Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Αποκάλυψη: Ο Γιακουμάτος χρωστάει χιλιάδες ευρώ σε ενοίκια στο Γηροκομείο Αθηνών

Χιλιάδες ευρώ εμφανίζεται να χρωστάει σε απλήρωτα ενοίκια ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γεράσιμος Γιακουμάτος. Τόσα χρόνια στη γαλάζια παράταξη ο πρώην υπουργός φαίνεται πως υιοθέτησε και τις πρακτικές της στα φέσια. Όπως το κόμμα του χρωστάει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε απλήρωτα ενοίκια, έτσι και ο Γεράσιμος Γιακουμάτος εμφανίζεται να χρωστάει περισσότερα από 75.000 ευρώ.

Το σημαντικότερο της υπόθεσης όμως είναι το πού χρωστάει αυτά τα χρήματα. Το φέσι έχει μπει στο πολύπαθο Γηροκομείο Αθηνών καθώς το ακίνητο, «φιλέτο» στο Κολωνάκι στο οποίο εμφανίζεται να διαμένει ο βουλευτής της ΝΔ, ανήκει στο Ίδρυμα.
Το όνομα του πρώην υπουργού επί κυβερνήσεων ΝΔ ξεχωρίζει ανάμεσα στα υπόλοιπα που εμπεριέχονται στο μακρύ κατάλογο εκείνων που οφείλουν χιλιάδες ευρώ σε απλήρωτα ενοίκια στο Γηροκομείο Αθηνών. Σύμφωνα με το Βούλευμα υπ’ αριθμόν 2388/2017 του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που αποκάλυψε η εφημερίδα Documento την Κυριακή 20 Μαΐου 2018, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος εμφανίζεται να χρωστάει συνολικά 75.357,13 ευρώ. 
Στο πολυσέλιδο Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που παραπέμπει σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για το πολυετές «φαγοπότι» στο Γηροκομείο Αθηνών τον «αμαρτωλό» αρχιμανδρίτηΠροκόπιο Μπούμπα και τους Αντώνιο Διονυσόπουλο και Εμμανουήλ Γρινιεζάκη (σ.σ πρώην γραμματέας και πρώην σύμβουλος ταμίας του Δ.Σ της ΕΕΑ) εμπεριέχεται ο αναλυτικός πίνακας των ενοικιαστών που χρωστούν χρήματα από μισθώματα.
Τα χρήματα αυτά, δεν τα «κυνήγησαν» ποτέ οι υπεύθυνοι της Ελεήμονος Εταιρίας Αθηνών με αποτέλεσμα να κατηγορούνται και γι’ αυτό στην πολυσέλιδη δικογραφία εις βάρος τους. Να αναφέρουμε πως η ζημιά που έχει προκληθεί στο Γηροκομείο Αθηνών από «τη μη αναζήτηση των οφειλόμενων μισθωμάτων από τους ενεργούς και αποχωρήσαντες μισθωτές», κατά το Δεκέμβριο του 2015 ανερχόταν στο συνολικό ποσό των 4.635.757,47 ευρώ.
Άραγε πόσο ηθικό είναι ένας βουλευτής να χρωστάει χιλιάδες ευρώ σ΄ ένα Γηροκομείο που ακόμα και σήμερα κινδυνεύει με οριστικό «λουκέτο»; Που τα χρέη του από τη διοίκηση Μπούμπα ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ; Που για χρόνια οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονταν;

Η μεζονέτα φιλέτο στην Πλουτάρχου


. Το ακίνητο που διαμένει ο Γεράσιμος Γιακουμάτος αποτελεί πραγματικό «φιλέτο». Βρίσκεται στο Κολωνάκι και συγκεκριμένα στην οδό Πλουτάρχου. Πρόκειται για μεζονέτα με εσωτερική σκάλα τετάρτου και πέμπτου ορόφου, συνολικής επιφάνειας 264 τ.μ. Το είδος της μίσθωσης του ακινήτου χαρακτηρίζεται στο ιδιωτικό συμφωνητικό ως «Μικτή Επαγγελματική/Γραφείο Ιατρείου – Κατοικία».
Στον πίνακα του Βουλεύματος εμφανίζονται τα ονόματα ή η επωνυμία (σ.σ αν πρόκειται για εταιρίες) των μισθωτών, η ημερομηνία έναρξης της μίσθωσης, το συμφωνηθέν μηνιαίο μίσθωμα, το σύνολο των οφειλόμενων μισθωμάτων, το σύνολο του οφειλόμενου ποσού χαρτοσήμου και το συνολικό ποσό οφειλής μισθώματος για κάθε σύμβαση.
Σύμφωνα με τον πίνακα, ως ημερομηνία έναρξης της μίσθωσης εμφανίζεται η 1 Ιανουαρίου του 2009. Σύμφωνα με τη σύμβαση, κάθε μήνα ο Γεράσιμος Γιακουμάτος έπρεπε να κατέθετε 1.700 ευρώ νοίκι. Σε διάστημα 44 μηνών τα οφειλόμενα μισθώματα ανήλθαν στα 73.936,74 ευρώ, το οφειλόμενο ποσό χαρτοσήμου 1420,39 ευρώ. Ο βουλευτής της ΝΔ εμφανίζεται δηλαδή να χρωστάει συνολικά 75.357,13 ευρώ.

Τα στοιχεία του πίνακα προέρχονται από την έρευνα (σ.σ το koutipandoras.gr την έχει στη διάθεσή του) που διεξήγαγε κατά τη διάρκεια της προδικασίας η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ. Σε αυτήν όμως, εμφανίζεται ένα σημαντικό στοιχείο το οποίο δεν έχει συμπεριληφθεί στο Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.
Η τιμή του ενοικίου τις πρώτες χρονιές ήταν η διπλάσια. Πιο συγκεκριμένα από την ανάλυση των αρχείων προέκυψε πως για τη χρονική περίοδο 1-1-2009 μέχρι και τις 31-12-2010 το μηναίο μίσθωμα ανερχόταν στα 3.500 ευρώ. Από 1-1-2010 μέχρι και 1-3-2011 έφτασε τα 3.591 ευρώ. Από τις 1-3-2011 έως και την 1-3-2012 ανήλθε στα 2872,80 ευρώ ενώ από τη 1-3-2012 μέχρι και τη 1-8-2012 ήταν 2.933,12 ευρώ.
Από τον Ιούλιο του 2012 το νοίκι πέφτει στα 1.700 ευρώ. Η συνολική παρακράτηση που πραγματοποιήθηκε από τους μισθωτούς φτάνει τα 35.933,12 ευρώ. Σύμφωνα με την Οικονομική Εισαγγελία, στο ιδιωτικό συμφωνητικό του Γηροκομείου με το Γεράσιμο Γιακουμάτο υπήρξε συμφωνία για απαραίτητες επισκευές και διαρρυθμίσεις στο ακίνητο. 
Ο προϋπολογισμός επισκευής - κατασκευής ανερχόταν στα 120.000 ευρώ εκ των οποίων ο βουλευτής της ΝΔ θα κατέβαλε τα 60.000 ευρώ. Τα άλλα χρήματα, θα τα έβαζε η ΕΕΑ. Ο μισθωτής θα παρακρατεί ποσό 1.500 ευρώ μηνιαίως για χρονικό διάστημα 40 μηνών, μέχρι δηλαδή τη συμπλήρωση του ποσού των 60.000 ευρώ.
«Πρακτικά, μιλάμε για συμψηφισμό των εργασιών με τα νοίκια», αναφέρει στο koutipandoras.gr αξιόπιστη πηγή του Γηροκομείου Αθηνών ενώ προσθέτει πως «με ακριβώς τον ίδιο τρόπο, μέσα από τέτοιους είδους εργασίες, ο Μπούμπας “έριχνε” το νοίκι σε όποιον ενοικιαστή ήθελε. Αρκετές φορές βέβαια, οι εργασίες δεν πραγματοποιούνταν».

Γιακουμάτος: «Δεν χρωστάω ευρώ»

Το koutipandoras.gr  επικοινώνησε με το βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος διέψευσε τα όσα αναφέρει το Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, λέγοντας πως δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ.
«Κάθε μήνα δίνουμε την απόδειξη. Το Γηροκομείο χρωστάει σε μένα. Δεν πληρώνει κοινόχρηστα. Είναι 14 διαμερίσματα, τα 4 λειτουργούν. Και τρέχω και δεν φτάνω το μήνα. Δίνω 1761,20 ευρώ το μήνα ενοίκιο» είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για το περιεχόμενο του Βουλεύματος που τον εμφανίζει να χρωστάει περισσότερα από 75.000 ευρώ τόνισε πως «έχει γίνει παρεξήγηση».
«Αυτά τα λεφτά πάνε σ΄ έναν δικηγόρο ώστε να πληρώνονται οι εργαζόμενοι του Γηροκομείου Αθηνών που έχουν κάνει κατάσχεση. Τα χρήματα αυτά δεν τα δίνουμε στο Γηροκομείο. Πάνε στους εργαζομένους. Εδώ και τρία χρόνια έχουν κάνει κατάσχεση», συμπλήρωσε. 
Ταυτόχρονα, επισήμανε πως όλες οι αποδείξεις βρίσκονται στη διάθεσή μας και γενικά στη διάθεση όσων επιθυμούν να τις δουν.
Το Βούλευμα από την άλλη μεριά, είναι ξεκάθαρο ως προς τις χρονολογίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που εμπεριέχονται σε αυτό, ο κ. Γιακουμάτος χρωστάει χρήματα από ενοίκια κατά το χρονικό διάστημα 2009 έως το 2013. Χρωστάει συγκεκριμένα 75.357,13 ευρώ για διάστημα 44 μηνών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του koutipandoras.gr, η κατάσχεση των εργαζομένων στο μισθωτήριο ενοικίου της ΕΕΑ με το Γεράσιμο Γιακουμάτο έγινε μετά το 2013. Δηλαδή, μετά την επίμαχη περίοδο. Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο βουλευτής με την απάντηση που μας έδωσε. Επομένως τα χρήματα που δίνονται για το τρέχον ενοίκιο από τα οποία πληρώνονται οι εργαζόμενοι, εμφανίζονται να μην είναι αυτά που χρωστάει ο βουλευτής της ΝΔ.
Ρεπορτάζ: Νίκος Σπυρόπουλος
koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: