουν μια νέα αντίληψη διαμοιρασμού, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο μέλλον».
 
Όπως ανέφερε ο ίδιος συνεχίζεται η «εποικοδομητική στάση» της τουρκοκυπριακής πλευράς για «ένα ισότιμο και δίκαιο νέο μέλλον, στο οποίο θα είναι όλοι κερδισμένοι» και είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι «θα συνεχίσουν την αποφασιστικότητά τους και δεν θα παραιτηθούν από τα δικαιώματα τους» ενώ πρόσθεσε ότι οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν «τις μονομερείς τους ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι αυτό προκαλεί εντάσεις».

.thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: