Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Άντε βρέ : Θα δοθεί «ακόμα κάτι μικρό» στην Ελλάδα σύμφωνα με το Βερολίνο, SZ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung, που αναμεταδίδει η Deutsche Welle, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, αναφέρθηκε σε πιθανή χρματοδοτική βοήθεια προς την Ελλάδα, λέγοντας πως θα υπάρξει «ακόμα κάτι μικρό» ως βοήθεια προς την Αθήνα. Την ίδια στιγμή, η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), τονίζει ότι το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση την Πέμπτη αποτελεί ένα ακόμα πακέτο λιτότητας για την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung, στο πλαίσιο συνεδρίασης της επιτροπής Προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής, ο Όλαφ Σολτς περιορίστηκε σε γενικόλογες αναφορές ως προς το ελληνικό ζήτημα. Όπως δήλωσαν συμμετέχοντες, «δεν γνωρίζουμε εάν ο υπουργός πράγματι δεν έχει λάβει ακόμη αποφάσεις, για παράδειγμα σχετικά με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη ή στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ή εάν ενδεχομένως οι ασαφείς δηλώσεις οφείλονταν σε σκέψεις τακτικής».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του για τα σχέδια του Βερολίνου σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους. Σύμφωνα με συμμετέχοντα στη συνεδρίαση, ο Σολτς αναφέρθηκε σε πιθανή χρηματοδοτική βοήθεια προς την Αθήνα, λέγοντας πως θα υπάρξει «ακόμα κάτι μικρό» για την Ελλάδα.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι μάλλον η γερμανική κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις της για το ελληνικό ζήτημα, αλλά θέλει να τρενάρει την ανακοίνωση, λόγω ενδεχόμενων αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Πολλοί δεν μπορούν να πιστέψουν τον ισχυρισμό του Όλαφ Σολτς ότι δεν έχει λάβει αποφάσεις. Πολύ περισσότερο εκτιμούν ότι ο υπουργός θέλει να μεταθέσει το χρονικό σημείο επίδοσης των εγγράφων που ζητεί η γερμανική αντιπολίτευση. Σύμφωνα με απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, η κυβέρνηση πρέπει να κοινοποιεί τα έγγραφα και να ενημερώνει το κοινοβούλιο όταν έχει διαμορφώσει τις απόψεις της. Όταν λέει ο Σολτς ότι “ακόμη δεν έχει αποφασιστεί τίποτα” αυτή η υποχρέωση βεβαίως δεν υφίσταται».



«Νέο πακέτο λιτότητας»

Την ίδια στιγμή, η FAZ αναφέρεται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης του ελληνικού μνημονίου και τονίζει πως η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε ένα νέο πακέτο λιτότητας, προσπαθώντας «να ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της τελευταίας δανειακής δόσης».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι στα μέτρα που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο «συγκαταλέγονται περικοπές συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου ορίου στα εισοδήματα και μια νέα βάση υπολογισμού για τον φόρο ακινήτων». Παράλληλα, αναφέρεται στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, σημειώνοντας ότι «λέγεται πως η Ελλάδα πρόκειται να λάβει ακόμη ένα ποσό δανείου ύψους 10 έως 15 δισ. ευρώ».
thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: